Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Ζητούμενη η ανθεκτικότητα των 740 μ. του 20άρη

Εως τα όρια των 740 μονάδων (FT 20) η διόρθωση θεωρείται αναμενόμενη και φυσιολογική από μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών. Ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ κρατά τα 10,05€ η ΕΤΕ. Αντέχουν ΜΟΗ, MIG, ΤΤ, Jumbo, Folli.

Λογική σε έκταση η μέχρι τώρα διολίσθηση βασικών δεικτών, μετοχών σε ακόμη μία συνεδρίαση με ισχνό τζίρο στην υποκείμενη αγορά.

Έως τις 1.580 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, έως τις 753 ο FTSE 20, καθώς οι τράπεζες οπισθοχωρούν κατά 0,2-0,4% και σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Φυσιολογική και η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών με ενδεικτικότερη του ΟΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας. Η μετοχή του Οργανισμού υποχωρεί έως τα 6,48 ευρώ ενισχύοντας την εκτίμηση πως τα 6,60-6,80 ευρώ αποτελούν ζώνη αντίστασης. Τουλάχιστον για αυτή την φάση της αγοράς. Η μετοχή της Εθνικής, μετά την υποχώρηση προς τα 10,10 ευρώ αντιδρά προς τα 10,19 (0,3%) συσσωρεύοντας δυνάμεις σε επίπεδα πάνω από τα 10,05 ευρώ, που αποτελεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς.

Ωστόσο και η μετοχή της Εθνικής χρειάζεται βοήθειες καθώς είναι η μόνη από τον κλάδο και μία από τις 3-4 του 20άρη που επιχειρείται να κινηθεί κόντρα. Στα 1,14 η μετοχή της MIG, στα 12,10 σταθερή του ΟΠΑΠ, στα 8,32 ευρώ σταθερή και η Motor Oil.

Πέραν αυτών ουδεμία άλλη, από αυτή την κατηγορία καθώς φαίνεται πως η «ταλαιπωρία» θα έχει συνέχεια, τουλάχιστον για σήμερα.

Κατά την εκτίμηση μας τόσο η διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων όσο και η διαφαινόμενη…αναμονή δικαιολογούνται σε μεγάλο βαθμό από την απουσία άμεσου καταλύτη ικανού να «τραβήξει» υψηλότερα τις αγορές, το ΧΑ.

Ωστόσο συγκεκριμένοι παίκτες δεν φαίνεται να ανησυχούν ή να επιφυλάσσονται για κάτι, καθώς εκτιμούν πως και η επικείμενη επαναφορά των ανοιχτών πωλήσεων θα φέρει ελεγχόμενη προσφορά. Θα φανεί βέβαια, όταν έρθει η ώρα για ενεργοποίηση του short selling σε ποια φάση θα βρίσκονται και τα ξένα χρηματιστήρια.

Εκτίμηση μας όμως παραμένει, πως ένας κύκλος πέραν των 820 μονάδων για τον 20άρη είναι πάντα εφικτός. Αυτό πριν την αναμενόμενη νέα διόρθωση και για το ΧΑ.

Προσώρας οι 750 μονάδες θα πρέπει να φανούν ανθεκτικές για την επόμενη ώρα, να μην χρειαστεί δηλαδή να «δοκιμασθούν» οι 740 μονάδες καθώς η προσφορά υπερισχύει σε Τράπεζα Πειραιώς (3,93 ευρώ), Alpha Bank (4,73 ευρώ), Eurobank (4,31 ευρώ), CCH (18,70 ευρώ), ΕΛΠΕ (6,12 ευρώ).

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει στο 1 προς 1,5 με 39 μετοχές να αντιδρούν και τα Folli-Follie να συνεχίζουν με κεκτημένη ταχύτητα στα 17 ευρώ. Στα 5,55 ευρώ η Jumbo και στα 2,83 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v