Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Πυροβολισμοί" Moody΄s και "βολές" από Citi

Αντιμέτωπο με τη διεθνή τάση το ΧΑ με τη Moody΄s να υποβαθμίζει την αξιολόγηση της οικονομίας και τη Citi, να "κόβει" τιμές-στόχους για οκτώ τράπεζες Τα πιθανά σενάρια για την βραχυπρόθεσμη τάση στο… τραπέζι..

Οι αγοραστές πόνταραν στο πέντε "πράσινο" σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος σχεδόν τη στιγμή, που η Moody s προχωρά σε ακόμη μία… ανοίκεια εκτίμηση για την ελληνική οικονομία.

Μετά από ένα θετικό σερί 5 στα 5 με αντίδραση του Γενικού Δείκτη στις 1.540 (από τα χαμηλά των 1.383 μονάδων) στην διάρκεια του οποίου δόθηκαν πολύτιμες "ανάσες" και κερδήθηκαν διψήφιες υπεραξίες έρχεται ο… κεραυνός Moody s, όπως παρατηρεί ο Dr Money που κάνει λόγο και για… αλεξικέραυνο ΕΚΤ. Σχετικά με το ζήτημα ασχολούνται και οι Financial Times στο θέμα τους… η Moody s υποβαθμίζει η Κίνα επενδύει.

Μέχρις εδώ όλα καλά, ειδικότερα για όσους πόνταραν, εμπιστεύτηκαν, ακολούθησαν και εκμεταλλεύτηκαν την βραχυπρόθεσμη κίνηση. Βραχυπρόθεσμη μεν με τη μεγαλύτερη διάρκεια γι α φέτος δε, καθώς η μετοχή της Εθνικής έφτασε Έως τα 10,37 ξεκινώντας από τα 8,97 ευρώ στα χαμηλά της 8 Ιουνίου.

Αλλωστε και οι βασικοί δείκτες υπερέβησαν εχθές κρίσιμες αντιστάσεις, ο Ftse20 πέρασε τις 720 συνέχισε προς τις 740 έγραψε τοπική κορυφή στις 748 μονάδες και ετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο. Κατά την εκτίμηση μας η κίνηση της Moody s έρχεται σε σωστό χρονισμό τόσο με την φορά των κύριων δεικτών στην Wall και την Φραγκφούρτη όσο με τη διακύμανση του ευρώ και άλλων συμπληρωματικών αξιών.

Κατά την εκτίμηση μας το ΧΑ, ακόμη και εάν ξεκινήσει ανοδικά (κάτι που θα δυσκόλευε τη συνέχεια) θα ακολουθήσει τις άλλες αγορές, θα πρέπει να κινηθεί σε άμεση επιβεβαίωση των "τελευταίων χαμηλών". Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε στη συνέχεια να ποντάρουμε (περισσότερο αξιόπιστα) σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερης έντασης.

Ο… δρόμος για έναν ενδεχόμενο κύκλο πέραν των 820-840 μονάδων για τον 20άρη δείχνει να περνά μέσα από μία ευκταία διόρθωση προς τις 655-667 μονάδες.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και ενδείξεις η αναφερόμενη περιοχή θεωρείται-προσώρας- ως ο καταληκτικός πυθμένας μίας πιθανής τεχνικής κίνησης.

Στην περίπτωση που πράγματι το ΧΑ κινηθεί ανάλογα θα χρειαστεί αυξημένη παρακολούθηση και προσοχή στη συνέχεια. Ωστόσο αποτελεί κοινή εκτίμηση διορατικών παικτών, μερίδας αναλυτών και φίλων πως για να… δούμε την Εθνική να αντιδρά υψηλότερα των 12 ευρώ θα πρέπει προηγουμένως να επιβεβαιωθούν (ίσως ) και τα 9,2 (πιθανόν και τα 9,1-8,9 ευρώ).

Εκτίμηση, που φαίνεται να συνάδει και με την διάθεση ανάλογης κίνησης στην Wall, στην Φραγκφούρτη (με τον DAX να μην έχει χάσει σε κανένα σημείο της διόρθωσης των υπόλοιπων ευρωπαικών αγορών την στήριξη του). Αλλά πιθανότατα και με την διαφαινόμενη εξ νέου εξασθένιση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Μετά την "ανάσα" που είχε το ευρώ φαίνεται, από διαγραμματικής πλευράς, πως το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει και πάλι χαμηλότερα του 1,20 $ σε αυτή την φάση.

Επιπρόσθετη αφορμή για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, προετοιμασία για διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών (που ενδεχομένως να αποτελέσουν τα επόμενα σημεία επανατοποθέτησης μας) πιθανόν να θεωρείται πέραν της αξιολόγησης της Moody s η ενέργεια της Citi να μειώσει την τιμή-στόχο για οκτώ τραπεζικές μετοχές αλλά και για την ΓΕΚ/Τέρνα, που συστήνει ωστόσο "αγορά".

Εξαιρετικά προσεκτική η ανάλυση της Citi δείχνει να αποτελεί αφορμή για κατοχύρωση θέσεων αλλά όχι και για έξοδο από το… παιχνίδι, πιθανότατα από χαμηλότερες τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v