Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεκόπη το πτωτικό σερί τεσσάρων εβδομάδων

Με μπροστάρηδες της μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ τα σημερινά σημαντικά κέρδη, με τον ΓΔ να κλείνει την εβδομάδα στο +3,97% (στο +5,2% ο FT 40), διακόπτωντας πτωτικό σερί 4 εβδομάδων. Ρεκόρ συναλλαγών στην ΤτΕ.

Με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να επιδεικνύουν τουλάχιστον επιφυλακτική συμπεριφορά, χρειάστηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη που έχοντας επικεφαλείς τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και με σημαντικές βοήθειες από Ελλάκτωρα, Βιοχάλκο και Τιτάνα προσπάθησαν να πείσουν ότι η εγχώρια Αγορά, αν μη τι άλλο, εμπεριέχει ενδείξεις που συνηγορούν για συγκρατημένη αισιοδοξία και πιθανή κίνηση σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα προβλημάτισε η “δυσκαμψία” του Τραπεζικού κλάδου και πολύ περισσότερο αυτή της Εθνικής που έδειξε να δυσκολεύεται να ανακαταλάβει το “οχυρό” των 10,00 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 9,90 ευρώ και στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης ιδιαίτερες εντυπώσεις δημιούργησε η επίθεση που υπέστη λίγο μετά τις 16.05 ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (-4,88%) που διακίνησε περισσότερα από 113000 κομμάτια και το οποίο είναι ρεκόρ συναλλαγών 35 μηνών, καθώς οι αμέσως προηγούμενες υψηλότερες συναλλαγές παραπέμπουν στην συνεδρίαση της 6/7/2007 με 471910 τεμ.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εβδομάδα που έληξε ήταν εβδομάδα του 40αρη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το εβδομαδιαίο +5,2% του FTSEM.

Στο ταμπλό του FTSE, υπερίσχυσε κατά κράτος το “πράσινο”. Μόνες “κόκκινες” παραφωνίες οι Coca-Cola (-0,28%) και Εθνική (-0,5%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΟΤΕ (+6,29%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Κύπρου και των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Πειραιώς, MPB, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1555,59 μονάδες (15.46) και έκλεισε τελικά στις 1542,99 μονάδες με κέρδη 1,86%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 130 εκατ. από τα οποία τα 18,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών και 27 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 19,67%.

Έληξε το “triple witching”, έρχεται “window dressing”; Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το “υπερπουλημένο” της Αγοράς, ίσως βοηθήσει σε σχετικό “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων, εν όψει τέλους χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι παρά τον μόνιμα χαμηλό τζίρο, η Σοφοκλέους επέδειξε σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που έδειξαν να παίρνουν πιο “σοβαρά” τις ανησυχίες Αλμούνια που εκτιμά σαν πιθανό κάποιες Ελληνικές και Ισπανικές Τράπεζες να ζητήσουν κρατική βοήθεια, κάτι που έφερε μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τον χρυσό σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που εκτιμούν ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται "μουδιασμένα", όσο συνεχίζεται η σεναριολογία για το αναδυόμενο "Ισπανικό πρόβλημα".

Η εγχώρια Αγορά έχει πολύ μεγάλο ρίσκο, που προκύπτει από την αβεβαιότητα για τα κέρδη των εταιρειών και για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, συνεχίζουν να υποστηρίζουν όσοι παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς και συνιστούν ότι είναι προτιμότερο κάποιος επενδυτής που δεν θέλει να αναλάβει το υψηλό ρίσκο, να περιμένει την περίοδο που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και ενδεχομένως τότε να τοποθετηθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που μόλις έληξε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας στο Γενικό Δείκτη κέρδη 3,97% και στο, Τραπεζικό δείκτη κέρδη 3,14%, ενώ ο FTSE σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 3,65%, ένδειξη ότι η ανοδική αντίδραση είχε σαν κύριο μοχλό ανόδου τις “εφεδρείες” του 20αρη.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 29,74% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 42,67%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η κερδοσκοπία στις Ευρωπαϊκές Αγορές θα συνεχιστεί; Επί του παρόντος η Ισπανία φαίνεται να “κερδίζει την μάχη”, καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση 10ετών και 30ετών ομολόγων, έστω και με “αλμυρό” επιτόκιο επαναφέροντας το κλίμα αισιοδοξίας, μόλις μια ημέρα μετά τις ανησυχίες που πυροδότησε η ίδια Χώρα, καθώς δημοσιεύματα την ήθελαν να ζητά οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., υπενθυμίζει ο Κώστας Βέργος.

