Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Θερμοπληξία" και στη Σοφοκλέους

Φρένο στον “ενθουσιασμό” των προηγούμενων ημερών έβαλε η σημερινή συνεδρίαση με το ΓΔ να κλείνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά με πτώση. Απώλειες για ΟΠΑΠ (λόγω αποκοπής μερίσματος), ΟΤΕ (1,83%), ΕΛΠΕ (1,49%).

Μέρισμα ΟΠΑΠ και διεθνείς ανησυχίες, έφεραν την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Φρένο στον “ενθουσιασμό” των προηγούμενων ημερών έβαλε η σημερινή συνεδρίαση, όχι γιατί ο Γενικός Δείκτης εν μέσω εναλλαγής προσήμων (άλλαξε πρόσημο πέντε φορές, όμως μετά τις 15.13 κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”) έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά με αρνητικό πρόσημο, αλλά περισσότερο γιατί ο τζίρος υποχώρησε σε άθλια επίπεδα (ο τρίτος χαμηλότρος τζίρος για το τρέχον έτος) που δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας αν πυκνώσουν εκ νέου οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Τα αίτια του σημερινού σκεπτικισμού πολλά, όπως οι φήμες για προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και πιθανό σχέδιο διάσωσης ύψους 250 δισ. ευρώ που ενώ διαψεύστηκαν από την Ε.Ε. έστειλαν σε υψηλότερα επίπεδα τα spreads Ελλάδας και Πορτογαλίας και κοντά σε ιστορικά ρεκόρ τα spreads των Ισπανικών ομολόγων, κάτι που ενδυναμώθηκε και από την διαφαινόμενη επίσκεψη του Στρος Καν στην Μαδρίτη την Παρασκευή.

Αντίθετα μάλλον αναμενόμενη ήταν η επίθεση της Moody's με υποβαθμίσεις των Ελληνικών Τραπεζών, μετά το “junk” για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας.

Με την πλευρά των “σκεπτικιστών” και η ανακοίνωση της Freddie Mac, ότι αποσύρει τις μετοχές της από το NYSE στις 8 Ιουλίου, αλλά και οι ανεγέρσεις των νέων κατοικιών, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που βούλιαξαν 10% τον Μάιο, καθώς λήγουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για αγορά κατοικίας που πρόσφερε η Κυβέρνηση.

Οι νέες κατοικίας διαμορφώθηκαν στις 593.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των νέων κατοικιών θα διαμορφωθεί στις 648.000 από 672.000 στην προηγούμενη μέτρηση. Παράλληλα, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον Μάιο μειώθηκε 5,9% στις 574.000. Οι αναλυτές περίμεναν 625.000 νέες οικοδομικές άδειες, από 610.000 τον Απρίλιο.

Σημαντικότατο ρόλο για το αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη και η αποκοπή του υπόλοιπου μικτού μερίσματος ύψους 1,10 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (-8,59%), που δεν μπόρεσε να “αναπληρωθεί” από κέρδη άλλων Δεικτοβαρών μετοχών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού έκλεισε με απώλειες ίσες με το αποκοπέν μικτό μέρισμα.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Coca-Cola (+2,25%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Motor Oil, MIG.

Θετική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Κύπρου.

Αντίθετα και πλην του ΟΠΑΠ, οι μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo (-3,45%) και Βιοχάλκο (-2,41%).

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Ελλάκτωρα, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τράπεζα Πειραιώς και MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Τιτάν, ΤΤ και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 36 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1550,5 (13.58) και χαμηλό τις 1514,31 μονάδες (17.01) και έκλεισε τελικά στις 1523,06 μονάδες με απώλειες 0,46%, ενώ ο πενιχρός τζίρος ξεπέρασε τα 82 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανεκτή η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, 35 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 20%, αλλά και άλλοι 27 με απώλειες από 4 έως 8,89%.

