Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές προκλήσεις για τη συνεδρίαση στο ΧΑ

Αρνητικά και συγκεχυμένα τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές, «κρεμασμένη» τεχνικά η εικόνα του ΧΑ, κανείς όμως, δεν αποκλείει έστω τυπικό «window dressing» της τελευταίας στιγμής.

Σημαντικές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή συνεδρίαση και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σχετική βραχυπρόθεσμη αύξηση του ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος τείνει να παγιδευτεί χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Και μόνο το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία του χρηματιστηριακού εξαμήνου, από μόνο του δημιουργεί αύξηση του ενδιαφέροντος καθώς δεν αποκλείεται έστω και στο παρα ένα να επιχειρηθεί «window dressing” για σχετικό «καλλωπισμό» των αποτιμήσεων.

Αντίθετα, τα μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν συγκεχυμένα και μάλλον ανησυχητικά.

Έτσι, τις σημαντικές χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street ακολούθησαν ηπιότερες απώλειες στα μεγάλα χρηματιστήρια του Ειρηνικού, ενώ με οριακά αρνητικό πρόσημο δείχνουν να ανοίγουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής futures.

Ειδικότερα, για τη Wall Street, ο Dow Jones όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, αλλά έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα λίγο πάνω από τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 9.800 μονάδων.

Ακόμη χειρότερη τεχνικά η εικόνα για τον S&P 500, που διέσπασε καθοδικά τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 1.044 μονάδες και αν δεν την επανακαταλάβει άμεσα, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1.010 και 950 μονάδες.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η επόμενη σημαντική μέρα για τη Wall Street, θεωρείται αυτή της 2/7, όταν και θα ανακοινωθούν τα νέα από το μέτωπο ανεργίας (Ιούνιος) στις ΗΠΑ.

Σημαντική όμως, η ημέρα και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς σήμερα, οι Bundesbank και BaFin θα συναντηθούν με αξιωματούχους των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Γερμανίας για να συζητήσουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress test για τα γερμανικά ιδρύματα.

Επίσης, σημαντική θεωρείται η σημερινή και αυριανή μέρα, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα ένα έτος από την πρώτη μεγάλη 12μηνη δημοπρασία που υλοποίησε η ΕΚΤ παρέχοντας ρευστότητα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά 442 δισ. ευρώ και οι τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή.

Επίσης, από αύριο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βγαίνουν και επίσημα από τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων, λόγω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε “junk”.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, η τεχνική εικόνα δείχνει «κρεμασμένη» ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Με το ΤΤ να κινείται σε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ να απέχει 1 σεντ από το ιστορικό χαμηλότερο κλείσιμό της.

Μοιραία το ενδιαφέρον για πολλοστή συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στον «μεγάλο ασθενή» του ταμπλό, δηλαδή τον τραπεζικό κλάδο, ο κλαδικός δείκτης του οποίου κινείται σε χαμηλά 15 μηνών (αθροιστικές απώλειες τις τελευταίες 6 συνεδριάσεις, 14,21%), ενώ σε χαμηλά 15 μηνών κινούνται και οι σημαντικότερα δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, όπως Εθνική, Αlpha Bank, Πειραιώς.

Σύμφωνα με τη βοήθεια του Απ. Μάνθου (μέλος της επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), οι επόμενες στηρίξεις για τον τραπεζικό δείκτη οριοθετούνται στις 1.277 (χαμηλά Μαρτίου 2003), και 1.167 μονάδες (χαμηλά Μαρτίου 2009).

Επίσης, για τον τίτλο της Τρ. Πειραιώς η τελευταία στήριξη οριοθετείται στα 3,20 ευρώ, για την Alpha Bank στα 4 ευρώ και για την Εθνική στα 8,12 ευρώ.

Πιθανό το αυξημένο ενδιαφέρον για τον τίτλο του «σηματωρού» της αγοράς, μετά και τις εισαγόμενες φήμες από Dow Jones, News Wires και Financial Times, σύμφωνα με τις οποίες η Qatar Investment Authority ενδιαφέρεται για την αγορά του 5-7% της Εθνικής, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από την πλευρά της Εθνικής.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v