Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τρισέ δεν έδωσε “παραπάνω καύσιμα” στο ΧΑ

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες καθώς οι αγορές περίμεναν κάτι παραπάνω από τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Σε υψηλό 7 μηνών ο ΟΤΕ με κέρδη 5,64%. Νέο "άλμα"25,37% για ΑΤΕ. Στο +6,7% ο Τιτάνας.

Κάτι παραπάνω περίμεναν οι Αγορές από τις σημερινές δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, καθώς δεν ήταν λίγα τα σενάρια που προσδοκούσαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε αγορές δισεκατομμυρίων ευρώ από Κρατικά ομόλογα για να ανακουφίσει τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα αρκετών Χωρών της Ευρωζώνης.

Αντ΄ αυτού ο κ. Τρισέ αρκέστηκε στο να υπογραμμίσει ότι τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας θα συνεχίσουν να ισχύουν, τουλάχιστον, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και θα συνεχίσει να “παρεμβαίνει” όποτε κρίνει ότι χρειάζεται και το κυριότερο, ότι οι Κυβερνήσεις θα πρέπει από μόνες τους να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των Αγορών και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η εξέλιξη αυτή έφερε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, γύρισε το ευρώ σε αρνητικό πρόσημο (για να επιστρέψει σε θετικό σχετικά αργότερα), ενώ τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έδειξαν ότι ξεπέρασαν μάλλον γρήγορα την στιγμιαία απογοήτευση και επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο.

Η επιπλέον ρευστότητα δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης, τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε. Ο Γερμανός Υπουργός προειδοποίησε ότι η παροχή υπερβολικής ρευστότητας στην οικονομία ενέχει τον κίνδυνο δημιουργηθούν νέες “φούσκες”.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ασφαλώς κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων δύο συνεδριάσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ήταν το κλείσιμο “ανοιχτών” θέσεων “short”.

Όπως ήταν φυσικό το σημαντικότερο πεδίο αναμέτρησης μεταξύ αγοραστών – πωλητών θα συνεχίσει να είναι ο Τραπεζικός κλάδος, είτε διότι εκεί θα επανέλθουν την επιφάνεια “ξαναζεσταμένα” σενάρια, είτε γιατί έχει προηγηθεί σημαντική πίεση των αποτιμήσεων. Το τελευταίο έχει συμβεί και στο υπόλοιπο τμήμα του ταμπλό, όμως οι θεωρούμενες “φθηνές” Τραπεζικές μετοχές “απαγορεύουν” την ενασχόληση των traders με τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Ασφαλώς και για πολλοστή συνεδρίαση το σύνολο των εμπλεκομένων είχε το βλέμμα του στραμμένο στον τίτλο της Εθνικής που επιβεβαίωσε της χθεσινές εκτιμήσεις του φίλου και συνεργάτη της στήλης Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος προέβλεπε αύξηση της προσφοράς στην ζώνη 7,10 - 7,30 ευρώ, όπου οι “γρήγοροι” που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά θα έσπευδαν να πάρουν τα κέρδη τους.

Αντίβαρο στις πιέσεις που δέχθηκαν, μετά το μέσον της συνεδρίασης, αρκετοί Τραπεζικοί τίτλοι, από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και κατά δεύτερο λόγο από Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Τιτάνα και Motor Oil.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών έκλεισε σε νέο υψηλό 7 μηνών και ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 7,30 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 7,33 ευρώ), την οποία αν διασπάσει ανοδικά με συνεχή κλεισίματα, τεχνικά, βάζει σαν επόμενο στόχο τα 8,40 ευρώ.

Μικροεκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Τιτάνα και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας την μετοχή της Alpha Bank.

Εννοείται ότι στην παρούσα φάση, κάτι που συμβαίνει πάντα όταν η ψυχολογία της Αγοράς είναι εξαιρετικά χαμηλά, υπάρχει και η αντίθετη και περισσότερο συγκρατημένη άποψη.

Σύμφωνα με αυτή, η ανοδική αντίδραση που επιχειρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι αποτέλεσμα του γενικού ξεπουλήματος που προηγήθηκε τον Νοέμβριο και αυτή η κίνηση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί για λίγες ακόμα συνεδριάσεις στην προσπάθεια “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων εν΄ όψει κλεισίματος του έτους, ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως τα έως τώρα δείγματα από τις Ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ανησυχητικά και ήδη στη λίστα των “προβληματικών” Χωρών έχουν μπει και το Βέλγιο με την Ιταλία.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. “ξαναζεσταμένα” σενάρια που συνεχίζουν να έχουν “θαυμαστές”, καθώς δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να επιβεβαιωθούν., δημιούργησαν αγοραστικό ενδιαφέρον για Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο, δημιουργώντας και τα σχετικά ερωτηματικά, για το πώς σε μία πιθανολογούμενη συγχώνευση είναι δυνατόν να “ευνοούνται” και οι δύο (!)

