Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με Εθνική και ΟΤΕ σηματωρούς…

Μετά την λήξη των Παραγώγων και εν αναμονή αποφάσεων για το short selling, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αγορές, με αρωγό πλούσιο παρασκήνιο και από το εγχώριο μέτωπο.

Στην φάση της λήξης της δεύτερης σειράς Παραγώγων προϊόντων διεκόπη «το πτωτικό σερί τεσσάρων εβδομάδων», όπως παρατηρούσε στις 18/6 ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.543 μονάδες, τον FTSE 20 από τις 736,5, τις τράπεζες από τις 1.525 και την Εθνική Τράπεζα στα 9,90 ευρώ.

Ωστόσο η συγκυρία φαίνεται να ευνοεί όσους βραχυπρόθεσμα στοχεύουν στην δημιουργία ενός «μαξιλαριού» εν όψει επαναφοράς των «ανοιχτών πωλήσεων», των δρομολογημένων εξελίξεων στον ΟΤΕ, την διαμόρφωση μίας νέας κατάστασης και μεταξύ των ισχυρών του…ταπμλώ.

Το γεγονός, πως πρώτος σε κεφαλαιοποίηση όμιλος στο ΧΑ είναι η Coca Cola και όχι τραπεζικός προφανώς έχει τη σημασία του. Το γεγονός της μεθοδικής, συστηματικής και κατά την εκτίμηση μας (και μόνο) οικουμενικής απαξίωσης του ΟΤΕ έχει και αυτό τη σημασία του.

Σε σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα αναφέρεται το παρασκήνιο γύρω από τις διεργασίες για την εκλογή νέας διοίκησης στον Οργανισμό, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε κοινοτικό επίπεδο σχετικά με την περιβόητη υπόθεση της «δημόσιας προσφοράς».

Εάν τελικώς κηρυχθεί έκπτωτη η αυθαίρετη απόφαση (και…διαταγή) του τέως τσάρου της Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη (με την γνώμη…Ποντίου Πιλάτου της τότε διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ) τότε οι δύο βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν εν μέρει τους αρχικούς σχεδιασμούς τους. Και κυρίως η Deutsche Telekom να βάλει το…χέρι στην τσέπη προκειμένου να κατευνάσει και ένα ισχυρό μπλοκ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και να δώσει ανάσες σε ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων, που είχαν φορτωθεί μετοχές του ΟΤΕ σε δυσθεώρητες τιμές. Αναφερόμαστε κυρίως στο ΣΥΕΤΕ (της Εθνικής Τραπέζης) που έχει προσφύγει νομικά και έχει δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό.

Το γεγονός, πως οι ευρωπαϊκές αγορές και δη η γερμανική παραμένουν σε φορά, που διευκολύνει την αντίδραση και του ΧΑ, ενδέχεται να διαδραματίσει τον ρόλο του.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση από 1,9% στις 6.342 (!) μονάδες, πολύ υψηλότερα από την κρισιμότατη- στήριξη και σημείο αναστροφής αυτού του τόσο σημαντικού δείκτη.

Το γεγονός, πως εκτός από την Coca Cola και άλλοι μη τραπεζικοί όμιλοι προτιμώνται διεθνώς είναι ενδεικτικό των ευρύτερων ανακατατάξεων συντελούνται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας.

Σε ιστορικά υψηλά λ.χ η αποτίμηση της Apple με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από τη στιγμή που εταιρείες όπως αυτή ή η CCH (σε αναλογία για την εγχώρια αγορά) ενίοτε λειτουργούν ως σηματωροί ευρύτερων κινήσεων. Στα 275$ ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή η μετοχή της Apple πιάνει νέα υψηλή τιμή, μακράν βαρύτερη από πλευράς κεφαλαιοποίησης η CCH και από τις ηγέτιδα τραπεζική δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά από τεχνικής πλευράς μας κρατούν βραχυπρόθεσμα εντός παιδιάς με ορίζοντα το…ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 780 μονάδων για τον FTSE 20 (και σε καλύτερο ενδεχόμενο της υπέρβασης των 810-820 μονάδων).

Αναφερόμαστε πάντα βραχυπρόθεσμα, καθώς βραχυ-μεσοπρόθεσμα η εκτίμηση μας για ακόμη μία κίνηση-διόρθωση επιβεβαίωσης των πυθμένων 11-12ετίας δεν έχει λόγους να μεταβληθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v