Παρά ταύτα και σύμφωνα με την άποψη των αισιόδοξων το Χ.Α. συνεχίζει να δείχνει αξιοσημείωτες “αντοχές”, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και συγκρινόμενο με την εικόνα σχετικά πρόσφατων συνεδριάσεων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν αρκετοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι το κλίμα θα παραμείνει ευμετάβλητο, ενώ οι δύο καθοριστικοί παράγοντες τις επόμενες μέρες θα είναι οι εξελίξεις με την Ισπανία και οι πρώτες ενδείξεις για τις διαπιστώσεις του κλιμακίου της τρόικας.

Το “στοίχημα” για τις διεθνείς Αγορές φαίνεται ότι θα παραμείνει ανοιχτό, καθώς θα ανακυκλώνεται η κινδυνολογία για τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές Χώρες της Ευρωζώνης, με υψηλό δανεισμό.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση της Χώρας και την εύθραυστη ψυχολογία, είναι επόμενο οι όποιες αρνητικής ειδήσεις – φήμες να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην Αγορά, υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με την άποψη του επενδυτικού συμβούλου της Proton Bank τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου σε έκταση φαινομένου στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.
 
Μεμονωμένες κατηγορίες καταθετών έχοντας καταληφθεί από φοβικά σύνδρομα σε σχέση με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελληνικής οικονομίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των καταθέσεών τους από τις Ελληνικές Τράπεζες και μεταφοράς τους στο εξωτερικό, συχνά δε με την προτροπή των επαγγελματιών-συμβούλων τους. Ορισμένοι δε θεωρούν ασφαλέστερη επιλογή τη διακράτηση των διαθεσίμων τους σε “ασφαλές σημείο” της κατοικίας τους ή σε Τραπεζική θυρίδα.

Έτσι, μετά το φαινόμενο υψηλού βαθμού αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο που συνεπάγεται η τοποθέτηση σε μετοχές Ελληνικών εταιρειών, τώρα σημαντικοί θύλακες καταθετών θεωρούν ότι οι καταθέσεις τους μπορεί να μην είναι απολύτως ασφαλείς ή να διαβρωθούν αν επανέλθει η δραχμή εξαιτίας της πιθανολογούμενης υποτίμησης.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια πρωτοφανή αρνητική υπερβολή σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας, για τα γενεσιουργά αίτια της οποίας ωστόσο φέρουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο γνωστοποιήσαμε αιφνιδίως στις Αγορές τη δραματική δημοσιονομική εκτροπή μας.

Αντί ο μηχανισμός στήριξης να διαμορφώσει συνθήκες εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, συνεχίζει το κλίμα χαμηλής αξιοπιστίας οδηγώντας ακόμη και καταθέτες σε απόσυρση των χρημάτων τους. Γιατί άραγε;

Πρώτον, γιατί υπάρχει σκεπτικισμός ως προς την ικανότητα της Χώρας να εκπληρώσει τους όρους τους μνημονίου που έχει υπογράψει με τη γνωστή τρόικα. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς, είναι εύλογο να υπάρχει αμφισβήτηση για την τελική έκβαση ενός τόσο δυσχερούς εγχειρήματος (επίτευξη ελλείμματος κάτω από 3% μέχρι το 2014).

Δεύτερον, ο στοιχηματισμός στη χρεοκοπία των Χωρών του Ευρωπαικού Νότου συνεχίζεται μέσω της αγοράς πιστωτικών παραγώγων CDS και έχει επεκταθεί και προς το ευρώ. Έτσι, αν και τα δημοσιονομικά δεδομένα των ΗΠΑ είναι δυσμενέστερα της Ε.Ε., το δολάριο πέτυχε το τελευταίο διάστημα την ανατίμησή του έναντι του ευρώ (ακόμη και κάτω του 1,20) εκτρέφοντας προσδοκίες για ισοτιμία 1 προς 1.

