Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γαλλική" επανάσταση στη Σοφοκλέους!

Στο 64% τα κέρδη της Γενικής, στο 31,7% της Εμπορικής από τα τέλη Νοεμβρίου. Πρωταγωνιστικές διαθέσεις στην περιφέρεια. Υπεραπόδοση από ΟΠΑΠ. Διακόπηκε το πτωτικό σερί πέντε εβδομάδων στο ΧΑ.

Συνεδρίαση που δημιούργησε μικτά συναισθήματα και άφησε διττά συμπεράσματα η τελευταία της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν μέσω μάλλον επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος που το “υπαγόρευσαν” η αυξανόμενη ένταση στην Κορεατική χερσόνησο και τα χειρότερα του αναμενομένου νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από τα θετικά της συνεδρίασης, πρέπει να αναφερθεί η “Γαλλική επανάσταση” στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλό και η “αφύπνιση” των … Γαλλικών Τραπεζών Γενικής και Εμπορικής οι οποίες στην πλαγιοανοδική τους προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τις 29/11 και 30/11 αντίστοιχα, καταγράφουν αθροιστικά κέρδη 63,93% και 31,71%.

Αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη που συνδυάστηκαν με αξιοσημείωτη κινητικότητα στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, όπου Forthnet, Lavipharm, Ιντρακάτ, Νηρέας, Ιατρικό, Ελαστρον, Υγεία, Ιντρακόμ, ΕΛΒΑΛ, ήταν ορισμένοι από τους τίτλους που έδειξαν “επιστροφή των ελαφρών ταξιαρχιών” και χάρισαν άξιες λόγου ημερήσιες “συγκινήσεις”.

Αντίθετα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι απογοήτευσε η σημαντική “βύθιση” του τζίρου και η αδυναμία των περισσότερων Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων να δώσουν το κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα όλο το “βάρος” να πέσει στον ΟΠΑΠ, ενώ βοήθησαν ΔΕΗ, Coca-Cola και προς το τέλος Eurobank και MIG.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η έκδηλη νευρικότητα και κατ΄ επέκταση η επιφυλακτικότητα θα συνεχιστούν στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ πολλά μπορεί να προκύψουν από την αναμενόμενη έλευση των Στρος Καν - Ολι Ρεν, μία κίνηση που μπορεί να υποδηλώνει εντεινόμενες “υπόγειες” διεργασίες και προσθέτει κι άλλες παραμέτρους στο “ανοιχτό” χρηματιστηριακό "στοίχημα".

Εν τω μεταξύ, σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, στην περίπτωση όπου γίνει εμφανές ότι ο προτεινόμενος Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα λειτουργήσει υπέρ των δημόσιων πιστωτών και σε βάρος των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει η Standard & Poor’s. Ο διεθνής οίκος έθεσε την αξιολόγηση "BB+" της Ελλάδας σε CreditWatch Negative, τονίζοντας πως η αξιολόγηση αυτή αντανακλά την εκτίμησή του πως η Ελλάδα ενδέχεται να γίνει μελλοντικά λήπτης χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή σχολιάζει ότι μια πιθανή εκ νέου υποβάθμιση της Ελλάδας θα έχει πιθανώς αρνητική επίπτωση στις τέσσερις μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες.

Από την πλευρά της η Eurobank Sec. σχολιάζει ότι με βάση την δημοσιονομική προσπάθεια θα ανέμενε από τους οίκους αξιολόγησης να είναι περισσότερο “καθησυχασμένοι”.

Η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε Χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις Αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κίνδυνος η Ελλάδα να χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της είναι υπαρκτός, ακόμα και αν υπάρξει επέκταση των όρων αποπληρωμής του δανείου από την Ε.Ε., καθώς η οικονομία της Χώρας έχει “κολλήσει” στην ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Λονδρέζικης Investec Asset Management.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. John Stopford εκτιμά ότι “θα ήταν λάθος να αποκλείσετε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους κάποια στιγμή”, τονίζοντας πως “η Ελλάδα έχει διαρθρωτικό πρόβλημα και υπάρχει κίνδυνος μιας ακόμα ύφεσης ή οικονομικής κρίσης”.

