Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό πρόσημο με τζίρο... διακοπών

Έστω και καθυστερημένα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει να βρίσκει το θετικό πρόσημο, κυρίως λόγω ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνικής και Alpha Bank. Όμως, ο τζίρος παραμένει σε αποκαρδιωτικά επίπεδα.

Αν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται με μικρά κέρδη, ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους χρειάστηκε 38 λεπτά προκειμένου να βρει το θετικό πρόσημο και με τη συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης, βρίσκεται στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.468,06 μονάδες με κέρδη 0,52% ενώ προηγουμένως είχε υποχωρήσει μέχρι τις 1.447,82 μονάδες.

Αποκαρδιωτική για μία ακόμη συνεδρίαση η εικόνα όσον αφορά τις συναλλαγές, η μικτή αξία των οποίων μετά από την πρώτη ώρα δεν ξεπερνά τα 14 εκατ.

Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών με μηδενικές έως ελάχιστες συναλλαγές, και από τους λίγους τίτλους που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτη ημερήσια μεταβολή με υποφερτό όγκο συναλλαγών, όσον αφορά το θετικό πρόσημο είναι οι ΕΧΑΕ, Νηρέας και Intracom και όσον αφορά το αρνητικό οι Alapis, Ευρωσύμβουλοι, Vell Group, Intralot.

Μοιραία για πολλοστή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον περιορίζεται εκ νέου στα στενά όρια του 20άρη, όπου η εικόνα παραμένει μικτή.

Με τη Motor Oil να σημειώνει τις πλέον αξιοσημείωτες απώλειες (-1,53%), όμως, ο όγκος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 20.000 τεμάχια.

Με αρνητικό πρόσημο και με όγκο συναλλαγών λίγο πάνω από τις 34.000 τεμάχια ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

Ενώ αντίθετα, με κέρδη 2,73% κινείται η μετοχή της ΔΕΗ όμως οι συναλλαγές μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 72.000 κομμάτια.

Κέρδη 1,97% για τον ΟΤΕ, με συναλλαγές υψηλότερες των 134.000 τεμαχίων, ενώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ κινείται με απώλειες 0,56% και όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τις 158.000 κομμάτια.

Επίσης, με αρνητικό πρόσημο κινούνται Βιοχάλκο (ο όγκος λίγο πάνω από τις 17.000 τεμάχια), και Coca Cola, με συναλλαγές λίγο μεγαλύτερες των 30.000 τεμαχίων.

Θετικά κινείται και ο τίτλος της MIG (+0,94%) και με συναλλαγές που ξεπερνούν τις 530.000 τεμάχια.

Κέρδη 1,24% για τον Μυτιληναίο με συναλλαγές 32.098 τεμαχίων, ενώ θετικά κινείται και ο Τιτάνας, αλλά με συναλλαγές χαμηλότερες των 10.000 τεμαχίων.

Συνεχίζοντας την περιήγηση εκτός τραπεζικού ταμπλό, ξεχωρίζει το +1,96% για την Jumbo, όμως και εδώ οι συναλλαγές μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 36.000 τεμάχια.

Δεν είναι πολύ καλύτερη η εικόνα τουλάχιστον από πλευράς συναλλαγών και στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να βρίσκεται αμετάβλητος και με συναλλαγές λίγο πάνω από τις 36.000 κομμάτια, όπως τιμές στο προηγούμενο κλείσιμο δίνει έως τώρα και η μετοχή της ΜΡΒ με συναλλαγές 93.900 τεμαχίων.

Τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής κέρδη για την Alpha Bank (1,67%) και με συναλλαγές 153.687 τεμαχίων, ενώ με κέρδη πάνω του 1% κινούνται Τραπεζα Κυπρου (όγκο συναλλαγών 121.114 τεμάχια), και η Εθνική Τράπεζα που ξεπερνά σε συναλλαγές τις 540.000 τεμάχια.

Τέλος, με μικρότερα κέρδη και σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές κινούνται Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι τουλάχιστον η παραμονή του δείκτη σε θετικό πρόσημο και βέβαια ει δυνατόν η τόνωση των συναλλαγών, καθώς με τέτοιο τζίρο ίσως αρκέσουν λίγες εντολές σχετικού «ειδικού» βάρους προκειμένου να αλλάξουν την ημερήσια τάση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v