Βιώνουμε, μερικώς τουλάχιστον, τον αντίποδα της χρηματιστηριακής παράκρουσης του 1999 οπότε οι πάντες είχαν αυτοανακηρυχθεί σε επενδυτικούς συμβούλους που προσωρινά δικαιώνονταν όσο συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Αγορών ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Κατά την άποψη του κ. Τζάνα, ίσως το “ατυχές” συμβάν με τη Moody΄ς να σηματοδοτήσει το κλείσιμο ενός κύκλου υποβαθμίσεων (μόνο η Fitch έχει μείνει να μας “απειλεί” με νέα υποβάθμιση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους) και αρνητικής αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και δεν αποκλείεται από εδώ και πέρα η μεγαλύτερη εξάρτηση του Χ.Α. από τις διεθνείς Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. “χρωστάει” περαιτέρω ανοδική αντίδραση, αλλά οι παρόντες τζίροι δεν συνηγορούν έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στον Τραπεζικό δείκτη στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, διαγραμματικό ζητούμενο για τη μετέπειτα πορεία του δείκτη είναι η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της ισχυρής αντίστασης, που προσφέρει η άνω γραμμή του καθοδικού καναλιού τάσης, στις 1554 μονάδες περίπου. Σημείο, όπου δοκιμάστηκε “άτολμα” κατά τη διάρκεια της χθεσινής και της σημερινής ημέρας.

Πιθανό τώρα κλείσιμο με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από το εν λόγω επίπεδο θα δημιουργήσει mini τριγμούς στην υπάρχουσα τάση, καθώς αυξάνει κατά πολύ τη πιθανότητα μετάβασης προς το επόμενο στάδιο της πλάγιας σταθεροποιητικής κίνησης (sideways), όπου θα έχει ως κάτω όριο τις 1400 μονάδες. Η σημαντικότερη πάντως “μάχη μεταξύ των δύο “στρατοπέδων” (“Bulls” and “Bears”) για τη διαμόρφωση της βραχυχρόνιας τάσης θα δοθεί στη ζώνη των 1722 με 1612 μονάδων, καθώς στην εν λόγω περιοχή, όπως φαίνεται και στο Market Profile, έχουν πραγματοποιηθεί ισχυροί όγκοι συναλλαγών στους τελευταίους μήνες.

Μερικής αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας που επικρατεί στην εγχώρια Αγορά, εντοπίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ζώνη των 1.500 μονάδων μένει ανέπαφη επιβεβαιώνοντας την δυναμική της ως προσωρινή στήριξη.

Επόμενο και πολύ κομβικό επίπεδο στην πορεία του Γενικού Δείκτη είναι οι 1590 – 1600 μονάδες όπου κινείται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών, χρονοσειρά η οποία τυχαίνει ευρείας αποδοχής από το σύνολο της αγοράς.

Εκτιμάται ότι η διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στην ανοδική διόρθωση καθώς πολλά κεφάλαια τα οποία παραμένουν εκτός Αγοράς θα θελήσουν να πάρουν θέσεις όσο το momentum παραμένει θετικό. Η πλειοψηφική άποψη της Αγοράς παραμένει από αρνητική έως πολύ απαισιόδοξη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός εν δυνάμει αγοραστών, υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής υποχώρησης, όπου η μεταβλητότητα και τα γυρίσματα θέσεων διατήρησαν τις συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,50%, που αυξάνονται στο 1,65% στον δεύτερο μήνα (Σεπτέμβριο)

Μετακυλίσεις περισσότερο “short” θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 27806, τιμή εκκαθάρισης 723,71) κινήθηκαν μεταξύ 721 και 744 μονάδων.

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (66900 Κύπρου, 58600 Αγροτική, 32600 Πειραιώς, 16400 Coca-Cola, 46700 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6343), Alpha Bank (2914), Πειραιώς (1737), Eurobank (1855), ΟΤΕ (8511), Κύπρου (1453), MIG (6632), ΔΕΗ (351), Μυτιληναίος (1212), ΟΠΑΠ (1019), Ταχ. Ταμιευτήριο (968), Ελλάκτωρ (1247), Ιντρακόμ (2526), Αγροτική (1054), Intralot (1799), Ελ. Πετρέλαια (333), Coca-Cola (180), MPB (2857), ΓΕΚ (1267), ΕΧΑΕ (115), Μέτκα (192), Motor Oil (320).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Εποίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13633346 τεμ.), Eurobank (7268473 τεμ.), Alpha Bank (4522976 τεμ.), Πειραιώς (6828108 τεμ.), Κύπρου (5178778 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 16585 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις, εν όψει triple witching, στις 18/6.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v