Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το “country risk” τροχοπέδη στην αντίδραση

Με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις του FTSE επιχειρήθηκε ανάδυση από τα νέα χαμηλά 12 ετών με κυρίαρχη την έντονη μεταβλητότητα. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΟΤΕ-ΤΤ. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα της ΕΤΕ. Τι λένε οι αναλυτές.

Τυπική αντίδραση από τα βάθη 12ετίας, με την “δεύτερη ταχύτητα” του 20αρη

Με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις του FTSE επιχειρήθηκε ανάδυση από τα νέα χαμηλά 12 ετών, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την επιφυλακτικότητα, την αναζήτηση τάσης και ισορροπιών, τον σχετικά χαμηλό τζίρο, τις εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη και την αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Οι σημαντικές ημερήσιες διακυμάνσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των “αμετανόητων traders” που μαζί με τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να συντηρούν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου.

Το τελικό -1,25% του Τραπεζικού δείκτη, επιβεβαιώνει ότι η όποια προσπάθεια “αναστύλωσης” ηθικού και αποτιμήσεων συντελέστηκε υπό το άγρυπνο βλέμμα των εν δυνάμει πωλητών, που μετά τις σημαντικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων έδειξαν να τηρούν στάση αναμονής προσπαθώντας να “ανιχνεύσουν” δυνάμεις και διαθέσεις στους λίγους που συνεχίζουν είτε να στηρίζουν διακριτικά κάποιες αποτιμήσεις, είτε να προχωρούν σε άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν ΟΤΕ και ΤΤ. 

Επίσης το γεγονός ότι μετά από δύο “εξαντλητικές” για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει αθροιστικές απώλειες μεγαλύτερες του 10% και την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να διαμορφώνεται στα 55,45 δισ. (από τα 108 δισ που βρισκόταν στις 14/10/2009), η σημερινή τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που δείχνει 1 προς 2,68, μάλλον επιβεβαιώνει απόλυτα όσους αναφέρονται σε μηδενικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών είναι η ειλημμένη απόφαση για διαρκή μείωση θέσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν εκροές στα 339,3 εκατ. ευρώ από τους διεθνείς διαχειριστές.

Ενδεικτική η σημερινή εκπομπή της Bloomberg tv με θέμα “red flag risk” η οποία είχε με κόκκινο χρώμα την Ελλάδα, πορτοκαλί τις Ουγγαρία, Ισπανία και Πορτογαλία, κίτρινο τις Γαλλία Ιταλία και Αγγλία και μόνες πράσινες τις Γερμανία και Νορβηγία (!)

Ανήσυχοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται σε απόλυτη διάλυση τιμών και αποτιμήσεων. Η ψυχολογία της Αγοράς δείχνει πλήρως κατεστραμμένη, ενώ παρ’ όλη την πτωτική υπερβολή, η σταθερά αρνητική γνώμη για την Ελλάδα που υπάρχει στο εξωτερικό ανατροφοδοτεί αυτή την κατάσταση.

Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια είδηση που θα προκαλέσει θετικό σοκ στην ψυχολογία της Αγοράς, κάθε ανοδική αντίδραση θα θεωρείται ευκαιρία ρευστοποιήσεων και "δραπέτευσης", κάτι που θα οδηγεί σε ανατροφοδοτούμενο πτωτικό κύκλο την Αγορά.

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, που παρατηρούν ότι οι “άκριτες” ρευστοποιήσεις, από πλευράς των ξένων χαρτοφυλακίων, επεκτείνονται και πέραν του Τραπεζικού κλάδου, σε παραδοσιακά “αμυντικές” μετοχές, αλλά και από τις “περίφημες” αποκρατικοποιήσεις της Κυβέρνησης που τελικά αποδείχθηκαν (τουλάχιστον στην περίπτωση των εισηγμένων) απλά μετοχοποιήσεις.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη υστέρηση των δημόσιων εσόδων, κατά πολλούς προμηνύει νέο κύκλο δυσβάσταχτων μέτρων που θα πλήξουν την αγορά ακόμη περισσότερο και κατά συνέπεια τις εισηγμένες, ανατροφοδοτώντας την ήδη υπάρχουσα ύφεση.

Η εξωστρέφεια είναι πλέον μονόδρομος, καθώς το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον δείχνει ακατάλληλο για ανάπτυξη.