Αντίθετα εύλογη, μέχρι κάποιο σημείο, θεωρείται η ανοδική αντίδραση που επιχειρείται στον τίτλο της εβζ.

Το σχέδιο που προωθείται περιλαμβάνει αναδιάρθρωση της ΑΤΕ, η οποία θα πρέπει να απεμπλακεί από τις μη Τραπεζικές συμμετοχές της και παράλληλα θα “τρέχει” ο διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Από τον διαχωρισμό αυτό, θα προκύψει μία ανώνυμη εταιρεία με μορφή Τράπεζας η οποία θα συγχωνευθεί με την ΑΤΕ. Στη συνέχεια το σχήμα αυτό θα απορροφηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σχηματίζοντας τον Κρατικό πυλώνα στο Τραπεζικό σύστημα.

Βεβαίως και υπάρχει και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο συγχώνευσης της “προβληματικής” ΑΤΕ και των “υγιών” Ταχ. Ταμιευτηρίου και Τράπεζας του Ταμείου Παρακαταθηκών που προετοιμάζεται θα είχε ολέθριες συνέπειες. Η συγχώνευση ετερόκλιτων σχημάτων δεν θα οδηγήσει στον επιθυμητό στόχο και το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένας “βραδυκίνητος” Δημόσιος πυλώνας.

Από εκεί και πέρα τα εγχώρια μηνύματα παραμένουν άκρως ανησυχητικά. Ύφεση 4,5% σημειώθηκε στην Ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2 % και στην ευρωζώνη κατά 1,9%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινοτικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα (-4.5%) είναι η μόνη Χώρα της Ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2010 ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο Χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση: Η Ελλάδα και η Ρουμανία (-2,2%).

Εν τω μεταξύ, σε πώληση τριετών ομολόγων ύψους 2,5 δισ. ευρώ προχώρησε η Ισπανία με πολύ υψηλότερο κουπόνι, καθρεφτίζοντας τις ανησυχίες για βάρος του Ισπανικού χρέους. Η Κεντρική Τράπεζα της Μαδρίτης δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε μέσο επιτόκιο 3,7% σε σχέση με 2,5% στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία, στις αρχές Οκτωβρίου.

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, εν μέσω αντικρουόμενων μακροοικονομικών ειδήσεων, καθώς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η “βιομηχανία” δεικτών είναι άκρως παραγωγική (!)

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 26.000 στις 436.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των νέων ανέργων θα διαμορφωθεί στις 424.000.

Εν τω μεταξύ, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν ανακοινώσει οι Επιχειρήσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις του εμπορίου τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 3,7%.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι τα κέρδη στο NYSE αυξήθηκαν αργότερα, καθώς τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών εμφάνισαν πολύ μεγάλη αύξηση τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν σε αριθμό στα 89,3 εκατομμύρια σε 12μηνη βάση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα προσύμφωνα θα είναι μειωμένα κατά 1%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1503,91 μονάδες (11.51), για να ακολουθήσει μία πρώτη υποχώρηση και προς στιγμήν αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 1473,99 μονάδες (13.35). Νέα ανοδική προσπάθεια μέχρι τις 1501,24 μονάδες (15.09), κάθετη υποχώρηση και διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1464 μονάδων, για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις, αλλαγές προσήμου και τελικό κλείσιμο στις 1474,05 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%, ενώ ο τζίρος αρκετά ικανοποιητικός ξεπέρασε τα 151 εκατ. από τα οποία τα 8,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 6 έως 25,37%.

Στο ταμπλό του 20αρη τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+25,37%), Τιτάνα (+6,68%) και ΟΤΕ (+5,64%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, MPB και του 2% για Βιοχάλκο. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου και Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-4,7%), Eurobank (-3,27%) και Εθνική (-2,83%). Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για MIG και Jumbo και μικρότερες απώλειες για ΔΕΗ και Ελλάκτωρα.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ειδησεογραφία θα συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία των Αγορών, τονίζει ο Πάνος Δάντης.

Η σχετικά πρόσφατη είδηση περί επίθεσης της Β. Κορέας στην Νότια και πιθανή πολεμική εμπλοκή, ήταν αρκετή για να αλλάξουν όλα και να διαλυθούν σημαντικά τεχνικά σημεία στήριξης σε αρκετές Αγορές. Τίποτα δεν κινεί τις Αγορές γρηγορότερα από τα απρόβλεπτα νέα. Και μια και ζούμε στην εποχή της Πληροφόρησης και του διαδικτύου, οι τιμές των μετοχών μπορούν να επηρεαστούν σε μερικά δευτερόλεπτα εξαιτίας μιας έκτακτης είδησης.

