Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες στα τελευταία “οχυρά” του ΧΑ

Επτά φορές άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης για να κλείσει τελικά πτωτικά. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ, Εθνική, Κύπρου. Εβδομαδιαίες απώλειες 5,35% για το ΓΔ και 8,26% για τον τραπεζικό κλάδο.

Με τον τζίρο να συνεχίζει να “εξανεμίζεται” (ο πέμπτος χαμηλότερος για το 2010), η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αναλώθηκε σε μικρές “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών, σε εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη (άλλαξε επτά φορές πρόσημο) και όλα αυτά λίγο πάνω από το τελευταίο “οχυρό” που ορίζει η ζώνη 1467 – 1450.

Τα σενάρια περί Τραπεζικών συγχωνεύσεων που επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τις αλλαγές στο εργασιακό και με παρότρυνση της Κυβέρνησης, θα μπορούσε να είναι ο θετικός καταλύτης που μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά και να ενεργοποιήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των διεθνών διαχειριστών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα απέχουν από την Ελληνική Αγορά.

Σε αυτό φαίνεται να “ποντάρουν” οι τελευταίοι αισιόδοξοι που συνεχίζουν να συστήνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις, τουλάχιστον μεσοσπρόθεσμου ορίζοντα.

Αυξημένη ρευστότητα και θέσεις “short” συστήνουν όσοι “βλέπουν” την Αγορά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι οι “short” δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αν ο Γενικός Δείκτης δεν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1519 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1550, μονάδων και ο 20αρης υψηλότερα των 723 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 754, μονάδων.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία όσων “παίζουν” την Αγορά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και η σταθεροποίηση των CDS των 5ετών Ελληνικών ομολόγων υψηλότερα των 1100 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας της CMA Datavision με τις Χώρες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, με ποσοστό 68,7% (από 55,72% χθες), ξεπερνώντας την Βενεζουέλα (58,62%) και την Αργεντινή (48,52%), ενώ η Πορτογαλία “φιγουράρει” στην 8η θέση με ποσοστό 25,29%.

Με την πλευρά των έντονα απαισιόδοξων δηλώνει και η Saxo Bank, τόσο για την βραχυπρόθεσμη όσο και για την μεσοπρόθεσμη των Αγορών.

Μεταξύ άλλων και για την βραχυπρόθεσμη τάση, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι πολύ βραχυπρόθεσμα, η εξέλιξη στις Ευρωπαϊκές Αγορές Κρατικών χρεών αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Όλα τα συνηθισμένα σήματα κινδύνου βρίσκονται στο “κόκκινο” – το Ελβετικό φράγκο ενισχύεται, ο χρυσός φτάνει σε νέα ύψη και τα spreads μεταξύ της Γερμανίας και των Χωρών PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) διευρύνονται.

Σε περίπτωση που συνεχισθεί η τάση αυτή, οι μετοχές θα ξεπουληθούν και η διαδικασία θα ξυπνήσει μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 (!) Η τάση θα επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας.

Όμως και τα νέα από το Αμερικανικό ΑΕΠ α΄ τριμήνου δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι έδωσε σύνθημα τοποθετήσεων στους εν δυνάμει αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα το ΑΕΠ της Αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε στο α΄ τρίμηνο λιγότερο απ ’όσο ήταν η αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών της Χώρας, φθάνοντας το 2,7% όταν οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανίσει αύξηση 3%, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση.

Επίσης οι Τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων και τα hedge funds με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δισ. δολαρίων θα κληθούν να συνεισφέρουν (μέσω προμήθειας) σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα δημιουργηθεί. Σκοπός του ταμείου θα είναι να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μελλοντικών κρίσεων και τα κεφάλαιά του να διοχετευθούν σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αντίθετα με το μέρος των συγκρατημένα αισιόδοξων ήταν τα στοιχεία από το μέτωπο καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2008. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο 76 από 73,6 τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 75,5.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στην τελευταία προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που εξελίχθηκε μετά τις 16.53 και αφού ο Δείκτης είχε “δει” τα χαμηλό ημέρας, δεν “έδρασαν” υποστηρικτικά ούτε οι τελευταίες δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους ΔΕΗ, Αγροτική, Εθνική και Κύπρου και πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό την Jumbo.

Σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη.

Από τους λιγότερους “πράσινους” τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Τιτάνα (+3,95%).

Απλά θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Μυτιληναίου, MPB, MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,35%) και Jumbo ν(-3,95%).

Αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 28 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1485,19 (10.49) και χαμηλό τις 1457,2 (16.50) μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1460,46 με απώλειες 0,57% συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ο τζίρος “κατόρθωσε” και έφτασε τα 80 εκατ. από τα οποία τα 10,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Απόλυτη ισοπαλία στην τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών και 19 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 9,52%.

Έτσι η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε επανέφερε το γνωστό σκηνικό των εβδομαδιαίων απωλειών (μετά το ανοδικό διάλειμμα της προηγούμενης εβδομάδας) αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 5,35% και από τον Τραπεζικό δείκτη 8,26%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες για τον πρώτο στο -33,5% και για τον δεύτερο στο -47,4%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Βιώνουμε μία φάση του οικονομικού κύκλου στην οποία οι χρεοκοπίες Κρατών είναι το κυρίαρχο, τονίζει ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, εφόσον δεν υπάρξει συνέχιση των περιοριστικών πολιτικών, όταν η φάση θα ολοκληρωθεί, η Χρηματιστηριακές Αγορές θα μπορέσουν να κινηθούν σε ουσιωδώς υψηλότερα επίπεδα. Βραχυπρόθεσμα, οι αναταράξεις έχουν ένταση.