Διασπώντας για τρίτη φορά τα επίπεδα των 1650 μονάδων την τελευταία 12ετία, ο Γενικός Δείκτης προετοιμάζεται για αναστροφή, υποστηρίζουν οι τελευταίοι τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξοι, έστω και αν αυτή είναι αργή, έως και βασανιστική και χρειάζεται την επιχορήγηση των διεθνών Αγορών.

Αντίθετα βίαιη κίνηση προς ανώτερα επίπεδα, μπορεί να έχει την “βοήθεια” του “short covering”, όμως γρήγορα θα επικρατήσουν οι πειρασμοί καταγραφής βραχυχρόνιων κερδών.

Η οριακή υπεροπλία του “πράσινου στις μετοχές του FTSE, εξασφάλισε και το θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για την ΔΕΗ (+6,75%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, του 1% για τον Μυτιληναίο και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-3,48%) και ΟΤΕ (-2,44%). Αξιοσημείωτες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο, Πειραιώς και Motor Oil και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Εθνική, Κύπρου, Coca-Cola, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 50 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1433,03 (10.58) και χαμηλό τις 1383,01 μονάδες (12.55), για να κλείσει τελικά στις 1408,84 μονάδες με κέρδη 0,35%, ενώ ο τζίρος, χαμηλότερος των δύο προηγούμενων έντονα πτωτικών συνεδριάσεων, έφθασε τα 128 εκατ. από τα οποία τα 4,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 134 πτωτικών και 33 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 20%.

Ευάλωτη παραμένει η εικόνα των διεθνών Αγορών που καλούνται να τιμολογήσουν νέα και άκρως δυσεπίλυτα δεδομένα.

Την άποψη ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ δεν θα κατορθώσει, τουλάχιστον με ταχύτητα, να οδηγήσει σε μείωση και της ανεργίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, κ. Bernanke, σε συνέντευξή του στο ABC, ενώ τόνισε ότι η Fed πιθανώς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πριν υπάρξει απόλυτη βελτίωση στην αγορά εργασίας της Χώρας.

Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι πιέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στην Wall Street, μετά την νέα κλήτευση που δέχθηκε η Goldman Sachs από τις αρχές, καθώς καθυστέρησε να παραδώσει εντός των προθεσμιών τα απαραίτητα για τη διεξαγωγή έρευνας έγγραφα.

Το επόμενο χτύπημα στην ψυχολογία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ανέλαβε να το δώσει η Fitch, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι σταδιακά θα έλθει και η σειρά των υπερχρεωμένων Χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ και στέλνοντας τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό έναντι και του δολαρίου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. David Cameron θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος της Χώρας, προκειμένου να διασφαλίσει την αξιολόγηση “ΑΑΑ”, καθώς η Βρετανία έχει καθυστερήσει –σε σύγκριση με τις άλλες Χώρες της Ε.Ε. – στην ανακοίνωση μέτρων μείωσης ελλείμματος και χρέους, γεγονός που ανησυχεί τους επενδυτές.

Εννοείται ότι το “μενού” των απαισιόδοξων εκτιμήσεων, για τις υπερχρεωμένες Χώρες ανανεώθηκε και σήμερα από εκθέσεις των RBS και PIMCO.

Η πρώτη φρόντισε να επισημάνει κάτι το απόλυτα λογικοφανές, δηλαδή ότι το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους δεν μπορεί να λυθεί με την προσθήκη νέου χρέους και με την ανεργία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Ευρώπης.

"Δεν θα υπάρξει κάποια διαγαλαξιακή δύναμη που θα έρθει να διασώσει τις χρεωμένες Χώρες και αυτή η νευρικότητα θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρεί τις Αγορές για αρκετό καιρό ακόμα", σχολιάζει ο διεθνής οίκος.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της PIMCO, του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο, που θεωρεί πως ο χρόνος, η υποτίμηση και η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι η μοναδική διέξοδος για πολλές Χώρες και ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση δημιουργεί μια ανάγκη για πολιτικούς που μπορούν να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Το μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων συνεχίστηκε από τις δηλώσεις Όλι Ρεν που άφησε σαφείς υπόνοιες ότι η Βουλγαρία παραποιεί τα δημοσιονομικά της στοιχεία, σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Ecofin.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ρεκόρ 13 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάιο, που διαμορφώθηκε στο 5,4% από 4,8% τον Απρίλιο…επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν στην Ελληνική οικονομία από το καλοκαίρι του 1997, παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική διάθεση παραμένει κοντά στο ναδίρ.

