Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με φήμες επιτυγχάνονται οι πρώτοι στόχοι

Με… φήμες και… σενάρια η Αγροτική εκτινάσσεται 25,4% υψηλότερα στα 0,84 ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά 6,4% προς τα 3,20 ευρώ. Στους στόχους των 1.500 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και των 720 μονάδων ο 20άρης.

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Η προσέγγιση των 1.500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 720 μονάδων για τον 20άρη. Έστω και με φήμες, έστω και με… υπερβολές, έστω και με την αναθέρμανση… ξαναζεσταμένων σεναρίων.

Ο λόγος αφορά κυρίως στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, καθώς η μετοχή ενισχύεται έως και 26,9% στα 0,85 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τις 770.000 ευρώ, στις 12:10. Δευτερευόντως, για την μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αντιδρά κατά 6,4% προς τα 3,19 ευρώ, με αξία συναλλαγών στα 1,510 εκατ. ευρώ.

Φήμες που όμως παρέσυραν και τους υπόλοιπους του κλάδου για να ακολουθήσουν και οι μη τραπεζικές του FTSE 20.

Στην περίπτωση της Αγροτικής ακούγονται διάφορα με εντονότερο το σενάριο περί… δημιουργίας κρατικού πυλώνα.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη διοίκηση της ΑΤΕ δεν υφίσταται, ενώ χρηματιστηριακός παράγοντας τόνιζε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η τιμή θα πιεζόταν σε αντίθεση με του ΤΤ που θα επωφελούνταν.

Μια περισσότερο λογική προσέγγιση αφορά στην λογιστική αξία και την επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΤΕ. Η λογιστική αξία της μετοχής είναι ως γνωστόν 0,72 ευρώ που πρακτικά σημαίνει πως τιμές στα χαμηλά έτους – των προηγούμενων ημερών- δεν διευκόλυναν καμία διαδικασία.

Κερδοσκοπική χροιά φαίνεται να υπάρχει σε αρκετές τοποθετήσεις καθώς βραχυπρόθεσμα σχήματα φαίνεται να κινούνται τις τελευταίες ημέρες.

Ενισχύονται όμως οι υπόλοιπες του κλάδου, με την Εθνική Τράπεζα στα 7,10 ευρώ και αφού νωρίτερα είχε αντιδράσει έως τα τοπικά υψηλά των 7,19 ευρώ.

Να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση ειδικά για την περίπτωση της Εθνικής έχουμε θέσει την πειστική διάσπαση των 7,20 ευρώ και ούτε… σεντ παρακάτω.

Στα 4,32 ευρώ η Eurobank, στα 4,73 ευρώ η Alpha Bank, στα 3,01 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου, στα 3,01 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς και στα 1,30 ευρώ η Marfin Popular Bank.

Ενισχύονται όμως και μετοχές μη τραπεζικών εταιρειών, που πρακτικά σημαίνει πως σε τίτλους όπως Τιτάν, ΔΕΗ, Coca Cola 3E, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Motor Oil, τοποθετείται βραχυμεσοπρόθεσμο επενδυτικό χρήμα.

Αφήνουμε τελευταίο τον ΟΤΕ, με την μετοχή του να ενισχύεται έως 2,8% προς τα 7,10 ευρώ, και αυτό γιατί είναι δεδομένη εδώ και μήνες η θέση της στήλης.

Κοντά στις φήμες όμως και τα σενάρια έχει ενισχυθεί και η ταχύτητα κυκλοφορίας ρευστότητας –μέσα στη συνεδρίαση- με τον τζίρο να διαμορφώνεται πριν από λίγο στα 41,9 εκατ. ευρώ, στις 12:20.

Υψηλότερες τιμές όμως διαμορφώνονται και για αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα 9,91 ευρώ η Frigoglass, στα 2,36 ευρώ η Σιδενόρ, στα 5,20 ευρώ τα ΕΧΑΕ, στα 0,25 ευρώ η Avenir.

Θα μείνουμε όμως λίγο περισσότερο στον Φουρλή, η μετοχή του οποίου αντιδρά κατά 3,4%, προς τα 6 ευρώ. Αυτό γιατί ο επιχειρηματίας και η ομάδα της εισηγμένης παίζουν ένα αντιθετικό στοίχημα, κόντρα σε αρκετούς αναλυτές (ξένους και Έλληνες). Ένα ποντάρισμα, που όσοι θυμούνται το ανάλογο προηγούμενο στα χαμηλά του Μαρτίου του 2003, ενδέχεται να δικαιολογούν την ανάληψη σχετικού ρίσκου.

Προσωπικά, και μόνο προσωπικά, ποντάρουμε στο ότι ο επιχειρηματίας θα κερδίσει και αυτή τη φορά.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το +5,7% για την J&P Άβαξ, που φτάνει στα 1,30 ευρώ. Οσον αφορά στην Μέτκα, με βάση και μόνο το χαρτοφυλάκιο (ανεκτέλεστου έργου) τα τρέχοντα επίπεδα των 8,9 ευρώ μια χαρά μας φαίνονται.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης η αντίδραση, κοντά στην Αγροτική, και της εβζ, καθώς ενισχύεται έως 11,8% προς τα 0,76 ευρώ.

Περίπου στις 12:30 για περισσότερες από 20 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπερνούσε το 4%, ενώ οι… φήμες και τα… σενάρια κόπαζαν. Με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει ελαφρώς προς τις 1.495 μονάδες και τον FTSE 20 προς τις 715 μονάδες.

Λίγο χαμηλότερα διαμορφώνονται, πάντα κατά την εκτίμησή μας, οι βραχύτατες στηρίξεις και για τους δυο δείκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v