Επίσης η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της BNΡ από το οίκο Fitch επαναφέρει στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις ενδεχόμενες απώλειες αξιών που μπορεί να έχουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών των ομολόγων Κρατών.

Οι Αγορές επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά και από στατιστικά από τις Πωλήσεις Κατοικιών στις ΗΠΑ.

Η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς “υποδεικνύει” κίνηση μεταξύ 1460 και 1600 μονάδων Γενικού Δείκτη Χ.Α. και στη συνέχεια κίνηση ως τις 1.790 μονάδες για τις επόμενες εβδομάδες, αν ομαλοποιηθεί το διεθνές κλίμα.

Να σημειωθεί, ότι οι μετοχές της Περιφέρειας δύνανται να σημειώσουν βραχυπρόθεσμα θετικές εκπλήξεις, καθώς η βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE-80 μετετράπη σε ανοδική, αλλά η επί μακρόν συνέχιση της ανόδου για τις μετοχές αυτές είναι μάλλον δύσκολο να συνεχιστεί χωρίς “καύσιμο” ειδήσεων, λέει ο αναλυτής της Κύκλος.

Μάλλον απαισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη τάση της εγχώριας Αγοράς, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Κατά την άποψη του μέλους της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, αν συνεχιστούν οι πιέσεις οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 1457, 1383 και 1350 μονάδες και για τον FTSE στις 655, 635 (χαμηλό 13 ετών) και 537 (χαμηλό 14 ετών) μονάδες.

Στο κατώτατο επιτρεπτό τεχνικά επίπεδο έχει κατέλθει ο Γενικός Δείκτης από τις έντονες και απότομες διορθωτικές τάσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί κάποια αυξημένη μεταβολή στον συναλλακτικό όγκο που θα αποτελούσε ένδειξη για κάποια μεγαλύτερη διόρθωση σε μέγεθος, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η καθήλωση της Αγοράς κοντά στα χαμηλά έτους και η “ομοβροντία” αρνητικών εκθέσεων διεύρυναν την διάθεση κατοχύρωσης κερδών η οποία πλέον απειλεί να βάλει τέλος στην απόπειρα ανόδου από τις 1383 μονάδες. Επίσης, η αστοχία επιβεβαιωμένης διάσπασης της χρονοσειράς των 30 ημερών επέτεινε κάπως την αύξηση της προσφοράς με κλείσιμο θέσεων στην λογική της περικοπής ζημιών βραχυπρόθεσμων θέσεων από χαρτοφυλάκια που έχουν περισσότερο τεχνικό προσανατολισμό.

Οι αποτιμήσεις είναι επιεικώς συμπιεσμένες και παρά την αποφόρτιση της πτωτικής εικόνας από το ανοδικό διάλειμμα των προηγούμενων ημερών εμμένουμε στην άποψη των κεφαλαιοποιήσεων “ευκαιρίας” της Ελληνικής Αγοράς, λέει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και συνεχίζει τονίζοντας ότι σε συνέχιση της πτωτικής κίνησης προς τις 1.450 μονάδες θα παραμείνουμε αγοραστές στις βασικές μας επιλογές καθώς εκτιμούμε ότι οι τα κίνητρα των πωλητών έχουν περισσότερο ψυχολογικές παρορμήσεις αγνοώντας την εσωτερική αξία των εταιρειών.

Κατά την άποψη του κ. Χατζηδάκη οι “ενεργοί” επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την κατάσταση και θα πρέπει να αντισταθούν σε φήμες που δεν οδηγούν πουθενά. Ωστόσο, το πρόβλημα εστιάζεται στον Τραπεζικό κλάδο εξαιτίας των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Μέσω του ΗΔΑΤ οι όγκοι συναλλαγών είναι εξαιρετικά χαμηλοί ενώ για τις εξωχρηματιστηριακές η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Το βέβαιο είναι ότι η απουσία των αγοραστών είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μετά την είσοδο της Χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Την ίδια στιγμή η ψυχολογία είναι αρνητική και αποθαρρύνει οποίες σκέψεις γίνονται για τοποθετήσεις. Η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της Αγοράς απογοητεύει και τους πιο θαρραλέους Έλληνες επενδυτές ενώ οι ξένοι απέχουν συστηματικά από την αγορά του Χ.Α., σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποχώρησης συνέχεια με τους όγκους συναλλαγών να διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις διατηρήθηκαν στο 1,14%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7699, τιμή εκκαθάρισης 675,08) κινήθηκαν μεταξύ 667 και 691 μονάδων.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (42300 Eurobank, 7800 Βιοχάλκο, 14600 Αγροτική, 35500 Κύπρου, 9900 Coca-Cola, 5000 Ίλυδα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2709), Alpha Bank (646), Πειραιώς (613), Eurobank (523), ΟΤΕ (557), Κύπρου (175), MIG (745), Μυτιληναίος (459), ΟΠΑΠ (861), Ιντρακόμ (326), Coca-Cola (165), Intralot (143), Motor Oil (243), Βιοχάλκο (103).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2456, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13084168 τεμ.), Eurobank (6961434 τεμ.), Πειραιώς (6137642 τεμ.), Κύπρου (4587078 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v