Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παιχνίδια εντυπώσεων με φόντο το αδύναμο ευρώ

Χοντραίνει το…παιχνίδι στις αγορές, με το ευρώ να αντιδρά ισχνά και να μην πείθει. Συνεχίζεται η απαξίωση των "ευρωπαικών αξιών", που παρασέρνει και τη Σοφοκλέους. Συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης από το "εγχώριο Σύστημα".

Ανοδος 1% από τα χαμηλά 7 μηνών για DJIA, S&P, αντίδραση στο "άνοιγμα" της συνεδρίασης στην Φρανκφούρτη παραπέμπουν τα Συμβόλαια του DAX, προσπάθειες για να… ξεκολλήσει από τα χαμηλά των 1,19$ το ευρώ τη στιγμή που Παρίσι-Βερολίνο συντονίζονται στο θέμα των "γυμνών ανοιχτών πωλήσεων".

Αγωνιώδεις οι προσπάθειες σε διευρωπαϊκό επίπεδο να διασωθεί η Ευρωζώνη, η κοινοτική συνοχή, το ευρώ αλλά κατά την εκτίμηση μας εις μάτην καθώς το χρήμα φεύγει εδώ και εβδομάδες από τις ευρωπαϊκές αξίες και στρέφεται στον χρυσό, προς άλλες αγορές, στην Wall, στο πράσινο νόμισμα.

Πράγματι οι ειδήμονες του Βυζαντίου των Βρυξελλών "κατάφεραν" να ξανα καταστήσουν ασφαλέστερο προορισμό την αμερικανική αγορά, το πληθωρισμένο δολάριο και να απεμπολήσουν όσα είχαν κατακτήσει τα τελευταία 8-9 χρόνια.

Σε ένα γενικευμένα απαξιούμενο περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές αξίες, η ελληνική αγορά, το ΧΑ δεν χρειάζονταν και πολύ για να επιταχύνουν την διαδικασία αποδόμησης θεσμών, λειτουργιών και βεβαίως του πραγματικού οικονομικού ιστού της χώρας.

Το χθεσινό "μέτωπο" των ισχυρών του Συστήματος (από τον πρωθυπουργό μέχρι την ΕΕΤ και μεμονωμένους τραπεζίτες) προφανώς και ήταν επιβεβλημένο ωστόσο καταδεικνύει αγωνία και μύχιες ανησυχίες για το αν τελικά θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, που έχουν τεθεί.

Για το θέμα αυτό, περισσότερος χώρος μας δίνεται από τον Εκηβόλο, όμως η γενικότερη κατάσταση στην πολιτική διατρέχει την κοινωνία, την οικονομία και το ΧΑ, που παραμένει προεξοφλητικός μηχανισμός.

Από τις 1.383 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 655 για τον FTSE 20 επιχειρήθηκε εχθές μία αντίδραση, ανάσχεση έστω της συνεχιζόμενης κατακρήμνισης αξιών και εταιρειών. Από τεχνικής πλευράς οι βασικοί δείκτες, μετοχές δίνουν ενδείξεις για αντίδραση και ενδεχομένως σχηματισμό αναστροφής με τον 20άρη πέραν των 680 μονάδων ωστόσο ο μακροχρόνιος κύκλος απαξίωσης-αποδόμησης όσων κερδήθηκαν από τα τέλη της 10ετίας του '90 μέχρι και τα υψηλά των αγορών δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνοι, βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης ,αλλά ακόμη δεν έχει παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος, δεν έχουν πέσει οι τίτλοι του τέλους. Βέβαια συνεχίζουμε (και αναφέρομαι προσωπικά και μόνο…) συνεχίζω να αγοράζω (όποτε έχω λίγα διαθέσιμα) λίγες μετοχές της Εθνικής ή άλλων 6-8 εταιρειών που (πάντα προσωπικά) εκτιμώ, ό τι θα ανταπεξέλθουν των συνεπειών της κρίσης, θα επιβιώσουν και να τις "κλειδώνω" στον κωδικό του 12χρονου υιού μου.

Αγοράζοντας… Εθνικές (ή κάποια άλλη από τις 6-8 εισηγμένες ) στα 10,8 ευρώ, στα 10,2 ή στα 9,6 ευρώ προχθές γνωρίζω, ό τι χάνω και πιθανότατα θα γράφω υποαξίες για καιρό ακόμη μέχρις ότου "καθίσει" (όπου κάνει… πάτο) η…Εθνική.

Συνεκτιμώ, πως όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της οικονομίας είναι ανοικτά, ακόμη και αυτά που μετά βγδελυμίας αποκηρύσσει το "μέτωπο", θεωρώ σχεδόν νομοτελειακή την φθορά διαρκείας του ευρώ, μέχρι την ουσιαστική απόσυρση του με την μορφή και τη χρησιμότητα που το γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Ξεφεύγουμε… λίγο σήμερα γιατί εδώ και μέρες επιχειρούμε να προσεγγίσουμε και από άλλη πλευρά την αγορά, τις μετοχές, το παρόν και τα επερχόμενα σε μία προσπάθεια να μείνουμε όρθιοι και ανθρώπινοι. Καθώς βραχυπρόθεσμα μπορεί να ποντάρουμε στη μία ή την άλλη αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών μεσο- μακροπρόθεσμα όμως οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτό, που έρχεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v