Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπαυλα στο ΧΑ παρά τις "απειλές" της S&P

Ηπιες διακυμάνσεις στο ΧΑ παρά την προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση από την S&P. Πάνω από τις σημαντικές στηρίξεις ΓΔ και FTSE 20 (στις 700-705 μονάδες) με την ΕΤΕ στα επίπεδα των €6,8. Κέρδη για ΑΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Επιμένει η ΑΤΕ, διορθώνουν οριακά οι κυριότερες ευρωαγορές και συντηρείται στο ΧΑ η κίνηση βασικών δεικτών- μετοχών πάνω από την περιοχή των σημαντικών στηρίξεων.

Στα 0,86 ευρώ η μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που νωρίτερα είχε αντιδράσει και έως τα 0,89 με αυξημένες συναλλαγές ενδεικτικές του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει και για τους παίκτες ο τραπεζικός τίτλος. Βεβαίως και οι δρομολογημένες εξελίξεις τόσο στην ίδια την τράπεζα όσο στον ευρύτερα εννοούμενο δημόσιο τραπεζικό φορέα.

Το…κίνητρο της ΑΤΕ, τουλάχιστον όπως φάνηκε στις 2-3 τελευταίες συνεδριάσεις το «χρειάζεται» η αγορά, μπορεί να είναι «καύσιμο» και σημείο αναφοράς καθώς δείχνει σαν ένα από τα λιγοστά μέτωπα όπου κάτι κινείται. Όπως κινείται και άσχετα εάν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί.

Κρατά όμως σε εγρήγορση τις τράπεζες και με τον κλάδο σε κινητικότητα επιτυγχάνεται η συντήρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.475-1.480, του FTSE 20 πέριξ των 700-705 μονάδων και ορισμένων τραπεζικών τίτλων σε ανοδική φορά. Απαραίτητη προϋπόθεση από τη στιγμή, που στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπερισχύουν βραχυπρόθεσμοι πωλητές με την τιμή στα 6,87 ευρώ και τα 7,20 ευρώ ως μία ισχυρή αντίσταση. Στη μετοχή της ΕΤΕ οι συναλλαγές έφταναν (στις 11:20) στα 5,2 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 14,7 που είχαν γίνει στην αγορά.

Εμφανής η έλλειψη κατεύθυνσης, η διάθεση αναμονής όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωαγορές καθώς και αυτοί περιμένουν την ανακοίνωση αρκετών οικονομικών στοιχείων- μεγεθών από τις ΗΠΑ.

Από τον 20άρη η μετοχή του ΟΠΑΠ περνά και πάλι τα 13 ευρώ, η Eurobank στα 4,15 ευρώ, η Alpha Bank 4,46 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς ακριβώς στα 3 ευρώ. Η ΔΕΗ που επιχειρείται η επαναπροσέγγιση των 11 ευρώ, μπορεί να αποδειχθεί μία αξιόπιστη λύση εάν υπερβεί την εν λόγω τιμή, ενώ η μικρή υποχώρηση του ΟΤΕ (κατά 0,65%) μετά και την χθεσινή σημαντική αντίδραση περισσότερο ως ενισχυτική της επιχειρούμενης προεξόφλησης μάλλον υπέρ των αγοραστών λειτουργεί. Στα 19,93 ευρώ η  Coca Cola 3Ε χρειάζεται όσο διαρκούν οι πιέσεις σε τραπεζικούς τίτλους.

Στο υπόλοιπο… ταμπλώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια αντίδρασης για την Γενική (στα 1,97 ευρώ), το 6,4% της EBZ από τη στιγμή που ο μητρικός όμιλος θα πρέπει να βρει αγοραστές για όλες τις μη τραπεζικές θυγατρικές του, η αντίδραση μετοχών όπως Νηρέας, Lavipharm κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v