Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς σχηματισμό ζώνης στήριξης στο ΧΑ

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση φαίνεται πως τα χαμηλά της 7-8 Ιουνίου (1.383 ΓΔ & 655 F 20) επιχειρείται να λειτουργήσουν ως ζώνη στήριξης. Με ενδιαφέρουσα βραχυπρόθεσμη φορά η ΔΕΗ, προειδοποιητικές βολές Μυτιληναίου...

Η BP "έσωσε" εχθές την Wall και στο ΧΑ δύο μέρες τώρα οι ισχυροί παίκτες κρατούν σε συγχρονισμό-κυρίως- με την Φραγκφούρτη βασικούς δείκτες και μετοχές.

Για δύο συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις, που δεν έχουν συμβεί δα και λίγα, ο FΤ 20 "κρατά" το χαμηλό της 14/6, δηλαδή τις 718,6 μονάδες. Ετσι και όσο ο DAX δεν υποχωρεί χαμηλότερα των στηρίξεων του και η Wall δεν διορθώνει, έχουν νόημα και λογική οι προσπάθειες που καταβάλλονται ούτως ώστε να μην χαθεί το… βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Προσώρας η άμυνα αποδίδει και τα χαμηλά των 667-655 μονάδων (στις 7 & 8 Ιουνίου) αντέχουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως από συνεδρίαση σε συνεδρίαση τα χαμηλά της 7-8/6 τείνουν να αποτελέσουν πιθανή περιοχή στήριξης και ενδεχομένως σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Εάν στη συνέχεια φανεί, πως οι 1.403-1.383 μονάδες (του Γενικού Δείκτη) μπορεί να είναι ένα "ισχυρό τοπικό χαμηλό" τότε δεν αποκλείεται να ισχυροποιηθεί η βραχυπρόθεσμη φορά.

Αυτό βέβαια θα είχε νόημα στην περίπτωση, που οι-κυρίως- βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν σε μία ανοδική αντίδραση πέραν των 780 μονάδων για τον 20άρη με αφορμή ενδεχομένως το αυριανό κλείσιμο της δεύτερης σειράς Παραγώγων για φέτος, αύριο τρίτη Παρασκευή του μήνα.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση της Εθνικής Τράπεζας, των λοιπών τραπεζικών μετοχών αλλά και δεικτοβαρών τίτλων του Ftse20. H Εθνική δείχνει να "δένει" τα χαμηλά της 7-8/6 όπως και ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης. Επιπρόσθετα η μετοχή της ΔΕΗ αναπτύσσεται- από διαγραμματικής πλευράς- απόλυτα εναρμονισμένα προεξοφλώντας την τάση με πιθανό στόχο τα 13,2-13,4 ευρώ.

Από επιχειρηματικής πλευράς εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η… προειδοποίηση της διοίκησης του Μυτιληναίου προς πάσα κατεύθυνση. Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη γίνεται εκτενής αναφορά σε ένα πρόβλημα- που εξ όσων γνωρίζουμε- δεν απασχολεί μόνο τον συγκεκριμένο όμιλο ή τον εν λόγω επιχειρηματία.

«Γιατί μια εταιρεία, όπως η Μέτκα, που έχει σχεδόν το 100% των έργων της στο εξωτερικό να έχει έδρα την Ελλάδα, όπου μέρα παρά μέρα μπαίνουν νέοι φόροι, όπου τα εισοδήματα μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα, όπου το ΦΠΑ δεν επιστρέφεται;» δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου εισηγμένου Ομίλου κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας: Για να δούμε εάν έχουν… ευήκοα ώτα οι κυβερνώντες…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v