Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται επιβεβαίωση των στηρίξεων

Στα όρια των πρώτων ισχυρών αντιστάσεων «φρέναρε» η αντίδραση του ΓΔ. Ζητούμενο, η επιβεβαίωση των στηρίξεων, ώστε να ακολουθήσει υπό προϋποθέσεις, νέα ανοδική αντίδραση. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά. 

Σε συγχρονισμό με τις ξένες αγορές, κυρίως με τον DAX στην Φρανκφούρτη και τους DJIA και S&P 500 στην Wall βρέθηκε τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο συγχρονισμός αν και δεν αφορά τα απόλυτα αριθμητικά μεγέθη των δεικτών σχετίζεται εμφανώς με την διακύμανση των κύριων ξένων χρηματιστηρίων. Για αυτό μερίδα αναλυτών, παικτών εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα η τάση θα παραμείνει σε αλληλουχία με τις ξένες αγορές, την περαιτέρω ανάκαμψη του ευρώ και την προσπάθεια του προέδρου της ΕΚΤ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Η συμπλήρωση τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων (8-11/6) που συμβαίνει για πρώτη φορά, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και εχθές, ωθεί τους βασικούς δείκτες στην περιοχή των ισχυρών αντιστάσεων. Άλλη μία φορά στο διάστημα 28-30/4 είχαν σημειωθεί τρεις διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις και έκτοτε ουδέν…Έως τις 1.500 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οριακά χαμηλότερα των 720 μονάδων για τον Ftse20, περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν στηρίξεις και τις τελευταίες ημέρες έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν, πως μετά το 4ήμερο ανοδικό διάλειμμα, η αγορά θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας (1.383 για τον ΓΔ και οι 655 για τον 20άρη) καθώς προεξοφλούν βραχυπρόθεσμη κατοχύρωση θέσεων.

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν, πως η διόρθωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε 2-4 συνεδριάσεις να οδηγήσει στην επιβεβαίωση των στηρίξεων (ή λίγο χαμηλότερα) και στη συνέχεια εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις να ακολουθήσει ακόμη ένας κύκλος ανοδικής αντίδρασης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτεί οπωσδήποτε την στήριξη των ξένων αγορών και την ενεργοποίηση εντολών αγοράς σε ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από μία μακρά περίοδο απαξίωσης.

Τελευταία παρατηρείται και σχετική κινητικότητα με επιμέρους παρουσιάσεις ελληνικών επιχειρήσεων, συστάσεις τραπεζών κάτι που είχε να συμβεί για περισσότερο από 12-14 μήνες. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που έγιναν από τα χαμηλά των 7-8/6 (μία μέρα μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών αλλά και των τραπεζιτών) αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές, επιχειρηματίες και διαχειριστές πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ρευστοποιηθεί υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί από το…μέλλον των ξένων. Ήδη οι «αγορές» περνούν στην επόμενη φάση της αντιπαράθεσης με τον George Soros να προειδοποιεί πως…μόλις μπήκαμε στην δεύτερη φάση της κρίσης. Αναφέρεται βέβαια στη μετακύληση του χρέους των επενδυτικών τραπεζών και των κάθε λογής…Lehman στα κρατικά χαρτοφυλάκια και τις «πλάτες» των φορολογουμένων, ωστόσο η αιχμή του δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Κάθε άλλο, όταν πρόκειται για έναν από τους πέντε καρχαρίες, που ονομάτιζε την άνοιξη η Liberation (αλλά και άλλα ΜΜΕ). Τζωρτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Στιβ Κοέν, Λοίς Μπείκον και ο μυστηριώδης Άλαν Χάουαρντ είχαν ονοματισθεί ως τα «πέντε γεράκια», που τα έχουν βάλει με το ευρώ στοιχηματίζοντας παράλληλα σε συμπληρωματικά συμβόλαια.

