Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο τράπεζες και ΟΤΕ

Οι τράπεζες απασχολούν και την τρόικα, μετά την Moody’s, την Citigroup, την ΕΚΤ, που η κάθε μία τους παίρνει σχεδόν ταυτόσημη θέση για την ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό κλάδο. Σήμερα «κληρώνει» για τον ΟΤΕ.

Πολλά αλλάζουν για τις τράπεζες, μετά τη Moody’s, όπως αναφέρουν σχετικά οι Αναστασία Παπαϊωάννου-Χρήστος Κίτσιος.

Κατ’ αρχήν προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο «αποτύπωσε» πρώτος χθες τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται μεταξύ μέγιστου ημέρας των 1.554,8 μονάδων και ελάχιστου των 1.496,6 μονάδων.

Το γεγονός πως διαμορφώθηκε τελικά στις 1.522 μονάδες, δηλαδή 1,7% χαμηλότερα, αποδίδει μέρος μόνο των πρώτων επιπτώσεων.

Αυτό γιατί η ενέργεια της Moody’s σχετίζεται άρρηκτα με την απόφαση της ΕΚΤ και σε μεγάλο βαθμό με την υποβάθμιση της τιμής-στόχου ελληνικών τραπεζών από την Citigroup.

Ούτως ή άλλως οι «αγορές» από χθες «φώναζαν» για απαραίτητη διόρθωση. Και στο ΧΑ, ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, έκλειναν θέσεις αγοράς από τις 750-755 μονάδες του 20άρη, προς χαμηλότερες τιμές. Ελάχιστη για τον 20άρη εχθές οι 722 μονάδες. Απώλειες τελικά 1,07%, με την Εθνική Τράπεζα στα 10 ευρώ, αλλά με ελάχιστο ημέρας στα 9,87 ευρώ.

Ο 20άρης κρατήθηκε χθες καθώς η ΔΕΗ έφτασε στα 12,54 ευρώ και ο ΟΤΕ υπεραντέδρασε. Για τον ΟΤΕ τώρα ο λόγος, που σήμερα «κληρώνει» για πολλούς και για διάφορα.

Όμως, θέμα των ημερών παραμένουν οι τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο, πως σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, αναφέρεται πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας. Και αυτό κατά την εκτίμησή μας είναι το «κλειδί» όχι μόνο για την βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά και για αυτήν που μπορεί να μας «τραβήξει» μέχρι τα μέσα-τέλη Σεπτεμβρίου.

Από τεχνικής πλευράς δεν έχουμε ενδείξεις ικανές να μεταβάλλουν την βραχυπρόθεσμη στόχευσή μας, που θα ήθελε βασικούς δείκτες, μετοχές να διολισθαίνουν και να επιβεβαιώνουν ενδεχομένως τις χαμηλές τιμές της προηγούμενης Δευτέρας-Τρίτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v