Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ένα βήμα πριν το… κενό

Από τα χαμηλά 12-13ετίας η…Σοφοκλέους βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις ή με το ενδεχόμενο μίας τεχνικής κίνησης. Κλειδί τα 8,9-9,1-9,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και η…κόντρα D.T- μετόχων στον ΟΤΕ.

Με τη…Σοφοκλέους να γυρνά στην… δραχμή, όπως πολύ εύστοχα σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος φαίνεται να κλείνει το μεγαλύτερο μέρος ενός πολυετούς κύκλου.

Η "επιστροφή" των βασικών δεικτών σε "τιμές 98/97" παραπέμπει στην διαφαινόμενη ολοκλήρωση μίας ιστορικής περιόδου (σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο) που βρίσκει την αγορά, την εγχώρια επιχειρηματικότητα πολύ κοντά στο σημείο αφετηρίας.

Με τον Γενικό Δείκτη πλέον στα νέα χαμηλά των 1.403,9 μονάδων, τον FTSE 20 στις 667,7, τις τράπεζες σε αποτιμήσεις 10ετίας (…και βάλε), την Εθνική Τράπεζα στα 9,25 ευρώ, χαμηλότατο σημείο της χθεσινής συνεδρίασης.

Αρκεί μία πρόχειρη ματιά στην θέση, την αποτίμηση τραπεζών και επιχειρήσεων- ηγετών της εγχώριας οικονομίας σε… βάθος 98/97 για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια.

Θα έχουμε όμως μία ακόμη πιο σαφή εικόνα εκείνων των ομίλων, εταιρειών που- κατά πάσα πιθανότητα- θα βγουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πολυετή κρίση και που λογικά θα είναι οι ηγέτες και του επόμενου ιστορικού κύκλου.

Αυτή η μεσο-μακροπρόθεσμη ματιά, προσέγγιση ορισμένων εισηγμένων ενδεχομένως να απαλύνει την καθημερινή επίπονη και επώδυνη παρακολούθηση μίας ευτελιζόμενης αγοράς, ενός απαξιούμενου περιβάλλοντος.

Γιατί η βραχυπρόθεσμη τάση εμφανώς σε κλίση και σε νέα χαμηλά μπορεί…σήμερα-αύριο να δώσει 1-2 βίαιες ανοδικές αντιδράσεις και κάποιες γρήγορες υπεραξίες.

Ωστόσο πέραν του…κυνηγιού της βραχυπρόθεσμης τάσης θα πρέπει να προσεγγίζουμε και μεσο-μακροπρόθεσμα ορισμένες εταιρείες.

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης εντύπωση προκαλεί η αδυναμία εκδήλωσης μίας έστω τεχνικής κίνησης με το ΧΑ να…καταρρέει εχθές τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά είχαν σαφώς καλύτερη εικόνα.

Σαν να προεξοφλεί κάτι πολύ χειρότερο η αγορά και να τρέχει να προλάβει να ξεπουλήσει τις θέσεις της.

Δεν γνωρίζουμε αν οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου καθησύχασαν και σε ποιο βαθμό τους επιθετικούς πωλητές όμως αυτοί που ρευστοποιούν με τέτοια επιμονή ΟΠΑΠ και ΟΤΕ πιθανότατα γνωρίζουν κάτι περισσότερο.

Στον ΟΠΑΠ οι εξελίξεις "τρέχουν" παρασκηνιακά και σε διοικητικό επίπεδο, εξ΄όσων γνωρίζουμε ενώ για τον ΟΤΕ η Μάρω Τσαντήλα αναφέρεται σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που σχετίζονται και με την στάση της Deutsche Telekom στα διοικητικά αλλά και την κόντρα τους με μερίδα της κυβέρνησης.

Ωστόσο τεχνικά η βίαιη διόρθωση εχθές των βασικών δεικτών και της Εθνικής κρατά το ΧΑ εγκλωβισμένο στα χαμηλά 12-13ετίας με ό τι αυτό συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Εάν για την Εθνική λειτουργήσει η ζώνη των 8,9-9,1/9,2 ευρώ σαν "άμυνα" στον τελευταίο επώδυνο γύρο ρευστοποιήσεων τότε ο 20άρης έχει περιθώρια εκδήλωσης μίας αντίδρασης.

Όπως επίσης το ενδεχόμενο μίας άμεσης κίνησης του ΟΤΕ προς τα 6,9 ευρώ με την προϋπόθεση, πως θα βελτιωθεί κατά τι-έστω και πρόσκαιρα- το κλίμα στις ξένες αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v