Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2010

Το χαμηλότερο τζίρο για το 2010, με μόλις 58 εκατ. ευρώ, έδωσε η τελευταία -άνευρη- συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Τέταρτο κλείσιμο κάτω από τα 9 ευρώ για ΕΤΕ, νέο ιστορικό χαμηλό για ΤΤ.

Δεν κατόρθωσαν να δώσουν τάση στις Αγορές (αντίθετα για κάποια λεπτά δημιούργησαν σημαντική μεταβλητότητα) τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας για τον μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ, καθώς μετά την πρώτη θετική αντίδραση των Αγορών, έτυχαν δεύτερης ανάγνωσης και διπλής εξήγησης.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2009, στο 9,5% έναντι εκτιμήσεων για διατήρηση στα επίπεδα του 9,7%, έτυχε θετικής υποδοχής από τις Αγορές.

Όμως μία δεύτερη “προσεκτικότερη ματιά” θα μπορούσε να διακρίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα που το δείγμα είναι σαφώς αντιπροσωπευτικότερο οι αναλυτές περίμεναν να δημιουργηθούν 110000 νέες θέσεις εργασίας και δημιουργήθηκαν 83000 και στον τομέα μεταποίησης περίμεναν να δημιουργηθούν 25000 νέες θέσεις εργασίας και δημιουργήθηκαν μόλις 9000 θέσεις που είναι η μικρότερη άνοδος για το τελευταίο 12μηνο.

Έτσι τα τελικά συμπεράσματα έδειξαν να είναι με το μέρος όσων υποστηρίζουν ότι θα πάρει σημαντικό χρόνο για να μειωθεί ουσιαστικά η ανεργία στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικό της νευρικότητας που δημιούργησαν στις Αγορές τα στοιχεία της ανεργίας που ανακοινώθηκαν είναι η “συμπεριφορά” που επέδειξε ο Γερμανικός δείκτης DAX και ο οποίος στην πρώτη ανάγνωση της είδησης εκτινάχθηκε μέχρι τις 5941,22 μονάδες, ενώ με την εκτενέστερη ανάλυση των στοιχείων και σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκε να υποχωρεί στις 5859,46 μονάδες, για να ισορροπήσει εκ νέου αργότερα μειώνοντας τις διακυμάνσεις.

Με σαφώς ηπιότερο volatility αντέδρασε η Σοφοκλέους, καθώς λίγο πριν την ανακοίνωση των Αμερικάνικων μάκρο είχε δεχθεί πρόωρο αιφνιδιασμό από τον συστηματικό πωλητή της Εθνικής, ο οποίος σήμερα εμφανίστηκε νωρίτερα “στο ραντεβού” του και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 15.20.

Τελικά και μέσω των δημοπρασιών ο τίτλος “σηματωρός” της Αγοράς έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 0,78% και συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε αφαιρετική κατά 0,64% για τον Γενικό Δείκτη και κατά 0,86% για τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες για τον πρώτο φθάνουν στο -33,93% και για τον δεύτερο στο -47,86%.

Επίσης η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο για το 2010, με τον αμέσως χαμηλότερο να εντοπίζεται στην συνεδρίαση της 29/12/2009.

Στις μετοχές του 20αρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca-Cola (-1,44%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-1,65% και νέο ιστορικό χαμηλό).

Απλά αρνητικό πρόσημο για ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για την Jumbo (+2%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Motor Oil, Eurobank, MPB.

Θετική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης σχεδόν σε όλο το μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, φθάνοντας μέχρι τις 1473,26 μονάδες (11.38), όμως μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 0,07%, ενώ ο φτωχός τζίρος περιορίστηκε στα 58,8 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών και 28 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 19,51%.

Σε κάθε περίπτωση δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το προσεκτικό “κτίσιμο θέσεων” στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρο για όσους θα τοποθετηθούν με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (οι μεσοπρόθεσμοι “παίκτες” έχουν εξελιχθεί σε “σπάνιο είδος” στο Χ.Α.), αν δεν επικρατήσουν τα πλέον αρνητικά σενάρια για την Ελληνική οικονομία.

Αντίθετα η καθοδική διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια τρόμου και θα κινητοποιήσει σε ρευστοποιήσεις και τα πλέον “υπομονετικά” χαρτοφυλάκια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. είναι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, δηλώνει ο Κώστας Βέργος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η απαισιοδοξία ακόμη επικρατεί στις Ευρωπαϊκές Αγορές αντικατοπτριζόμενη στην τεχνική τους εικόνα. Η βραχυπρόθεσμη τάση στις Ευρωπαϊκές Αγορές, άλλαξε στο τελευταίο τετραήμερο από ανοδική σε πτωτική, ως αποτέλεσμα των αρνητικών Αμερικανικών μακροοικονομικών, αλλά και προβληματισμών για την μετάδοση του πανικού της Ευρώπης.

Οι χρηματιστηριακοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί για την Ευρωζώνη, καθώς η πιθανότητα επιστροφής στην ύφεση λόγω λιτότητας είναι υψηλή κάτι που μεταθέτει την δυναμική ανόδου στην Αμερικάνικη Αγορά. Αν στις επόμενες βδομάδες οι μακροοικονομικές ενδείξεις θα συνεχίζουν να συνηγορούν προς ισχυρή ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και Ασιατικές Χώρες, εκτιμάται ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης είναι περιορισμένοι όπως όμως και η δυνατότητα έντονης άμεσης ανόδου.

