Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Πονηρή" διόρθωση ισχνού τζίρου

Επιμένουν οι πωλητές και η διόρθωση φθάνει έως τις παρυφές των 1.500 μονάδων. Με ισχνότατο τζίρο διόρθωση έως και 8% για μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που αφήνονται να "βουλιάξουν".

Επιμένουν οι πωλητές και η διόρθωση φθάνει έως τις παρυφές των 1.500 μονάδων. Με ισχνότατο τζίρο διόρθωση έως και 8% για μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που αφήνονται να "βουλιάξουν".

"Πονηρή" θεωρεί μερίδα παικτών την διόρθωση Εθνικής-ΟΤΕ.

Συνέχεια στη διόρθωση με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν έως και 1,7% χαμηλότερα, στα πρώτα δέκα λεπτά της συνεδρίασης. Με ισχνό και σήμερα τζίρο, που πριν από λίγο (στις 10.55΄) δεν ξεπερνούσε τα εννέα εκατομμύρια ευρώ (!) και με την αίσθηση πως ο Ftse20 "φεύγει" χαμηλότερα και των 710 μονάδων.

Εχοντας υποχωρήσει κάτω και από τις 722 μονάδες, ο 20άρης μπορεί να προβληματίζει με την συμπεριφορά του, καθώς δεν φαίνονται ενδείξεις αντίδρασης ωστόσο "πονηρεύει" ορισμένους με την ευκολία, που διολισθαίνει από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης. Προς ώρας, τοπικός "πυθμένας" για τον Ftse20 έχει σημειωθεί στις 708 μονάδες, καθώς η Εθνική διορθώνει έως τα 9,56 ευρώ, οι τράπεζες έως και 1,7% χαμηλότερα ενώ δεν τα πηγαίνουν καλύτερα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και λιγότερο η ΔΕΗ που κυμαίνεται στα 12,76 ευρώ.

Εξαιρετικά περιορισμένος ο τζίρος δεν διευκολύνει στην αποσαφήνιση των πραγματικών προθέσεων των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τους πωλητές να επιμένουν σε τράπεζες και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 4,35 ευρώ η Alpha Bank, στα 3,62 ευρώ η αδύναμη Πειραιώς, στα χαμηλά των 2,66 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Χαμηλότερα όμως διαμορφώνεται η τιμή του Μυτιληναίου στα 4,25 ευρώ (-3,2%), του Ελλάκτορα στα 3,06 (-2,24%), της ΓΕΚ/Τέρνα στα 4,09 (-2,6%).

Από τη μέχρι τώρα εικόνα του... ταμπλώ φαίνεται, πως μέρος του "επιχειρηματικού χρήματος" συνεχίζει τις πωλήσεις του σε μετοχές αυτής της κατηγορίας, δίνοντας την εντύπωση πως σε αυτή τη φάση της αγοράς ενδιαφέρεται περισσότερο για την κατοχύρωση ρευστότητας. Βέβαια, οι αγορές ιδίων μετοχών μπορεί να συνεχίζονται ωστόσο η προσφορά είναι περισσότερη της ζήτησης και σε περιπτώσεις όπως Ελληνικά Πετρέλαια (5,89 ευρώ), ΜΟΗ (7,82 ευρώ) αλλά και ΕΧΑΕ (4,65 ευρώ), Frigoglass ( 9,70 ευρώ).

Βέβαια, περιπτώσεις όπως της Φρίγο (από τις λιγοστές με θετική απόδοση από την αρχή του έτους) θα πρέπει να ειδωθούν ξεχωριστά είναι όμως ενδεικτικές μίας τάσης που επικρατεί έστω και βραχυπρόθεσμα. Θετικά αποτυπώνονται στο…ταμπλώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με τη μετοχή να αντιδρά στα 4,25 ευρώ. Η ΑΡΒΑ είναι μία από τις μόλις 16 μετοχές που δεν ακολουθούσαν την διορθωτική πορεία 63 τίτλων.

Από την δεύτερη κατηγορία εντύπωση προκαλεί η μεγάλη διόρθωση- έως 8,3%- μετοχών όπως Τηλέτυπος, Αεροπορία Αιγαίου που αφήνονται με μόλις 363 και 50 τεμάχια να "βουλιάξουν" χαμηλότερα. Πλην 3-5 περιπτώσεων (μετοχών του Ftse20) για την πλειονότητα των μετοχών η διόρθωση συντελείται με…αστείους τζίρους- 2-3 "φραπέδων" στο Λέντζο στο Παγκράτι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v