Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Chinatown και στην Σοφοκλέους (!)

Κλίμα ευφορίας δημιούργησε στις διεθνείς αγορές αλλά και τη Σοφοκλέους η απόφαση της Κίνας για το γουάν. Ισχυρά κέρδη για 3Ε (6,99%), ΟΤΕ (5,12%), Τιτάν (4,17%), MPB (3,93%) Εurobank (3,92%).

Την πρόθεσή της να “χαλαρώσει” την κλίμακα διακύμανσης στην ισοτιμία γουάν δολαρίου εξέφρασε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αφήνοντας ελπίδες για περισσότερο ευέλικτη νομισματική πολιτική.

Πάντως η People’s Bank of China ξεκαθάρισε ότι η όποια ανατίμηση στην ισοτιμία του νομίσματος της Χώρας θα είναι σταδιακή και ελεγχόμενη.

Δύο ημέρες μετά τη δέσμευση του Πεκίνου για ενίσχυση της ευελιξίας του Κινεζικού νομίσματος, το γουάν αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών έναντι του δολαρίου (6,8089 γιουάν ανά δολάριο), στη διατραπεζική αγορά, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswire.

Άνοδο 3% αναμένεται να σημειώνει κάθε χρόνο το Κινεζικό γουάν, έναντι του δολαρίου, για τα επόμενα 3-5 χρόνια, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Deutsche Bank και αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Ευνόητο είναι ότι η είδηση δημιούργησε κλίμα σχετικής ευφορίας στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια και βέβαια στην αντίδραση αυτή ακολούθησε και η Σοφοκλέους με μεγαλύτερες “απαιτήσεις” λόγω της σφοδρής αποψίλωσης των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί.

Υποστηρικτικές στην ψυχολογία των αγοραστών και οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Cosco Κάπτεν Wei που “εντόπισε” ενδιαφέρον από Κινεζικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ελληνικό περίπτερο στην έκθεση Εxpo της Σαγκάης, όπου συνάντησε την υπουργό Οικονομίας, κ. Λ. Κατσέλη.

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, η εμμονή του τζίρου να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (ο πέμπτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος) και η σχετική διεύρυνση του ενδιαφέροντος προς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες τίτλων να κλείσουν με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη, έστω και αν στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά ήταν αποτέλεσμα χαμηλού κόστους.

Το Χ.Α. παραμένει σε πλαγιοανοδική τροχιά και μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα, αν σε αυτό βοηθήσει και το διεθνές κλίμα, υποστηρίζουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι μετά από πολύ καιρό η Αγορά και τεχνικά έδωσε σήμα αγορών, όμως και αυτοί δεν αποκλείουν κάποια στιγμή να επιστρέψει αιφνιδιαστικά η μεταβλητότητα.

Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1570 μονάδων, μεταφέρει το επόμενο “crass test” στην ζώνη 1630 – 1650 όπου και δεν αποκλείεται να αυξηθεί κάπως η προσφορά.

Μόνη “κόκκινη” παρένθεση στον “καταπράσινο” 20αρη, ο τίτλος της Jumbo (-1,79%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Coca-Cola (+6,99%) που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Βιοχάλκο και ΟΤΕ, του 4% για τον Τιτάνα, του 3% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Αγροτική, Eurobank, MPB, MIG και του 2% για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor Oil. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Alpha Bank.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1598,53 μονάδες (16.08) και έκλεισε τελικά στις 1595,21 μονάδες με κέρδη 3,38%, ενώ ο πενιχρός τζίρος έφθασε τα 82,8 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 169 ανοδικές μετοχές έναντι 26 πτωτικών και 28 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 20%.

Window dressing” και τίποτα περισσότερο, είναι αυτό που εξελίσσεται στο Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, υποστηρίζουν οι επιδεικτικά απαισιόδοξοι και περιμένουν την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εξαμήνου για να εξάγουν “ασφαλέστερα” συμπεράσματα.

Tι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Το Χ.Α. “χρωστάει” μία ανοδική αντίδραση και θα την δώσει, υποστηρίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος που δεν αποκλείει αναρρίχηση του Δείκτη προς την ζώνη 1650 – 1700 μονάδες.

Παρά ταύτα η ανοδική διόρθωση του Χ.Α. δεν μπορεί να αλλάξει τη σκληρή πραγματικότητα και να εξαλείψει τους φόβους των επενδυτών, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Το επόμενο βήμα της Αγοράς παραμένει “μετέωρο” καθώς δεν έχει καταφέρει να επουλώσει τις πληγές της επενδυτικής κοινότητας που διστάζει να πάρει ρίσκο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε, η απουσία νέων κεφαλαίων στην Ελληνική αγορά μειώνει τις όποιες προσδοκίες διατυπώνονται από τους αισιόδοξους και κάποια στιγμή κατανοούν ότι όταν απουσιάζει ο αγοραστής το προϊόν δεν μπορεί να πάρει μια τιμή που να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία του.

Για να αυξηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον πρέπει να βελτιωθεί η ψυχολογία των επενδυτών και πρωτίστως να γίνει κατανοητό ότι δεν κινδυνεύει η περιουσιακή του κατάσταση. Μόνο έτσι  μπορεί να οδηγηθεί στην αποδέσμευση κάποιων χρημάτων προς αναζήτηση επενδύσεων. Αυτό που μπορεί να πει κάποιος και με αρκετή βεβαιότητα είναι ότι όσοι αποφασίσουν να μειώσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον το 50% σε μετοχές με την προϋπόθεση ο επενδυτικός ορίζοντας να “αγγίζει” τη διετία.