Αν και κάθε νέο είναι μοναδικό όπως και οι επιδράσεις του, υπάρχουν μερικά κοινά σημεία που ο έμπειρος επενδυτής μπορεί να εκμεταλλευτεί και να κερδίσει. Τα νέα ταρακουνούν τις Αγορές γιατί επηρεάζουν τις προσδοκίες των επενδυτών. Όταν νιώθουν καλά συνήθως αγοράζουν μετοχές, ενώ όταν νιώθουν άσχημα βγαίνουν πωλητές. Τα έκτατα νέα είτε ενδυναμώνουν είτε αποδυναμώνουν την απληστία και τον φόβο, οδηγώντας σε αύξηση των πράξεων και του όγκου συναλλαγών, η οποία με την σειρά της οδηγεί αρκετές φορές τις Αγορές σε μεγάλες κινήσεις τις περισσότερες φορές ασύμμετρες.

Η απληστία “χτίζεται” σιγά - σιγά όταν ο ένας μετά τον άλλον οι επενδυτές ενθουσιάζονται με την προοπτική μια ανοδικής Αγοράς. Από την άλλη ο φόβος διαχέεται ακαριαία, καθώς οι επενδυτές φοβούνται όλοι μαζί ταυτόχρονα. Γι’ αυτό και οι μεγάλες πτώσεις είναι γρηγορότερες και πιο απότομες από τις αντίστοιχες μεγάλες ανόδους.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα αρνητικά νέα “πουλάνε” περισσότερο αφού στρέφουν τον κόσμο σε αναζήτηση νέων ειδήσεων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ακροαματικότητα και τα διαφημιστικά έσοδα. Η ανθρώπινη ψυχολογία είναι προβλέψιμη και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που η κερδοσκοπία μπορεί να είναι επιτυχημένη από την αρχή. Και η “βιομηχανία” των ειδήσεων το γνωρίζει καλά αυτό. Τα αρνητικά νέα προσελκύουν τις μεγάλες μάζες.

Έτσι , σε κάθε γεγονός ή συμβάν τονίζεται η αρνητική πλευρά και παρουσιάζεται σαν η πιο πιθανή εξέλιξη το χειρότερο δυνατό σενάριο, ακόμα και όταν πρόκειται για επαναλαμβανόμενα φαινόμενα όπως μια σοβαρή πλημμύρα ή μια ξηρασία.

Συνεπώς με το χειρότερο δυνατό σενάριο να πλασάρεται ως πιθανότερο νωρίς - νωρίς σε κάθε έκτακτη είδηση, είναι σίγουρο πως οι αρχικές πωλήσεις είναι πάντα υπερβολικές αφού ο φόβος έχει κορυφωθεί. Αυτή είναι η στιγμή που οι έμπειροι επενδυτές πρέπει να εκμεταλλευτούν (!)

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros Sec., οι σημερινές δηλώσεις Τρισέ δεν αποτέλεσαν τον σημαντικό καταλύτη που θα μπορούσε να ωθήσει τις Αγορές σημαντικά ψηλότερα και οι τελευταίες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα θετικά νέα για να αποτρέψουν τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών.

Το “short covering” από μόνο του μπορεί να δώσει κάποια περαιτέρω βήματα ανόδου στην εγχώρια Αγορά, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, σε συνδυασμό με την υποτιμητική τεχνική υπερβολή στην οποία είχαν περιέλθει οι κυριότεροι Τραπεζικοί τίτλοι.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, θεωρεί ότι η Αγορά παραμένει φθηνή αν και η εστίαση της εν λόγω ΑΧΕ αφορά πολύ συγκεκριμένες επιλογές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Η ανοδική ανάσα που διεκδικεί με κάποιες καλές αξιώσεις ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι έχει ανοδικό περιθώριο έως τις 1.650 μονάδες.

Σε αυτή την κίνηση κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο Τραπεζικός κλάδος με την προτίμηση τους να επικεντρώνεται γύρω από τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας που εκτόξευσε τις συναλλαγές, ενώ σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,31%.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16092, τιμή εκκαθάρισης 697,64) κινήθηκαν μεταξύ 687 και 715 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (22300 MPB, 35000 ΟΠΑΠ, 8000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12570), Alpha Bank (2901), Πειραιώς (3373), Eurobank (2661), ΟΤΕ (2472), MIG (5664), Αγροτική (5212), Κύπρου (1053), Ταχ. Ταμιευτήριο (2097), ΕΧΑΕ (289), ΔΕΗ (552), ΟΠΑΠ (213), MPB (753), Μυτιληναίος (518), Coca-Cola (230), Ελ. Πετρέλαια (469), Ελλάκτωρ (157), Intralot (301), Τιτάν (172), Μέτκα (219).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (18691 τεμ.), Alpha Bank (26974 τεμ.), ΟΤΕ (10333 τεμ.), MPB (250000 τεμ.), Eurobank (16827 τεμ.), Εθνική (84180 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (8000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (150000 τεμ.), Εθνική (20000 τεμ.), ΟΤΕ (25000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8536629 τεμ.), Eurobank (14258751 τεμ.), Εθνική (7822594 τεμ.), Κύπρου (5801249 τεμ.), Πειραιώς (21289287 τεμ.), MPB (11845763 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 02/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (476.038) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,14%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 01 Δεκεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v