Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράγωγα, ΟΤΕ και στο βάθος short selling

Με ΟΤΕ και ΕTE οι δείκτες ΄΄βλέπουν΄΄ υψηλότερα. Διεργασίες στο …παρασκήνιο του Οργανισμού και βραχυπρόθεσμες κινήσεις λόγω Παραγώγων και επικείμενης επαναφοράς του μέτρου των ΄΄ανοιχτών πωλήσεων΄΄.

Με οδηγό τον ΟΤΕ, μάλιστα. Και βοηθό την Εθνική Τράπεζα και τις λοιπές φίλιες δυνάμεις ξεκίνησε η συνεδρίαση και συνεχίζεται εν όψει και της λήξης ΄΄τριπλών προιόντων΄΄ στα Παράγωγα.

Από τις πρώτες εντολές, που πέρασαν στο σύστημα οι αγοραστές έκαναν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους, ξεκινώντας από τον Οργανισμό, την Εθνική συνεχίζοντας με λοιπές τραπεζικές μετοχές και τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Θα επιμείνουμε, πως το ΄΄ζεστό στοίχημα΄΄ είναι ο ΟΤΕ καθώς σε αυτόν συγκεντρώνεται και βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον επενδυτικό και όχι μόνο (περισσότερο παρά-πολιτικό και επιχειρηματικό θα λέγαμε…). Από τιμές χαμηλότερα των 6 ευρώ δόθηκαν οι πρώτες εντολές που συν τω χρόνω ΄΄ανέβηκαν΄΄ έως τα 6,07 ευρώ δηλαδή έως 3,23% υψηλότερα.

Όμως εκτός του ΟΤΕ εμφανής είναι η διάθεση και για άλλους ΄΄στοιχηματισμούς΄΄ καθώς η Εθνική περνά τα 10 ευρώ, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει την άρτια τεχνικότητα της, η Alpha Bank αντιδρά προς τα 4,66 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 11,51 ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις παρατηρούνται και σε πλειάδα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τον FT 20 στις 730 και…μονάδες, με αιχμή τράπεζες και τηλεπικοινωνίες. Ενθαρρυντικότερος και πιο στοχευμένος ο τζίρος, καθώς ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ από τα οποία 3,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Όμως αυτό, που προέχει είναι ο τζίρος-και μάλιστα στοχευμένος- στη μετοχή του ΟΤΕ που με 4,7 εκατ. ευρώ παρέμενε πρώτος στην σχετική κατάταξη.

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η συνεδρίαση κάτι, που φαίνονταν από… εχθές το απόγευμα και ενισχύονταν νωρίτερα το πρωί, λόγω δύο παραμέτρων που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Αναφερόμαστε πάντα βραχυπρόθεσμα και με ορίζοντα κατ΄αρχήν τη σημερινή συνεδρίαση λόγω της λήξης της δεύτερης σειράς Παραγώγων για φέτος και βεβαίως λόγω της επικείμενης επαναφοράς του θεσμού των ΄΄ανοιχτών πωλήσεων΄΄ .

Όπως μας υπενθυμίζει ο Θανάσης Σταυρόπουλος η απαγόρευση του Short Selling ισχύει μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής, δηλαδή έως και 25 Ιουνίου. Πρακτικά ε ά ν δεν αλλάξει κάτι, από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 28/6 ξεκινά και πάλι το…γνωστό γαιτανάκι.

Σε κάθε περίπτωση και αυτές οι δύο παράμετροι θα πρέπει να συνεκτιμώνται με αυτές, που αφορούν στις παρασκηνιακές εξελίξεις σε ΟΤΕ, κατ΄αρχήν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v