Η ισχύς των υπό διαχείριση κεφαλαίων, που έχουν τα χαρτοφυλάκια αυτά (SAC Capital Advisors, Quantum Fund, Moore Capital, Green Ligft Capital κ.α.) υπολογίζεται σε ιλιγγιώδη μεγέθη, ενώ είναι ενδεικτικό πως το «ποντάρισμα» τους κατά του ευρώ ξεκίνησε, σύμφωνα με το Market Watch με μισό τρισ. δολάρια για να φτάσει την περίοδο της πολυμέτωπης επίθεσης κατά της ελληνικής αγοράς ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου σχεδόν στο 20-25% του αμερικανικού ΑΕΠ, αφού είχε ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολάρια Κατά συνέπεια οι βολές του Σόρος συνεκτιμώνται ανάλογα.

Όμως πέρα από τη βραχυμεσοπρόθεσμη στόχευση υπάρχει και η άκρως βραχεία, που μετά και το κλείσιμο της συνεδρίασης της 11/6 δείχνει να παραμένει ενεργή.

Την ίδια στιγμή, που όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαιωάννου τρεις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) παρουσιάζονταν σε εκδήλωση της Goldman Sachs στη Μαδρίτη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται κύκλος παρουσιάσεων από την ομάδα της Eurobank σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Προφανώς και από τις προηγούμενες αναφορές μας δεν έχουν αλλάξει και πολλά ωστόσο θα επαναλάβουμε, πως όσο ο DAX παραμένει υψηλότερα των στηρίξεων τα περιθώρια ανοδικών κύκλων στις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι πάντα ανοιχτά.

Αυτό σε μία αγορά, οικονομία που έχει διαμορφωμένη κλίση, που κατά πάσα πιθανότητα θα…δει τιμές χαμηλότερες και από αυτές τις 7-9 Ιουνίου.

Κρατάμε όμως σε αυτή την φάση την συγκρατημένη αισιοδοξία του Βασίλη Φουρλή (δες σχετικό θέμα της Π. Κούτρα) την εκτίμηση του…πως οι καλές ελληνικές εταιρείες θα βγουν ενδυναμωμένες από την κρίση.

Παρακολουθούμε βέβαια και τις πολιτικές (και όχι μόνο) από το μέτωπο του ΟΤΕ- Π. Βουρλούμη, τους…joker που θα βγάλει το σκάνδαλο της Siemens αλλά και μεμονωμένες αποφάσεις που μπορεί να αφορούν επί μέρους εταιρείες. Όπως για παράδειγμα την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην συγκέντρωση των Motor Oil- Shell.


---Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Χρειάστηκε η υποχώρηση της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα δωδεκαετίας (1.383 μονάδες – 23/2/1998) για να εκδηλωθεί μια ανοδική αντίδραση που ξεκόλλησε το Γενικό Δείκτη από την καταγραφή αλλεπάλληλων χαμηλών.

Οι συνεδριάσεις που ώθησαν τον Γενικό Δείκτη είχαν χαρακτήρα γενικευμένου ξεπουλήματος με ακραίες αρνητικές διακυμάνσεις, αυξημένους τζίρους και κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας. Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και του Πρωθυπουργού αποφόρτισαν μερικώς το αρνητικό κλίμα και σε συνδυασμό με την διεθνή ανάκαμψη των χρηματιστηρίων ενεργοποίησαν κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά.

Ωστόσο η κίνηση δεν είχε καθολική ισχύ και περιορίστηκε σε μικρό μέρος των δεικτοβαρών μετοχών υπό την μορφή διορθώσεων σε σχετικές αποτιμήσεις. Η αγορά παραμένει ακόμα επιφυλακτική και αναζητά περιεχόμενο νέων που θα της έδιναν περισσότερη αυτοπεποίθηση από μια παθητική παρακολούθηση των ξένων αγορών είτε από το μέτωπο των δημοσιονομικών εξελίξεων είτε από το μέτωπο των επιχειρηματικών κινήσεων.