Μάλιστα, η “κούρσα” του πληθωρισμού φαίνεται να έχει μέλλον ακόμα μπροστά της καθώς από τον Ιούλιο θα περάσει στην κατανάλωση και η νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν για να περάσουν στην κατανάλωση επηρεάζοντας αυξητικά τιμές και πληθωρισμό οι πρόσφατες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα.

Απόλυτη απογοήτευση και στις τάξεις των μακροχρόνια άνεργων που δεν γνώριζαν τους όρους του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα και οδηγήθηκαν στα γραφεία του ΟΑΕΔ για να εισπράξουν και την δεύτερη δόση (των 200 ευρώ) από το επίδομα αλληλεγγύης.

Τόσο οι Επιχειρήσεις, όσο και οι επενδυτές θα θυμούνται την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε σε Επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100000 ευρώ, με σκοπό την “οικονομική βοήθεια” των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Αντ΄ αυτού στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ υπάρχει η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “η δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης που ήταν να καταβληθεί αρχές Ιουνίου 2010, αναστέλλεται (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένουν έντονες οι ανησυχίες των Αγορών, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του G-20 για την παγκόσμια οικονομία δεν έβγαλε κάποια κοινή συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπισθεί η κρίση και αυτό πρόσθεσε επιπλέον ερωτηματικά στις ανησυχίες των Αγορών.

Οι μεν Ευρωπαίοι δίνουν προτεραιότητα στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι δε Αμερικανοί προτάσσουν την ανάγκη ανάπτυξης των οικονομιών. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι ευχολόγια, με αποτέλεσμα να ξαναφουντώσουν οι ανησυχίες των επενδυτών για την αδυναμία εξυπηρέτησης των Κρατικών χρεών από τις αδύναμες Χώρες της Ευρώπης και να επακολουθήσει γενικό ξεπούλημα στις Αγορές των Χωρών αυτών.

Όπως φαίνεται η εγχώρια Αγορά δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών και είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει νέα χαμηλά.

Βασικές αιτίες αυτής της απαξίωσης αποτελούν η αναγκαστική ύφεση της Ελληνικής οικονομίας για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Χώρας και την μείωση του υπέρογκου χρέους, αλλά κυρίως η αρνητική ψυχολογία των πολιτών που δημιουργούν τα διάφορα “παπαγαλάκια” -όλων των ειδών και επιπέδων- διαδίδοντας καταστροφικές εξελίξεις για τη Χώρα όπως είναι η άμεση πτώχευση, η έξοδος από το ευρώ, η σοβαρή υποτίμηση της νέας δραχμής και άλλα πολλά. Ποιος δεν έχει ακούσει όλες αυτές τις διαδόσεις και ποιος δεν έχει προβληματισθεί έντονα για το τι πρέπει να κάνει; Αν αυτή η καταστροφολογία δεν σταματήσει ο κατήφορος με μαθηματική ακρίβεια θα συνεχιστεί.

Ο φόβος για επανάληψη της ύφεσης των οικονομιών δείχνει ισχυρός και η επιθυμία ανάληψης κινδύνου με τοποθετήσεις στις Αγορές εξαιρετικά μειωμένη. Τα κεφάλαια συγκεντρώνονται πλέον σε αυτό που θεωρείται “ασφαλής” τοποθέτηση, δηλαδή το δολάριο, τα Αμερικανικά και Γερμανικά ομόλογα, τα νομίσματα – ομόλογα των Χωρών με μικρά χρέη και μεγάλη πρωτογενή παραγωγή (Καναδάς, Νορβηγία, Αυστραλία) και στον… παραδοσιακό χρυσό, τονίζει ο αναλυτής της Guardian Trust.

Επίσης κατά την άποψη του κ. Σωτηρόπουλου, η παραμονή της Αγορά στα χαμηλά 12ετίας και η αδυναμία έστω και τεχνικής αντίδρασης δεν επιτρέπει περαιτέρω τεχνικά σχόλια για το Ελληνικό Χρηματιστήριο που συνεχίζει να υποφέρει από την έλλειψη “ποιοτικών” αγοραστών.