Η ΕΚΤ πιθανόν να αυξήσει τις παρεμβάσεις της και να αγοράσει πιο επιθετικά Κρατικά ομόλογα ώστε να αποτρέψει διεύρυνση της Κρατικής κρίσης χρέους, εκτιμά η Goldman Sachs. “Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι οι πολιτικοί μαζί με τους τεχνοκράτες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, θα αποτρέψουν οποιοδήποτε συστημικό γεγονός”, τονίζει ο διεθνής οίκος και προσθέτει ότι “Θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε την ΕΚΤ να αυξάνει τις αγορές ομολόγων επιθετικά εάν τα πράγματα δεν αρχίσουν να ομαλοποιούνται”.

Αλλαγές και στα σενάρια επί χάρτου όσον αφορά το εγχώριο Τραπεζικό σύστημα, καθώς τα “φρέσκα” σενάρια δεν αναφέρονται σε συγχώνευση Αγροτικής – Ταχ. Ταμιευτηρίου, αλλά σε πιθανή πώληση του ποσοστού που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο δεύτερο (!)

Πιο συγκεκριμένα, εντός του α΄ τριμήνου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Ταχ. Ταμιευτήριο, μετά και την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για τη “διάσωση” της ΑΤΕ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ελαφρώς πτωτικό το ξεκίνημα στην Wall Street, καθώς οι ειδήσεις από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε περαιτέρω τοποθετήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στην Αμερικανική οικονομία αυξήθηκαν κατά 39.000 τον Νοέμβριο, λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στο 9,8%.Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ανεργία θα παραμείνει στο 9,6% του προηγούμενου μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές περίμεναν ότι οι θέσεις εργασίας, μη περιλαμβανομένου του Αγροτικού τομέα, θα αυξηθούν κατά 150.000 μετά την αύξηση κατά 151.000 τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά τα στατιστικά και για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται, η εβδομάδα που έληξε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε εβδομάδων και πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 3,47% και στον Τραπεζικό δείκτη 3,73%. Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες 32,31% και 49,15%, αντίστοιχα.

Σαφής η υπεροπλία των τίτλων με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη. Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι Alpha Bank (-1,35%), MPB (-0,77%), Αγροτική (-1,19%), Εθνική (-2,19%), Κύπρου (-0,68%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+4,76%), MIG (+4,62%), Coca-Cola (+2,01%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo και σχετικά μικρότερα κέρδη για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 22 μονάδων, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο, με χαμηλό ημέρας τις 1470,65 μονάδες (11.34) και υψηλό τις 1492,59 μονάδες (12.31). Επέστρεψε στα χαμηλά των 1470,67 μονάδων στις 16.14, για να αντιδράσει εκ νέου και να κλείσει στις 1486,5 μονάδες με κέρδη 0,84%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) πλησίασε τα 88 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 120 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 23,91%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αμυδρές νότες αισιοδοξίας στην Αγορά, διαπιστώνει ο Κώστας Βέργος που επισημαίνει ότι αρχίζει να διαφαίνεται μια νότα αισιοδοξίας στην Αγορά, αλλά καλό είναι να είμαστε σχετικά επιφυλακτικοί. Η είδηση ότι η Ιρλανδία προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η μίνι αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα επέτρεψαν στις Αγορές να πάρουν ανάσες και ισχυροποίησαν ξανά το ευρώ.
 
Όμως οι κίνδυνοι από την ύπαρξη ασύμμετρων κινδύνων, και η στροφή της Γερμανικής πολιτικής προς αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση θα συνεχίσει να επηρεάζει τα κεκταινόμενα στην Ευρώπη, και ασφαλώς και στην Χώρα μας. Ο μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή την φάση, που είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται ότι είναι αδύνατο να ρυθμίσει τις αδυναμίες του οικονομικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα πωλήσεις αυτοκινήτων, και διανθίζονται από θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις, όπως εκείνη της επέκτασης της Pepsico στην γιγαντιαία Αγορά της Ρωσίας.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα των Τραπεζών αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκωμένων και πλέον οι ελπίδες της Αγοράς μετατοπίζονται στο κατά πόσον τα αποτελέσματα εξαγωγικών βιομηχανικών εταιρειών μπορεί να αντισταθμίσουν την πτωτική τάση στα κέρδη εσωστρεφών εταιρειών και τις κινήσεις που θα γίνουν σε άλλες Περιφερειακές Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αντιμετώπιση των ασύμμετρων κινδύνων.