Στην Ευρώπη, η “Αχίλλειο πτέρνα” των Χρηματιστηρίων αυτή την εποχή είναι ο Τραπεζικός κλάδος και ο οποίος δεν αποκλείεται “κλείνοντας το μάτι” στους απαισιόδοξους επενδυτές” να τους ωθήσει να προβούν σε νέες εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Πάντως, “το χειρότερο για τις Τράπεζες απεφεύχθη” καθώς οι μεγαλοτραπεζίτες “έπεισαν”, και οι 20 “μεγάλες” Χώρες δεν αποφάσισαν τελικά διαχωρισμό κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι προοπτικές κερδοφορίας για τις Τράπεζες στην Ευρώπη να διατηρούνται υψηλές.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η τεχνική ανάλυση ξένων Αγορών και Χ.Α. συγκλίνει προς μία κρίσιμη εβδομάδα. Εφόσον η πτώση στις ξένες Αγορές δεν συνεχιστεί, ο Γενικός Δείκτης Χ.Α. δύναται να κάνει κίνηση μεταξύ προς την περιοχή των 1600 μονάδων και στη συνέχεια κίνηση ως τις 1790 μονάδες για τις επόμενες εβδομάδες. Αν όμως οι ξένες Αγορές επιμείνουν αρνητικά, η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1210 μονάδες φαίνεται ως περισσότερο πιθανή.

Απαισιόδοξος για την τάση που διαμορφώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ υπενθυμίζει ότι στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση (24/06) για τον Αμερικάνικο δείκτη S&P 500 είχε προϊδεάσει τους επενδυτές για τις αρνητικές ενδείξεις, που είχε λάβει από τη διαγραμματική συμπεριφορά του στην “ουδέτερη” ζώνη, που προκαλούν οι δύο απλοί κινητοί μέσοι όροι των 100 και των 200 ημερών στις 1130 και στις 1111 μονάδες αντίστοιχα.

Επίσης είχε αναφέρει ότι ο χρόνος λειτουργεί ενάντια στη μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση του Μαρτίου του 2009 δείχνοντας πολύ πιο εύκολη τη καθοδική προσέγγιση της ισχυρής περιοχής στήριξης των 1044 μονάδων. Πράγματι ο δείκτης στις συνεδριάσεις, που μεσολάβησαν όχι μόνο διέσπασε το επίπεδο των 1044 μονάδων αλλά απείλησε στην πορεία και το σημείο στήριξης των 1010 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η συμπεριφορά του δείκτη σε ένα πιθανό “retrace” προς τις 1044 μονάδες. Πιθανή αδυναμία καταγραφής κλεισιμάτων πάνω από το εν λόγω σημείο θα μας προετοιμάσει διαγραμματικά για την άμεση καθοδική επαναπροσέγγιση των 1010 μονάδων ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πτωτική καταστρατήγησή της.

Γεγονός, όπου εάν ολοκληρωθεί θα βάλει πλέον ως καθοδικό στόχο το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 950 μονάδων (!)

Αντίθετα περισσότερο αισιόδοξος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης που επισημαίνει ότι ο Ιούλιος μπήκε με το δεξί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον σε αρκετές μετοχές του 20άρη.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν επρόκειτο για αλλαγή της τάσης ή απλά για ένα ανοδικό διάλειμμα.

Όσον αφορά την περιρρέουσα φημολογία για πιθανό deal στον Τραπεζικό κλάδο, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι ένα “deal ανάγκης”, δεν θα αντιμετωπιζόταν θετικά από το επενδυτικό κοινό.

Επίσης κατά την άποψη του αναλυτή της Πήγασος, σε περίπτωση που συνεχιστεί η διόρθωση στις ξένες Κεφαλαιαγορές, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για το Χ.Α. να αυτονομηθεί, παρότι, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως “turn around story” για πολλούς ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα σε περίπτωση που η ανάκαμψη των μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας αποδειχθεί και στην πράξη.

Οι επενδυτές πάντως που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, καθώς υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα για την οικονομία της Χώρας.

Από το εξωτερικό περιβάλλον, σημαντικό ρόλο για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των Αγορών θα παίξει και η αναμενόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου από διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης φροντίζει να επισημάνει ότι οι Τραπεζικές μετοχές παραμένουν σε ιδιαίτερα υποτιμημένα τεχνικά επίπεδα καθώς οι απώλειες τους από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 50% και αυτός είναι ενδεχομένως ένας από τους λόγους που η Ελληνική Αγορά θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αυτονομηθεί θετικά, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έκαναν την επανεμφάνισή τους στο Χ.Α. “ποιοτικοί” αγοραστές.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με εξαιρετικά υποτονικό όγκο συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις αυξήθηκαν στο 0,90%.

Λίγες αγορές προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4226, τιμή εκκαθάρισης 676,87) κινήθηκαν μεταξύ 671,5 και 690,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50300 Eurobank, 12300 Κύπρου, 7300 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1893), Alpha Bank (288), Πειραιώς (242), Eurobank (426), ΟΤΕ (190), MIG (180), Μυτιληναίος (615), ΔΕΗ (293), ΟΠΑΠ (277), ΓΕΚ (180), Κύπρου (160), Motor Oil (195), Ιντρακόμ (174).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank (50000 τεμ.), Eurobank (50000 τεμ.), Πειραιώς (50000 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v