Όμως, το έργο φαίνεται ότι το έχουμε ξαναδεί. Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκαν οι δυσμενείς εκθέσεις οίκων αξιολόγησης, και επίκλησης της διεθνούς κρίσης, από την Ε.Ε., για να επιβληθεί βαριά λιτότητα στην Ελλάδα εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο στους πολίτες της Χώρας αυτής όπως και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θυμίζοντας εκπληκτικά την “μέθοδο σοκ” που περιγράφεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ναόμι Κλεϊν.

Εκεί όπου εφαρμόστηκε η “μέθοδος σοκ”, δεν υπήρξε ανάπτυξη, αλλά το μικρό μέγεθος της Ελλάδας (3% της Ε.Ε.) καθιστά το “πείραμα” όχι επίπονο για το σύνολο της ανάπτυξης στην Ε.Ε.. Όταν όμως, η μεταφορά του πειράματος γίνεται σε επίπεδο μεγάλης Χώρας, οι επιπτώσεις επηρεάζουν σοβαρά την ζήτηση και άλλων Χωρών της Ευρωζώνης, η φτώχια χτυπάει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η “μέθοδος σοκ” θα οδηγήσει σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 1,3% κατά το 2011 και πτώση 7% στα Εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη, κάνοντας ασύμφορη την Ευρωπαϊκή ζώνη για επενδύσεις όπως σωστά τονίζει όχι μόνο ο απαισιόδοξος Αμερικανός οικονομολόγος Ρουμπίνι, αλλά και ο γνωστός Σόρος, ο οποίος εκτιμά ότι η Ευρώπη θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση λόγω αυτών των μέτρων.

Ευτυχώς, στον ορίζοντα προβάλλουν τα καλά νέα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπου ακολουθείται κατεύθυνση ενίσχυσης των εισοδημάτων και των Επιχειρήσεων και οι οποίες κινούνται με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% η πρώτη και 2,5% περίπου η δεύτερη, με αποτέλεσμα την μείωση της ανεργίας και την ισχυροποίηση του επιχειρείν.

Το ειδικό βάρος της Αμερικάνικης οικονομίας βοηθάει την παγκόσμια Χρηματιστηριακή Αγορά επί του παρόντος. Παράλληλα, ειδήσεις εξαγορών εταιρειών στο χώρο της Ενημέρωσης και της Βιομηχανίας, όπως και η εύρεση χρυσής τομής μεταξύ Κυβέρνησης Ομπάμα και BP βοηθούν στην δημιουργία καλού χρηματιστηριακού κλίματος. Τα παραπάνω μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε βραχυπρόθεσμα.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στις Ευρωπαϊκές Αγορές διατηρείται ανοδική επιτρέποντας απεγκλωβισμό του Χ.Α.. Επί του παρόντος, επομένως, θα περιμέναμε κίνηση της Αγοράς μεταξύ 1460 και 1600 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και υπό καλές συνθήκες, επέκταση της ανόδου ως τις 1790 μονάδες για τις επόμενες εβδομάδες.

Στην ισοτιμία ευρώ δολάριο στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος και υπενθυμίζει πως στην αμέσως προηγούμενη ανάλυσή του τόνιζε πως εάν προκληθεί έντονη ανοδική διαφυγή από τη δημιουργηθείσα βραχυχρόνια διαγραμματική “σημαία”, στο 144λεπτο chart τιμών, μεταξύ των ορίων 1,2000 και 1,1874 θα ωθήσει την αναλογία προς το 1,2148 βάζοντας όμως τις βάσεις για την απαρχή ενός βίαιου ανοδικού στροφέα, που θα έχει ως στόχο την περιοχή αντίστασης του 1,2326 με 1,2450.

