Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα και χαμηλός τζίρος

Μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων στη Σοφοκλέους με χαμηλό τζίρο. Μαζεύτηκαν τα αρχικά κέρδη στο τραπεζικό κλάδο. Πτώση για ΟΠΑΠ (7,5%), Ελλάκτωρ (2%), MPB (1,9%). Μικρή άνοδος για την ΕΤΕ.

Με μόλις 39 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται η αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών. Του μεν Γενικού Δείκτη έως τις 1.550,4 μονάδες, του FTSE 20 έως τις 743 με τις τράπεζες να ενισχύονται κατά 1,7% και την Εθνική Τράπεζα να πιάνει τα 10,23 ευρώ.

Με μετριότατο τζίρο, τι να κάνουμε καθώς το ζητούμενο είναι να…χειραγωγηθεί σωστά η αγορά ή εν πάσει περιπτώσει οι δεικτοβαρείς δείκτες και μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση όσο τα ξένα χρηματιστήρια, οι ευρωπαϊκές αγορές, το ευρώ «κρατούν» το ΧΑ θα πρέπει να παραμένει συγχρονισμένο. Τουλάχιστον σε αυτή την φάση των αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο παρακολουθεί την Φραγκφούρτη, όπου ο DAX παραμένει ο μόνος βασικός δείκτης, υψηλότερα κρίσιμης ζώνης στήριξης.

Τουλάχιστον σε αυτή την συγκυρία στο ΧΑ απορροφώνται-προσώρας- οι επιθέσεις των Moody΄s, οι υποβαθμίσεις των Citigraoup, δίνεται η ευκαιρία να κατοχυρωθούν κερδοφόρες θέσεις σε καλές τιμές, να ετοιμαστούν οι παίκτες για τον επόμενο κύκλο.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως εχθές και σήμερα (σε δύο δύσκολες και πονηρές συνεδριάσεις) επιβεβαιώνονται οι πρώτες στηρίξεις χωρίς να χρειαστεί να δοκιμασθούν χαμηλότερες ζώνες. Και βεβαίως προσώρας δεν διαμορφώνεται φορά υποχώρησης προς τα χαμηλά της προηγούμενης Δευτέρας-Τρίτης.

Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε συνεχώς υπόψη μας, πως οι αγορές αφορμή ψάχνουν για να κινηθούν χαμηλότερα και για το ΧΑ το σημείο αναφοράς παραμένει ο πυθμένας της 7-8 Ιουνίου.

Μένουμε όμως στην βραχυπρόθεσμη τάση, στην συνεδρίαση όπως εξελίσσεται παρά το ότι με τέτοιες συναλλαγές δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιπροσωπευτική αγορά.

Στα 10,2-10,3 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, τραβώντας την Alpha Bank στα 4,66, την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,98 ευρώ, την Τραπεζα Κυπρου στα 3,58 ευρώ. Σε ανάλογη κίνηση οι υπόλοιπες του κλάδου, ενώ σταδιακά με μέτριες συναλλαγές πάντα αντιδρούν και άλλοι τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 4,25 ο Μυτιληναίος, στα 3 και πάλι η Ελλάκτωρ, στα 15,13 ευρώ η Τιτάν.

Η σχέση ανοδικών καθοδικών στο 2,5 προς 1 με 100-105 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v