Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση εν μέσω... ζυμώσεων

Σε διορθωτική φορά οι αγορές με τις 740 (725 στη χειρότερη περίπτωση) μονάδες στήριξη για τον FTSE 20. Εντονη παρασκηνιακή κινητικότητα κυρίως σε τράπεζες αλλά και σε επιμέρους κλάδους…

Με αντίσταση τις 764,2 μονάδες για τον FTSE 20 το ΧΑ παραμένει συγχρονισμένο με τα ξένα χρηματιστήρια και το ευρώ. Ηπια διολίσθηση για το νόμισμα σε φάση διόρθωσης οι αγορές με "την οικονομία να…κοκκινίζει την Wall".

Η αδυναμία υπέρβασης συγκεκριμένων τιμών στην προχθεσινή συνεδρίαση, το "γύρισμα" της Νέας Υόρκης, η διολίσθηση του DAX και ο…πανταχού παρόν φόβος για τα "κρατικά χρέη" χωρών της ευρωζώνης "τραβούν" χαμηλότερα βασικούς δείκτες, μετοχές.

Στις 743,7 μονάδες σημειώθηκε το χθεσινό χαμηλό του 20άρη, που μπορεί να προσέγγισε την περιοχή των 780 (21/6) δεν την υπερέβη όμως. Ομοίως ο ΟΤΕ έδωσε την διόρθωση που περίμεναν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες από την ζώνη των 6,60-6,80 ευρώ, ενώ και η Εθνική παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις εχθές δεν προσέγγισε καν τα 10,4 ευρώ.

Τις τελευταίες τρεις μέρες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει σημειώσει διαδοχικά ισάριθμες τιμές στα 10,23,10,3 και 10,20 ευρώ με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Φυσιολογική, χαρακτηρίζουν την διορθωτική κίνηση, παράγοντες της αγοράς τουλάχιστον όσο δεν διασπώνται καθοδικά οι 740 και 725 μονάδες για τον 20άρη και τα 9,2 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Όμως οι αγορές χρειάζονται άμεσα καταλύτες για να διαγράψουν την αναμενόμενη (μάλλον τελευταία) ανοδική κίνηση, πριν την επερχόμενη διόρθωση τους, διεθνώς.

Προσώρας ο DAX παρά το, ό τι "ξεκινά" από 0,8% χαμηλότερα στην Φραγκφούρτη παραμένει πάνω από την κρίσιμη στήριξη μη δίνοντας ξεκάθαρο σήμα για αποχώρηση. Ανάλογη τάση διαμορφώνεται και για τους DJIA και S&P 500.

Στην εγχώριο αγορά φαίνεται πως συνεχίζονται οι "ζυμώσεις" τόσο στο τραπεζικό στρατόπεδο όσο σε επί μέρους κλάδους.

Στις τράπεζες "προετοιμάζεται το έδαφος για αλλαγή σκηνικού με συγχωνεύσεις" (σύμφωνα με το κύριο θέμα της Ελευθεροτυπίας) την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ομίλου Alpha Bank επανέρχεται με την γνωστή του εκτίμηση για "τραπεζικό κλάδο…2,5 ομίλων" (πάγια θέση του από την εποχή του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά…) αλλά το σπουδαιότερο διευκρινίζοντας πως δεν θα κάνει χρήση του νέου πακέτου.

Πρακτικά μένει να φανεί τι θα δείξουν οι έλεγχοι στα οικονομικά των ομίλων, ποιοι θα προσφύγουν στο "νέο πακέτο" και αν θα υπάρξουν βασικοί μέτοχοι που δεν θα καλύψουν το κόστος της συμμετοχής τους.

Εκ των πραγμάτων ο κλάδος, σε αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα αποτίμησης, παραμένει στο επίκεντρο του επιχειρηματικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος.

Σε αυτή την συγκυρία φάση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι διοικητικές μεταβολές στο ΔΣ της Eurobank, ο ορισμός του Ν. Καραμούζη στο ΔΣ του ΟΤΕ. Ειδικότερα η αποχώρηση του Λ. Εφραίμογλου ενός εκ των ιδρυτών της Τράπεζας Εργασίας (υπό τον αείμνηστο Κ. Καψάσκη) και κύριου υποστηρικτή της "γραμμής Λάτση" την περίοδο εξαγοράς της από την τότε Eurobank συζητείται έντονα στην αγορά.

Ενδιαφέρον όμως παρατηρείται στους κλάδους τηλεπικοινωνιών με επίκεντρο βεβαίως τις εξελίξεις στον ΟΤΕ αλλά και τις παρασκηνιακές συζητήσεις σε άλλη εισηγμένη του κλάδου.

Κινητικότητα και στην ενέργεια, όπου η ΔΕΗ με απώλειες 4,1% από την αρχή του χρόνου (έναντι 33,6% του FTSE 20) αποτελεί σηματωρό των όσων διενεργούνται. Σε σχετικό θέμα της Πένυς Κούτρα γίνεται λόγος για σχέδια της ΔΕΠΑ και πιθανή συνεργασία με την Ενεργειακή Αιγαίου χωρίς καν να έχει ανοίξει ο…φάκελος ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Εξαγορά στην Δυτ. Ευρώπη "βλέπει" η Profile (δες θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη) ενώ για ευκαιρίες στο…ταμπλώ "ψάχνει" η Interinvest.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v