Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζουν έντονα τζίρος και Εθνική

Τις πλέον δύσκολες στιγμές της τελευταίας 10ετίας περνά η αγορά με χαρακτηριστικά το χαμηλό τζίρο, τις αποψιλωμένες αποτιμήσεις και την έλλειψη ποιοτικών αγοραστών. Στο "κόκκινο" η τεχνική εικόνα της ΕΤΕ. Τι λένε οι αναλυτές.

Οι χαμηλοί τζίροι δεν συνηγορούν για παρατεταμένη και πειστική αντίδραση και αυτό επιβεβαιώθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση που έδωσε τον τέταρτο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος, έστω και αν ο Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Καθίσταται φανερό ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο περνά μερικές από τις πλέον δύσκολες στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς όχι μόνο έχουν αποψιλωθεί πλήρως οι αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων, αλλά ακόμα και στα χαμηλά δωδεκαετίας (και σε πολλές περιπτώσεις μετοχών και στα ιστορικά χαμηλά) δεν διαφαίνεται “ποιοτικό” αγοραστικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται η παρούσα εικόνα της Αγοράς να βάζει σε δοκιμασία την υπομονή όσων πωλητών προσδοκούσαν να ρευστοποιήσουν θέσεις σε σχετικά καλύτερες τιμές και αν αυτοί επιστρέψουν δριμύτεροι στο ταμπλό, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο Δείκτης θα αναζητήσει στήριξη σε νεότερα χαμηλά.

Ιδιαίτερος προβληματισμός και για την τεχνική εικόνα του “σηματωρού” της Αγοράς, δηλαδή του τίτλου της Εθνικής, που όχι μόνο δυσκολεύεται να διεκδικήσει κλεισίματα υψηλότερα των 10,34 ευρώ (συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο), αλλά φαίνεται να χάνει εκ νέου και το επίπεδο των 9,55 ευρώ, δίνοντας τροφή στα σενάρια που θέλουν ο τίτλος να διολισθαίνει προς την επόμενη στήριξη των 8,12 ευρώ.

Στο ταμπλό που διαπραγματεύονται οι Δεικτοβαρείς τίτλοι ήταν εμφανής η υπεροπλία των μετοχών με θετικό πρόσημο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-1,55%) και ΟΤΕ (-1,75%), απλά αρνητικό πρόσημο για ΔΕΗ, Πειραιώς και MPB και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο και Αγροτικής.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+6%), MIG (+4%), και Coca-Cola (+4,28%). Για να ακολουθήσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Κύπρου, Jumbo, Alpha Bank.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Ταχ. Ταμιευτήριο και θετική ημερήσια μεταβολή για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 36 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1447,4 (10.46) και υψηλό τις 1483,5 μονάδες (12.57) και εν μέσω διακυμάνσεων έκλεισε στις 1476,47 μονάδες με κέρδη 1%, ενώ ο πενιχρός τζίρος ξεπέρασε τα 98 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, όμως για 32 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες κυμάνθηκαν από 4 έως 20%.

Δεν έδωσαν κάποια είδηση καταλύτη οι BoE και ΕΚΤ που θα μπορούσε να τονώσει εντυπωσιακά την ψυχολογία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και έτσι σαν επικρατέστερο σενάριο, για το Χ.Α., δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με τους εμπλεκόμενους να περιμένουν την επόμενη κίνηση των εν δυνάμει πωλητών, υποστηρίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου που παρατηρούν τους τζίρους να παραμένουν απειλητικά χαμηλοί και τα προβλήματα σε αρκετές ΑΧΕ να αυξάνονται.

Το συμπέρασμα που δίνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις για όσους παρακολουθούν την Αγορά όχι με τα “μάτια” του trader, αλλά του ψυχραιμότερου παρατηρητή, είναι απλό.

Η ζήτηση για μετοχές είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γεγονός που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε κίνηση ρευστοποιήσεων από ξένα funds δεν είναι δυνατή να απορροφηθεί από την πλευρά των αγοραστών. Εφόσον πάντως συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο και στο Χ.Α. και μάλιστα συγκριτικά μεγαλύτερη αν σκεφθούμε το μέγεθος της πτώσης της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς.

Σημαντικές ενδείξεις θα δώσει η αυριανή συνεδρίαση, καθώς πρέπει να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις όσοι κινούνται στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3) και τοποθετήθηκαν στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Κρίσιμος μήνας (τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν τις Αγορές ομολόγων) παραμένει ο Ιούλιος, όπου η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση γραμματίων του Ελληνικού δημοσίου ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την άποψη αρκετών αναλυτών, η σημερινή συνεδρίαση επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1467 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν κάποιες πρώτες εντυπώσεις ότι η Αγορά μπορεί να επανέλθει σχετικά υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η Αγορά θα “αγοράσει” χρόνο και η κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα δεν θα αποτελεί μονόδρομο. Όμως ακόμα και αυτή η τάξη των αναλυτών δηλώνει εξαιρετικά προβληματισμένη από το περίπου ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο προβληματισμός μάλιστα εντάθηκε περισσότερο, καθώς το Χ.Α. δεν φάνηκε να “συγκινείται” ούτε από τα αξιοσημείωτα κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ούτε από το θετικό ξεκίνημα της Wall Street που έφερε τον Dow Jones αρκετά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10000 μονάδων (και υψηλότερα από τις 10100 μονάδες).
 