Επί του παρόντος η αγορά δεν έχει με το μέρος της κανέναν από τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες και παραμένει εγκλωβισμένη στην λογική του momentum. Αν και οι αποτιμήσεις είναι φθηνές και η τεχνική εικόνα είναι βρίσκεται σε πτωτική υπερβολή οι πρόσφατες απώλειες τοποθετήσεων στις 1.600 και 1.700 μονάδες έχουν κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους έχοντες ρευστότητα αφού ο παράγοντας «ανοδικός καταλύτης» δεν έχει ακόμα γίνει ορατός.

Ωστόσο από διάφορες πλευρές αρχίζει να διατυπώνεται προοδευτικά μια αισιοδοξία ή μια μετριοπαθέστερη άποψη ότι τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί. Ειδικότερα η στάση κάποιων επενδυτικών οίκων από το εξωτερικό αρχίζει και μεταβάλλεται προς το θετικότερο δίνοντας πλέον πιθανότητες επιτυχίας στο Πρόγραμμα Στήριξης της Ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον η συγκέντρωση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει δημιουργήσει μια φημολογία για το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης μεταχείρισης του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο ικανό να πυροδοτήσει ένα ράλι διαρκείας στην αγορά. Όλα τα παραπάνω αν και σε κάποιο βαθμό αποτελούν υποθέσεις, προσέδωσαν περισσότερη ηρεμία στην αγορά και βελτίωσαν την ψυχολογία.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είδε επίπεδα κάτω από τις 1.400 μονάδες κάνοντας το χαμηλότερο του κλείσιμο στις 1403,92 μονάδες. Από εκεί και πέρα η αντίδραση που ακολούθησε προσέκρουσε στην πλαγιοκαθοδική αντίσταση των 1.500 μονάδων σε μια εύκολη σχετικά και οικονομική κίνηση με χαμηλό συναλλακτικό όγκο καθώς οι ταλαντωτές είχαν υποχωρήσει εκ νέου σε υπερπωλημένες περιοχές. Τα σήματα πώλησης παραμένουν σε ισχύ και μόνο σε διάσπαση των 1620 μονάδων ενεργοποιείται ένα αξιόπιστο σήμα αγορών.

Το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης εκτιμούμε ότι έχει τον πρώτο λόγο την ερχόμενη εβδομάδα. Η αγορά είναι φθηνή και η επιστροφή της σε κάποιο μέτρο αποτιμήσεων που μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει κάποια στοιχειώδης ισορροπία βρίσκεται 15 με 20% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ως εκ τούτου παραμένουμε αγορασμένοι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Τέλος επισημαίνουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Ιούνιο με τα ανοικτά συμβόλαια στον FTSE-20 να διαμορφώνονται στα 29.500, μέγεθος αρκετά μεγάλο για λήξη συμβολαίων".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.484,13 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες μόλις 0,05% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 32,42%. Ο FTSE 20 σημείωσε οριακή άνοδο 0,19%, ο Mid 40 υποχώρησε 0,44%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,24% χαμηλότερα.

Αξιόλογα κέρδη για τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+8,28%) για τον κλάδο Πετρελαίου & Αερίου (+7,84%) καθώς και για τα Ταξίδια & Αναψυχή (+4,61%).

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισαν οι Τηλεπικοινωνίες με πτώση 15,23%, των Τροφίμων και Ποτών με απώλειες 4,6% και ο κλάδος των Χημικών χαμηλότερα 4,47%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φουρλής (22,92%), Quality & Reliability (18,18%), ΔΟΛ (17,17%), Βογιατζόγλου Systems (15%), Interfish Ιχθ/γειες (14,81%), Elbisco (13,33%), Εδραση (12,5%), Ειδησεοφωνική Ελλάς (11,9%), MIG (11,11%) και Compucon (11,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ATTI-KAT (-46,43%), Ατλάντικ (-40,38%), Σφακιανάκης (-37,35%), Γενική Τράπεζα (-24,49%), Αττικές Εκδόσεις (-23,53%), Ακρίτας (-19,18%), Βάρδας (-18,78%), Τζιρακιάν (-17,95%), Ιντερτέκ (-17,14%) και Βαρβαρέσος (16,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v