Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη «γυρίζει» τη Σοφοκλέους

Προδίδεται από τις ευρωπαϊκές αγορές που υποχωρούν έως και 1,7% το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Δεν κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης με το πρόβλημα να εστιάζεται και πάλι στις τράπεζες. Κρατούν ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Coca Cola.

Αντίδραση… άσφαιρη θεωρείται η αρχική προσπάθεια για κίνηση βασικών δεικτών, μετοχών, στο ΧΑ.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί μεν να αντέδρασε έως τις 1.433 μονάδες, τα όποια κέρδη όμως «χάθηκαν» με το που «γύρισαν» αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έως και 1,7% χαμηλότερα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες από Βουδαπέστη μέχρι Φρανκφούρτη και από Μαδρίτη μέχρι Μιλάνο.

Κατά 0,5% χαμηλότερα κινείται ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ (1.395 μονάδες), κατά 0,8% ο 20άρης (662 μονάδες), ενώ οι τράπεζες από το αρχικό 2,4%, υποχωρούν πριν από λίγο έως 1,8%.

Οι ίδιες φήμες και τα γνωστά σενάρια για… πτώχευση της χώρας, απόσυρση των… καταθέσεων από τις τράπεζες, τα ίδια και τα ίδια δηλαδή, καθώς τα σενάρια εντάθηκαν παρά τις χθεσινές επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, που αντί να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, φαίνεται να επιτείνουν την ανησυχία.

Δυστυχώς έχει χαθεί κάτι πολύ σημαντικό, που αφορά στη σχέση εμπιστοσύνης των κρατούντων, τόσο έναντι των ξένων συνομιλητών τους, όσο κυρίως των πολιτών αυτής της χώρας.

Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί στα 9,12 ευρώ, από το υψηλό ημέρας των 9,58 ευρώ και με ελάχιστο νωρίτερα τα 9,06 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες για την Alpha Bank, που από τα 4,44 ευρώ υποχώρησε έως τα 4,18 ευρώ, μεγάλες οι απώλειες και στην Eurobank που από τα 3,71 ευρώ διορθώνει στα 3,52 ευρώ.

Κρατούν όμως η ΔΕΗ με 3,7% στα 11,83 ευρώ, η Coca Cola στα 17,05 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 10,80 ευρώ, η Βιοχάλκο στα 2,92 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές έχει επιβαρυνθεί στο περίπου 1 προς 4, ενώ από την μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση ξεχωρίζει αρνητικά ακόμη ένα «άδειασμα» που σημειώνεται στην Γενική Τράπεζα, καθώς η μετοχή υποχωρεί 9,5% στα 0,38 ευρώ, με συναλλαγές 1,5 εκατ. τεμαχίων αξίας περίπου 610.000 ευρώ, που παραπέμπουν σε αποχώρηση ισχυρού παίκτη με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να σχετίζουν την πίεση με τις εξελίξεις που παρατηρούνται σε μητρικό επίπεδο του γαλλικού ομίλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v