Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζουν τα «σπασμένα» της Δευτέρας

Τα… σπασμένα της Δευτέρας «τρέχουν να συμμαζέψουν» στο ΧΑ. Με αιχμή τις τράπεζες, υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και άλλες δυνάμεις. Μέτριος τζίρος με ήπια την εικόνα των ευρωαγορών και… σταθερό το ευρώ.

Το… χαμένο έδαφος της αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών επιχειρείται να καλυφθεί στο ΧΑ. Εως 2,2% αντιδρά ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.440 μονάδες με τους βασικούς δείκτες να αναπληρώνουν ένα μέρος από τα «σπασμένα» της 7/6, ημέρα που το ελληνικό χρηματιστήριο «βούλιαξε» υπό το βάρος των φημών και των κερδοσκοπικών επιθέσεων γνωστών-αγνώστων κύκλων.

Εως 2,3% υψηλότερα ο FTSE 20 στις 685 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται όσο περνά η ώρα κυρίως σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Alpha Bank, Coca Cola Hellenic.

Στη μετοχή της Εθνικής η επιβεβαίωση των 8,9-9,1/9,2 ευρώ φέρνει βραχυπρόθεσμα αγοραστές στον τραπεζικό τίτλο με την τιμή να φτάνει τα 9,4 ευρώ με συναλλαγές 11,8 εκατ. ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές η αντίδραση του ΟΠΑΠ στα 11,5 ευρώ, της Alpha Bank στα 4,3 ευρώ, της ΔΕΗ στα 12,70 ευρώ.

Ειδικότερα στη μετοχή της Επιχείρησης σημειώνονται αυξημένες συναλλαγές από την προχθεσινή συνεδρίαση δηλαδή μία-δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση για προωθούμενη αύξηση των οικιακών τιμολογίων έως 40% .

Είναι άξιον αναφοράς πως η νέα διοίκηση- επί ημερών ΠΑΣΟΚ- προχωρά σε νέες αυξήσεις που δεν είχαν…τολμήσει να εισηγηθούν οι προηγούμενοι. Και παρά το νέο άλμα του πληθωρισμού σε υψηλά 13 ετών και το…εκκωφαντικό 5,4%(!) μεσούσης της ύφεσης

Είναι πλέον προφανές πως με κρατική συνδρομή (αυξήσεις ΦΠΑ, επιβολή ειδικών φόρων στα καύσιμα) παίρνει φωτιά ο πληθωρισμός και συμπιέζεται περισσότερο η αγοραστική ισχύς του μέσου καταναλωτή. Και αυτό τι στιγμή, που το ίδιο το κράτος εφαρμόζει μία πολιτική…μερικής στάσης πληρωμών μετά μάλιστα και το τελευταίο επίτευγμα τους δηλαδή της μη επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, όπως εκ του νόμου υποχρεούται.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί κατά την εκτίμηση μας αποτελούν στοιχεία αποτρεπτικά της προοπτικής ανάκαμψης τομέων της πραγματικής οικονομίας.

Εν πάσει περιπτώσει…

Στα της συνεδρίασης οι τράπεζες ακολουθούν την αντίδραση της Εθνικής με την Eurobank στα 3,67 ευρώ και την αποτίμηση των 1,967 δις. ευρώ, ενώ στα 2,292 δις. ευρώ φτάνει της Alpha Bank. Στα 5,72 ευρώ ο ΟΤΕ, σε εμφανή προσπάθεια αποκόλλησης από τα χαμηλά, ενώ στα 15,10 ευρώ αντιδρά ο Τιτάν μετά την ταλαιπωρία που είχε (λόγω των ρευστοποιήσεων ελέω υποβάθμισης από τους δείκτες MSCI). Στα 5,77 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 7,02 της ΜΟΗ, ενώ και οι Μυτιληναίος, Jumbo κερδίζουν πόντους προς τα 3,98 και 4,85 ευρώ αντίστοιχα.

Η αρχική αντίδραση του 20άρη λίγο υψηλότερα των 680 μονάδων η εν συνεχεία επιβεβαίωση των χαμηλών πέριξ των 674 μονάδων και η μάλλον ήπια εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών «τράβηξαν» υψηλότερα τους βασικούς δείκτες, μετοχές.

Βραχυπρόθεσμη και καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση, που όπως λέγαμε και εχθές είναι καλοδεχούμενη από την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ωστόσο ο τζίρος στα 45 και κάτι εκατομμύρια ευρώ μετριότατος για το ενδεχόμενο διακύμανσης προς τις 720 μονάδες.

Όμως ενδιαφέρουσα σε κάθε περίπτωση αφού το ευρώ «κρατά» τα 1,198$ οι κυριότεροι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Βουδαπέστη, Μαδρίτη παραμένουν σε τροχιά «ήπιων διακυμάνσεων» και τα Συμβόλαια της Wall παραπέμπουν σε μικρό θετικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης για τον DJIA από τις 9,911 μονάδες και οριακά χαμηλότερα στις 1.059 για τον S&P.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v