Είχαμε αναφέρει στη προηγούμενη τεχνική μας ανάλυση για τη μετοχή της Εθνικής ότι οποιαδήποτε κίνηση ανοδικής διαφυγής θα οδηγούσε μοιραία σε απότομη καθοδική παύση, καθώς το έντονα πτωτικό “pattern” του ανολοκλήρωτου σφηνοειδούς τριγώνου ασκεί σημαντική έλξη στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών, υπενθυμίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Μάλιστα ακόμα και η προσπάθεια σταθεροποίησης στη ζώνη 10 με 10,37 ευρώ κατέληξε με την πρώτη επαφή στις 3/06 με την πλευρά του τριγώνου σε βίαιη καθοδική διάσπαση βάσης, όπου πλέον, εάν δεν επανέλθει με αξιώσεις η τιμή της μετοχής πάνω από την περιοχή των 9,55€, θα βάλει ως πτωτικό στόχο το χαμηλό του Μαρτίου του 2009, στα 8,12€.

Η διαγραμματική προσοχή μας θα πρέπει να εστιαστεί στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς μια επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση θα επιφέρει έντονη ανοδική κίνηση προς το κέντρο του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, στη ζώνη δηλαδή 9,9 με 10,28 ευρώ, τονίζει το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Σε θεμελιώδη και τεχνική υπερβολή βρίσκεται η Ελληνική Αγορά μετά τις έντονες και ακραίες πιέσεις που δέχονται όλες σχεδόν οι μετοχές του FTSE, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. O βαθμός πίεσης αποδίδεται στην σταθερά αρνητική άποψη των ξένων επενδυτών και στο χτίσιμο ενός ακραίου αρνητικού momentum το οποίο οδηγεί σε ανατροφοδοτούμενες πωλήσεις. Η αλυσίδα των πτωτικών διακυμάνσεων θα σπάσει μόνο μετά από μια σταθεροποιητική συνεδρίαση με ελεγχόμενο εύρος η οποία θα περιορίσει την συστημική προσφορά των “margin calls” και ταυτόχρονα θα έχει μεγάλο συναλλακτικό όγκο.

Σε ότι αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως, η συσσωρευμένη πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων να προσελκύσει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον στην λογική κάποιας τεχνικής αντίδρασης. Οι στρεβλώσεις στην Αγορά είναι σημαντικές αλλά ο παράγοντας ψυχολογία φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις των συμμετεχόντων.

Εκτιμάται ότι τα χαμηλά 12ετίας (Φεβρουάριος 1998) είναι περισσότερο ευκαιρία τοποθετήσεων σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η Αγορά βρίσκεται πολύ κοντά παρόμοια τεχνική υπερβολή με αυτή του 2009 και 2003, όμως και κατά την σημερινή συνεδρίαση τις τελικές εντυπώσεις έδειξαν να τις κερδίζουν οι εν δυνάμει πωλητές, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση με σημαντική μεταβλητότητα που ευνόησε την σχετική αύξηση των συναλλαγών, ενώ άρχισαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν ελαφρώς τις υποτιμήσεις στο 0,65%.

Επιλεκτικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15497, τιμή εκκαθάρισης 659,25) κινήθηκαν μεταξύ 645 και 674 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (46800 Κύπρου, 144700 Πειραιώς 69400 Alpha Bank, 85400 Eurobank, 6500 Coca-Cola, 49200 MPB, 33400 MIG, 35500 Εθνική, 15900 Τιτάν, 54700 Αγροτική, 27000 ΔΕΗ, 6000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 16800 Ελλάκτωρ, 8200 Ελ. Πετρέλαια, 21400 ΟΤΕ, 5800 Βιοχάλκο, 6200 Μυτιληναίος, 22500 ΟΠΑΠ, 18100 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5534), Alpha Bank (2582), Πειραιώς (1444), Eurobank (943), ΟΤΕ (10888), Κύπρου (1302), MIG (3689), ΔΕΗ (475), Coca-Cola (198), MPB (480), Ελ. Πετρέλαια (187), Μυτιληναίος (600), ΟΠΑΠ (1005), Ταχ. Ταμιευτήριο (199), Ελλάκτωρ (215), Βιοχάλκο (128), Motor Oil (327), Intralot (112), Μέτκα (324), ΓΕΚ (21903), Τιτάν (167).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13462733 τεμ.), Eurobank (6998718 τεμ.), Alpha Bank (4495908 τεμ.), Πειραιώς (6609344 τεμ.), Κύπρου (4991178 τεμ.), MIG (6764408 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 32213 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις, εν όψει triple witching, στις 18/6.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v