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνέχεια της ανόδου “βλέπει” ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς ο Γενικός Δείκτης πρέπει να απελευθερωθεί από τα συμπλέγματα της αρνητικής φημολογίας των τελευταίων ημερών (δραχμή, χρεοκοπία, κατάρρευση τραπεζικού συστήματος) με το πρώτο τεχνικό όριο της ανοδικής αντίδρασης να τοποθετείται ελαφρώς υψηλότερα από τις 1500 μονάδες.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι βεβιασμένων κινήσεων σε επίπεδο αγορών καθώς η Αγορά δεν έχει αναπτύξει ακόμα ταχύτητα σε επίπεδο τζίρων και διακυμάνσεων ώστε να θεωρηθεί ότι αλλάζει επίπεδα. Η κάλυψη της περιοχής των 1400 – 1550 μονάδων συντελέστηκε με δύο συνεδριάσεις στις οποίες άλλαξαν χέρια σημαντικός αριθμός τεμαχίων γεγονός το οποίο θα δυσκολέψει την άμεση κάλυψη αυτής της ζώνης αφού η προσφορά δεν θα είναι αμελητέα.

Δυνατό κλείσιμο πάνω από τις 1.500 μονάδες θα αυξήσει την πιθανότητα τάσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Ωστόσο μια θετική εβδομάδα στο αυριανό κλείσιμο με υψηλή εβδομαδιαία απόδοση -έστω και σε αυτά τα επίπεδα τιμών- ενδεχομένως να μεταβάλλει ως προς το θετικότερο την επενδυτική ψυχολογία η οποία ακόμα παραμένει απαισιόδοξη και πολύ επιφυλακτική σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διακρατήσεις. Εκτιμάται ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι κομβικά σε επίπεδο αποτιμήσεων και οι 1383 μονάδες μπορούν να αποτελέσουν το τέλος της φετινής πτώσης, υποστηρίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Η Αγορά παραμένει “δέσμια” των δημοσιοοικονομικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο και συνεχίζει να ψάχνει τους θετικούς καταλύτες για έξοδο από την κρίση, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον του Χ.Α. θα μονοπωλήσει η επικείμενη επίσκεψη της τρόικα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την γενικότερη εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και όσο η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή του δημοσιοοικονομικού προβλήματος της Ευρώπης, σύμφωνα με την άποψη των ξένων διαχειριστών, ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας, φανερώνοντας την επιφυλακτικότητα της Αγοράς και “απαγορεύοντας” τις τοποθετήσει στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός δηλώνει για την διαγραμματική εικόνα τόσο του Τραπεζικού δείκτη, όσο και του FTSE ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με την άποψη του μέλους της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ και όσον αφορά τον πρώτο, συνεχίζει στο ημερήσιο chart τιμών να κινείται μέσα στο καθοδικό κανάλι διατηρώντας μάλιστα ανεπηρέαστη την έντονα πτωτική γωνία κλίσης των 305°. Για να μπορέσουμε να πούμε τώρα ότι ο δείκτης αλλάζει “ρότα” θα πρέπει να πραγματοποιήσει ανοδική διάσπαση της άνω πλευράς, στις 1540 μονάδες, γεγονός όμως, όπου χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί να συνοδευτεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών και να κατευθυνθεί με αξιώσεις προς την περιοχή των 1612 μονάδων.

Οπωσδήποτε όμως ο δρόμος προς την ποσοστιαία κατάκτηση της ανόδου αυτής, του 12%, από τα σημερινά επίπεδα τιμών μόνο “στρωμένος με ροδοπέταλα” δεν θα είναι, καθώς εκτός από τα τεχνικώς “oversold” επίπεδα και το αναμενόμενο “Triple Witching” την προσεχή εβδομάδα δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι, που θα μπορούσε να ωθήσει τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια σε επιθετικές αγορές.

Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση, που ο Τραπεζικός Δείκτης δηλώσει έντονη αδυναμία προσέγγισης των 1522 μονάδων θα “αφεθεί” στο καθοδικό “ρέμα” του πτωτικού καναλιού δίνοντας ως στόχο την περιοχή, όπου σημειώθηκαν τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003, στις 1277 μονάδες περίπου.

Δεν δίνει καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, ο 20αρης που συμπλήρωσε τέσσερις συνεδριάσεις χαμηλότερα από την θεωρούμενη, μέχρι πρότινος, ισχυρή στήριξη των 709 μονάδων και αν συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια αδυναμία δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η αναζήτηση στήριξης στις 665 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, ενώ παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα οι μετακυλίσεις θέσεων.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη διατήρησαν τις υποτιμήσεις στο 0,21%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16359, τιμή εκκαθάρισης 694,77) κινήθηκαν μεταξύ 676,75 και 699 μονάδων.

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (76200 Κύπρου, 12000 Πειραιώς, 10500 MPB, 16800 MIG, 60200 Εθνική, 27800 ΔΕΗ, 6000 Motor Oil, 6800 Σιδενόρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2850), Alpha Bank (921), Πειραιώς (674), Eurobank (764), ΟΤΕ (914), Κύπρου (429), MIG (2025), ΔΕΗ (353), Μυτιληναίος (476), ΟΠΑΠ (234), Ταχ. Ταμιευτήριο (182), Ελλάκτωρ (104), Τιτάν (154), Ιντρακόμ (103), Αγροτική (397), Intralot (389), Motor Oil (207), Ελ. Πετρέλαια (363), Βιοχάλκο (225), Σιδενόρ (172).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Εποίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13436802 τεμ.), Eurobank (7210618 τεμ.), Alpha Bank (4579802 τεμ.), Πειραιώς (6757244 τεμ.), Κύπρου (5090978 τεμ.), MIG (6829908 τεμ.).

Ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 300 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου με τιμή εξάσκησης τα 5,80.

Ας σημειωθούν τα 29482 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις, εν όψει triple witching, στις 18/6.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v