Όντως η αναλογία στις τελευταίες συνεδριάσεις όχι μόνο ακολούθησε πλήρως το προαναφερόμενο σενάριο αλλά δείχνει διαγραμματικά ότι έχει πλέον μπει σε ένα ανοδικό κανάλι, όπου έχει ως κύριο μέλημα τη καταστρατήγηση της ισχυρής αντίστασης των 1,2450, γεγονός, όπου θα ανοίξει επιτυχώς το δρόμο για το επίπεδο κορύφωσης της 21ης Μαΐου στα 1,2610. Σε πολύ βραχυχρόνιο τώρα επίπεδο σύμφωνα με το κανάλι, το άνω όριο διακύμανσης για τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις εντοπίζεται στα 1,2491 και το κάτω όριο βρίσκεται στα 1,2320.

Ιδιαίτερη ανησυχία ως προς την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία της αναλογίας EUR/USD θα προκληθεί μόνο εάν ο γνωστός ταλαντωτής Relative Strength Index (RSI) καταγράψει τιμές χαμηλότερες από το μέσο επίπεδο των 50 μονάδων δείκτη.

Μάλλον θετική κρίνει την συμπεριφορά του Χ.Α. μετά την σφοδρότατη υποβάθμιση από την Moody’s, ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τη νέα υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Χώρας.

Βέβαια, ελλείψει κάποιων ισχυρών “καταλυτών”, ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην αγορά κινείται σε καλοκαιρινούς ρυθμούς.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται μία στροφή, χωρίς εξάρσεις όμως, σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η προσφορά τίτλων στον Τραπεζικό κλάδο.

Σε γενικές γραμμές άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, γι’ αυτό το λόγο θεωρείται πιθανότερος ένας εξορθολογισμός των αποτιμήσεων.

Δεν είναι λογικό για παράδειγμα να υπάρχουν μετοχές που διαπραγματεύονται με αξία μικρότερη από το ύψος των μετρητών που διαθέτουν στα ταμεία τους ή μετοχές θυγατρικών που έχουν μεγαλύτερη αξία από τις μετοχές των μητρικών.

Ο αναλυτής της Πήγασος επισημαίνει μία μετριοπαθή αγοραστική διάθεση σε επιλεγμένους μη Δεικτοβαρείς τίτλους. Η έως τώρα αντίδραση της Αγοράς αν και δεν υποστηρίζεται από υψηλό όγκο συναλλαγών έχει κάποιες αξιοσημείωτες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις σε επίπεδο μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων κυρίως από τον εμποροβιομηχανικό χώρο (Μυτιληναίος, Motor Oil, Φουρλής, ΔΕΗ) ένδειξη μερικού και συστηματικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για επιλεγμένους τίτλους. Αν και είναι ακόμα νωρίς για να υποστηριχθεί ότι το φαινόμενο θα γενικευθεί οι τίτλοι που συμμετέχουν σε αυτό το ξεκίνημα των καλών αποδόσεων είθισται να είναι οι σηματωροί μεγαλύτερων χρονικά ανοδικών κινήσεων της Αγοράς.

Τέλος εκτιμάται ότι λόγω της αποκοπής του υπόλοιπου μερίσματος και της σημαντικής πίεσης που ακολούθησε, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ δεν δικαιολογείται από την εικόνα των θεμελιωδών του.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις τελευταίες μετακυλίσεις θέσεων.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,6%.

Μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8944, τιμή εκκαθάρισης 724,5) κινήθηκαν μεταξύ 711,75 και 732 μονάδων.

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (30000 Κύπρου, 8700 Eurobank, 33500 Alpha Bank, 15000 Ελ. Πετρέλαια, 8400 Εθνική, 5800 Coca-Cola, 8500 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6230), Alpha Bank (2345), Πειραιώς (1229), Eurobank (1454), ΟΤΕ (5303), Κύπρου (840), MIG (3989), ΔΕΗ (446), Μυτιληναίος (706), ΟΠΑΠ (769), Ταχ. Ταμιευτήριο (547), Ελλάκτωρ (1439), Ιντρακόμ (1953), Αγροτική (588), Intralot (1345), Ελ. Πετρέλαια (319), Coca-Cola (787), MPB (780), ΓΕΚ (11029), ΕΧΑΕ (158), Μέτκα (163), Motor Oil (128), Βιοχάλκο (230), Σιδενόρ (127), Τιτάν (110).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στην Coca-Cola (20000 τεμ.)

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13643246 τεμ.), Eurobank (7266163 τεμ.), Alpha Bank (4427768 τεμ.), Πειραιώς (6657099 τεμ.), Κύπρου (5221678 τεμ.).

Ως τα 500 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ και τα 500 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 6,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v