Κατά την άποψη του κ. Χριστόπουλου, αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση του Δείκτη, που όπως φαίνεται δεν θα στηριχθεί μόνο στην παραδοσιακή “βοήθεια” που παλαιότερα προσέφερε σχεδόν αποκλειστικά ο Τραπεζικός κλάδος, δεν αποκλείεται η σταδιακή διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε τίτλους και εκτός 20αρη, υπό την προϋπόθεση ότι οι περισσότερες επιλεκτικές κινήσεις θα υποστηρίζονται από ειδήσεις και θα είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος που επικεντρώνει την προσοχή τους σε 20αρη και στους τίτλους των Εθνικής και Πειραιώς.

Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει την “σθεναρότητα” που επέδειξε στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις απέναντι στον “βομβαρδισμό” άσχημων εσωτερικών νέων (υποβαθμίσεις από τη Moody’s + απογοητευτικά μακροοικονομικά / ανεργία). Ναι μεν μερικώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καλλωπισμός ενόψει λήξης παραγώγων αλλά η μελέτη των δύο διαγραμμάτων του FTSE (εβδομαδιαίο και ημερήσιο), μας δημιουργεί την αίσθηση έντονου “στραγγίσματος” των καθοδικών εντολών, γεγονός, όπου συνάδει σε μια ανοδική εβδομάδα.

Ενδεικτική μάλιστα είναι η τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, όπου ο δείκτης για πρώτη φορά μετά τα τέλη του περασμένου Μαρτίου έκλεισε πάνω από την άνω γραμμή του βραχυχρόνιου καθοδικού καναλιού τάσης (735 μονάδες) δίνοντας έτσι το ανοδικό στίγμα για τις μετέπειτα συνεδριάσεις. Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι η σημαντική ζώνη αντίστασης των 775 με 800 μονάδων.

Επιβεβαιωμένο κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα από τις 800 μονάδες, δεν αποκλείεται να επιφέρει εσπευσμένο κλείσιμο “short” θέσεων που θα δώσει το απαιτούμενο “καύσιμο” για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 885 μονάδων.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές του 20αρη και σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, μόνο οι Εθνική και Πειραιώς δεν έχουν δώσει ένα πρώτο “buy signal” με την πρώτη να έχει ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 10,34 ευρώ και την δεύτερη υψηλότερα των 4,20 ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι μετά τον Μάρτιο για πρώτη φορά η Αγορά δίνει σήμα αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα του απλού ΚΜΟ των 30 ημερών (1577 μονάδες).

Κλείσιμο πάνω από την εν λόγω ζώνη ενδεχομένως να ευνοήσει φαινόμενα διάχυσης της ρευστότητας σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών “ζωηρεύοντας” την συναλλακτική κίνηση της Αγοράς. Ο στόχος σε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από την περιοχή αυτή επαναπροσδιορίζεται στο εύρος μεταξύ 1.700 – 1.750 μονάδων όπου και εκτιμάται ότι οι Τράπεζες θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του κλίματος.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της ανοδικής διόρθωσης της Αγοράς, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ είναι η σχετική υποαπόδοση των Τραπεζικών τίτλων ένδειξη σταδιακής μεταστροφής κεφαλαίων και προς άλλες κατευθύνσεις.

Αργά ή γρήγορα αναμένεται και ο Τραπεζικός κλάδος να ακολουθήσει με κύριους εκφραστές την Εθνική και την Alpha Bank οι οποίες παραμένουν με σημαντικές αποκλίσεις αποδόσεων. Παραμένουμε αγορασμένοι σε ικανοποιητικό βαθμό και διατηρούμε την θετική άποψη για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Μέτκα καθώς και για τις Τράπεζες που προαναφέραμε.

Ωστόσο σε μια συνεδρίαση που θα συνοδεύεται από έντονη έξαρση και θετική διακύμανση (<4%) θα εξετάζαμε κάποια ενδεχόμενα κατοχύρωσης κερδών σε πολύ περιορισμένη έκταση, λέει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα με τις συναλλαγές να είναι σε ικανοποιητικό ρυθμό, τηρουμένων των αναλογιών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,21%.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8868, τιμή εκκαθάρισης 754,29) κινήθηκαν μεταξύ 742,25 και 757,5 μονάδων.

Αυξήθηκε αξιοπρόσεκτα ο δανεισμός τίτλων (32000 Κύπρου, 37700 Eurobank, 31300 Alpha Bank, 24900 Ελ. Πετρέλαια, 32500 Εθνική, 7500 Coca-Cola, 5400 Intralot, 2300 ΟΤΕ, 13200 Πειραιώς, 5300 Βιοχάλκο, 11600 Ελλάκτωρ, 6600 Μυτιληναίος, 33000 Αγροτική, 5200 ΕΧΑΕ, 5400 ΔΕΗ, 10500 ΟΠΑΠ, 6200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 10700 Motor Oil, 36800 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2564), Alpha Bank (1401), Πειραιώς (1459), Eurobank (428), ΟΤΕ (2066), Κύπρου (376), MIG (561), ΔΕΗ (117), Μυτιληναίος (225), ΟΠΑΠ (246), Ελλάκτωρ (647), Ιντρακόμ (407), Αγροτική (230), Intralot (268), Ελ. Πετρέλαια (595), Motor Oil (300).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στην Χαλκόρ (15981 τεμ.)

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13341668 τεμ.), Eurobank (7274863 τεμ.), Alpha Bank (4166268 τεμ.), Πειραιώς (6422391 τεμ.), Κύπρου (5191678 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v