Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπία με τζίρο για... κλάματα

Από το κακό στο χειρότερο οι συναλλαγές ενδεικτικές της γενικότερης απαξίας και περιορισμένου ενδιαφέροντος. Πέριξ των 1.525 ο ΓΔ και των 725 ο FΤ 20. Πτώση για ΟΠΑΠ (1,1%), Πειραιώς (1,28%). Κέρδη για Jumbo, Fourlis, Alpha.

Με λιγότερες συναλλαγές από εχθές το ΧΑ συνεχίζει να κινείται σε…ράθυμο ρυθμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Και για ποιά αγορά, για ποιά συνεδρίαση να μιλήσουμε όταν λίγο πριν τις 14.00 ο συνολικός τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ (!), μόλις για εννέα μετοχές οι συναλλαγές ήταν περισσότερες του εκατ. ευρώ και σε κάτι περισσότερες από 100 μετοχές πραγματοποιούνταν πράξεις αξίας πάνω από χίλια ευρώ.

Σε ένα τέτοιο συναλλακτικό περιβάλλον δεν είναι δύσκολο οι βασικοί δείκτες, μετοχές να κινηθούν κατά το δοκούν.

Λίγο πάνω, λίγο κάτω ο Γενικός μεταξύ 1.506 και 1.526 μονάδων, με ανάλογης έκταση διακύμανση και ο FT 20, και οι τράπεζες και η πλειονότητα των μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πέριξ των 1.525 μονάδων ο ΓΔ, στις 725 ο FT 20 καθώς Εθνική Tράπεζα, Alpha Bank ακολούθησαν σταδιακά την αρχική αντίδραση του ΟΤΕ, της , της Motor Oil ή της MIG.

Στα 10,06 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που φαίνεται να ΄΄δένει΄΄ τις χαμηλές τιμές της 7-8/6, στα 4,65 ευρώ η Alpha Bank, που εμφανίζεται δυνατότερη από την Eurobank (στα 4,15 ευρώ), ενώ Τράπεζα Πειραιώς και Τραπεζα Κυπρου υποχωρούν σχεδόν…παράλληλα (περίπου 1,4%) στα 3,87 και 3,50 ευρώ αντίστοιχα.

Αντιθέτως με αυξημένες συναλλαγές εμφανίζεται η μετοχή του Φουρλή (κατά 5,5% υψηλότερα στα 7 ευρώ), στα 4,37 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου (2,3%), στα 1,52 η Marfin Popular, στα 7,83 η ΜΟΗ.

Στην κορυφή του πίνακα συναλλαγών παραμένει ο ΟΠΑΠ (με τζίρο 7,4 εκατ. ευρώ έναντι 5,3 της Εθνικής) και υπό πίεση στα 11,58 ευρώ με αναμενόμενη την…ουρά των χθεσινών πωλητών.

Εάν επιμέναμε να βρούμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς θα περιοριζόμασταν στην τεχνικότητά της, καθώς η διακύμανση των βασικών δεικτών οδηγεί στην επιβεβαίωση των κρίσιμων στηρίξεων.

Με συνεχείς αλλαγές προσήμου, οριακές ωστόσο το ΧΑ βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης όχι τόσο λόγω της τακτικής των βραχυπρόθεσμων παικτών όσο για τις μετριότατες συναλλαγές, την εικόνα απαξίας και περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 2 προς 1 με 80 μετοχές να αντιδρούν. Είναι όμως ενδεικτικό του κλίματος, πως μόνο η Lavipharm ακολουθούσε αξιόλογη αντίδραση (17%) με ουσιαστικό τζίρο. Ακολουθούν μακράν, από πλευράς απόδοσης ο Φουρλής, ο Παρνασσός (0,64 ευρώ), Ιντρακόμ (0,63 ευρώ) και Jumbo στα 5,49 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v