Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η πλάστιγγα προς τους… αγοραστές

Επαναφορά του βραχυπρόθεσμου ανοδικού σεναρίου με αιχμή τις τράπεζες στο ΧΑ. Κλειδί το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 720 μονάδων για τον FΤ 20 και η πειστική υπέρβαση των 7,20 ευρώ για την Εθνική.

Για εντυπωσιακή "ρεπετισισόν" των αγοραστών έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς ο μεν Γενικός Δείκτης αντέδρασε στις 1.474,3 μονάδες, ο δε στις 703,6 με αιχμή τις τράπεζες.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως η τελευταία τεχνική επιβεβαίωση των πολύ ισχυρών περιοχών στήριξης (καθότι 12-13ετίας) και η αντίδραση σημειώνεται παράλληλα με ανάλογη κίνηση στα ξένα χρηματιστήρια. Είναι ενδεικτικό, πως εχθές στην Wall η… οικονομία έδωσε "φτερα" στους κύριους δείκτες, ενώ σε ανάλογη ανοδική φορά παραμένει και ο DAX στην Φραγκφούρτη.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η τελευταία ανοδική αντίδραση (τουλάχιστον από τους φίλους παίκτες, αναλυτές) και… δεδομένη, πως θα επιχειρείτο μέσω των υπερπιεσμένων τραπεζικών μετοχών.

Η χθεσινή… εκρηκτική αντίδραση έρχεται μεν να "διορθώσει" την υποτίμηση των προηγούμενων συνεδριάσεων αλλά επί της ουσίας χρειάζεται ακόμη λίγο δρόμο για να σημαίνει κάτι περισσότερο. Ο φίλος Στέφανος (deiktes.com) εκτιμά, πως "… η δυναμική ανοδική κίνηση είναι αρκετά ενθαρρυντική και αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές προς το επίπεδο ισορροπίας των 1500 μονάδων ενώ το πρώτο σημαντικό εμπόδιο εντοπίζεται πέριξ των 1550 μονάδων.

Σε γενικές γραμμές η σημερινή- σ.σ χθεσινή- είναι μία πολύ καλή τεχνική κίνηση η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί με ψυχραιμία και όχι με υπέρμετρο ενθουσιασμό αφού για την ώρα η επίδραση της στην γενικότερη εικόνα είναι μικρή".

Βασικές μετοχές και δείκτες που επιβεβαιώνουν τις τελευταίες ημέρες την τεχνικότητα τους ενδέχεται να συνεχίσουν, με την προυπόθεση πως το κλίμα στις ξένες αγορές θα συντηρηθεί ανάλογα.

Λίγο πριν τις 15.00 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει- όπως περιμένουν οι αναλυτές- την διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αργότερα το βράδυ στην Wall δημοσιοποιούνται αρκετά ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία. Ούτως ή άλλως το κλίμα στα ξένα είναι μάλλον καλό με τους επιθετικούς παίκτες να ποντάρουν σε ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο στοίχημα.

Στη προοπτική να "εκβιαστεί" η ΕΚΤ και σε κάποια στιγμή να υποχρεωθεί να ακολουθήσει μία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Το αν θα μπορούσε να είναι ανάλογη της Fed, το αν η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να "τυπώσει χρήμα" προκειμένου να αντιμετωπίσει το ντόμινο των ομολόγων και του χρέους κρατών- μελών της ευρωζώνης είναι ένα εύλογο ερώτημα.

Φαίνεται όμως όλο και πιο πειστικά πως οι "αγορές" έχουν στριμώξει την ΕΚΤ και πιέζουν για διαφορετική πολιτική όσον αφορά στην λογική της χαλάρωσης. Παράμετρο, που κρατάμε στην… άκρη του μυαλού μας και την συνεκτιμούμε από τη στιγμή που και μεγάλα ξένα σπίτια αρχίζουν να ποντάρουν ακριβώς σε αυτό το "στρίμωγμα" της Ευρώπης. Για να δούμε…

Πρακτικά στα της συνεδρίασης για σήμερα-αύριο. Εμμένουμε στην εκτίμηση μας των τελευταίων ημερών περί ανάγκης επαναπροσέγγισης των 720 μονάδων, που αντιστοιχεί με την υπέρβαση λ.χ. των 7,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Ενδεχόμενη αντίδραση του Ftse20 πέραν των 720 μονάδων ενεργοποιεί τον αμέσως επόμενο στόχο (προς τις 740) οπότε και θα χρειαστούμε εκ νέου συνεκτίμηση των δεδομένων. Αυτό όμως σε δεύτερη φάση, καθώς προσώρας προέχει η επιβεβαίωση της ζώνης των 660 μονάδων και το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 720 για τον 20άρη πάντα με αιχμή τις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v