Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη - ΔΕΗ συγκρατούν το ΧΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αποκοπή μερίσματος στον τίτλο της ΔΕΗ περιορίζουν τα κέρδη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τραπεζική ανάκαμψη, ενώ ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τράπεζες και ΔΕΗ οδηγούν το ΧΑ σε χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έχει απομακρυνθεί σχετικά από το μέχρι στιγμής ενδο-συνεδριακό χαμηλό των 1.414,61 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν να κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ όσον αφορά στο ΧΑ «βαραίνει» πολύ το -6,79% της ΔΕΗ, με όγκο που ξεπερνά τις 83.000 κομμάτια, καθώς σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού απέκοψε το μικτό μέρισμα χρήσης 2009, ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή.

Η γενικότερη εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ παραμένει τουλάχιστον απογοητευτική, καθώς από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται λιγότερες από 70 είναι αυτές που έχουν πραγματοποιήσει έστω και στοιχειώδη συναλλαγή.

Από αυτούς τους επιμέρους τίτλους, ας σημειωθούν οι κάποιες ανοδικές διαθέσεις που επιδεικνύουν Intralot, ETEM, Centric.

Επιστρέφοντας στις μετοχές του 20άρη και εκτός τραπεζικού ταμπλό, με θετικό πρόσημο και 5ψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ, ενώ θετικό πρόσημο, αλλά με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 7.000 τεμάχια, έχει και ο τίτλος της Motor Oil.

Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι μη τραπεζικοί δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται με αρνητικό πρόσημο, με τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής απώλειες να σημειώνουν οι Τιτάν (-2,4% με λιγότερο από 15.000 τεμάχια) και Βιοχάλκο (-1,79% με λιγότερο από 25.000 τεμάχια).

Με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών να σημειωθεί ότι κινούνται μόνο ΟΠΑΠ (-0,20%) και MIG (-0,99%).

Όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η μετοχή του ΤΤ που προσπαθεί να ανακάμψει από τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, αλλά δεν ξεπερνά σε όγκο τα 20.000 τεμάχια.

Ενώ με απλά θετικό πρόσημο και με συναλλαγές μεγαλύτερες των 200.000 τεμαχίων, κινούνται Alpha Bank και Εθνική.

Όλοι οι άλλοι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι κινούνται με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνουν Αγροτική (-1,94%) και Πειραιώς (-1,15%).

Απόλυτα απογοητευτικός ο τζίρος που δεν ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ και αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς ελάχιστες εντολές σχετικού ειδικού βάρους μπορούν να αλλάξουν την τάση προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v