Το πρόσφατο τέστ της Ισπανίας βγήκε επί του παρόντος θετικό, όμως θα ήταν πιο λογικό ότι αποτελεί ένα ακόμη στάδιο από το “παιχνίδι της γάτας με ποντίκι” και όχι το τέλος του παιχνιδιού. Συμπερασματικά, η Αγορά του Χ.Α., κράτησε τις στηρίξεις κοντά στις 1.400 μονάδες.

Από αυτά τα επίπεδα αναμένεται να κάνει μία ανάκαμψη μικρού βεληνεκούς, ενδεχομένως μέχρι τις 1650 μονάδες, που θα συνοδευόταν από θετικές (βραχυπρόθεσμα) εκπλήξεις σε επίπεδο μετοχών πολλών κλάδων, εκτιμά ο πρόεδρος των πιστοποιημένων αναλυτών.

Επίσης, ο Μάνος Χατζηδάκης “βλέπει” μία Αγορά λιγότερο “στρεσαρισμένη”, ενώ επισημαίνει και την μείωση κατά 7% των “ανοικτών” συμβολαίων του FTSE-20. O συνδυασμός αυτών των δύο πληροφοριών αποτελεί μια καλή ένδειξη μείωσης των αρνητικών στάσεων της Αγοράς αφού το κλείσιμο των “ανοικτών” θέσεων και η μεγάλη αλλαγή χαρτιών στον Τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να έχει μια ερμηνεία μερικής αλλαγής κλίματος, με πρώτο και βραχυπρόθεσμο στόχο το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η επενδυτική κοινότητα στην παρούσα φάση θα αρχίσει να αναζητεί τις “καλές” εισηγμένες με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2010.

Εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου , οι οποίες θα συνδέονται άμεσα με τα οικονομικά επιτεύγματα των εταιρειών αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών προβλημάτων της Χώρας.

Είναι πρόωρο όμως να διατυπωθεί η άποψη ότι η Αγορά έχει “πιάσει πάτο” καθώς αρκετοί επενδυτές συνεχίζουν να έχουν μεγάλη δραστηριότητα μέσα από την Αγορά Παραγώγων. Οι κινήσεις τους ακυρώνουν βραχυπρόθεσμα τις προσπάθειες των διοικήσεων των εισηγμένων να επιβιώσουν μέσα στο χειρότερο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων 20 ετών. Πάντως η εικόνα αυτή δεν πρέπει να απογοητεύει τους επενδυτές που έχουν μάθει να περιμένουν, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Οι αλλαγές προσήμου και η σημαντική μεταβλητότητα, διατήρησαν σε υψηλό σημείο τις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με οριακά χειρότερα συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,77%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις και με μικρό premium.

Αξιοπρόσεκτες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13805, τιμή εκκαθάρισης 697,33) κινήθηκαν μεταξύ 690 και 708 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6100 ΟΠΑΠ, 9900 Eurobank, 5400 Τιτάν, 239000 ΟΤΕ, 6200 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4975), Alpha Bank (1540), Πειραιώς (2600), Eurobank (1174), ΟΤΕ (1334), MIG (2063), Αγροτική (437), Κύπρου (166), Ταχ. Ταμιευτήριο (1065), ΔΕΗ (373), MPB (376), Μυτιληναίος (302), Ελ. Πετρέλαια (241), Ιντρακόμ (246).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 312 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (12820 τεμ.), Eurobank (107997 τεμ.), Εθνική (80206 τεμ.), Coca-Cola (50000 τεμ.), ΟΠΑΠ (80000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (25000 τεμ.), Eurobank (140000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8513929 τεμ.), Eurobank (14258751 τεμ.), Εθνική (7762494 τεμ.), Κύπρου (5268566 τεμ.), Πειραιώς (22748002 τεμ.), MPB (11868063 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 03/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (497.631) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,15%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 2 Δεκεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v