Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναζήτηση νέων… καταλυτών

Στην ανακοίνωση της είδησης ανατίμησης του γουάν ανακόπηκε το ανοδικό σερί στην Wall. Σε αναζήτηση νέων καταλυτών για την επόμενη κίνηση και στο ΧΑ. Τιμές κλειδιά για Εθνική, ΟΤΕ και «χαρτιά» του 20άρη.

Σε σημείο καμπής οι αγορές με το ανοδικό σερί της Wall να τερματίζεται τη μέρα, που οι Κινέζοι ικανοποίησαν το πιεστικό αίτημα κυρίως των Αμερικανών και δευτερευόντως των Βρυξελλών για ένα πιο…ευέλικτο γουάν.

Αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση αναφέρει ο χρηματιστηριακός κανόνας που εάν τον αποδεχτούμε- και αυτή τη φορά- θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο …καταλύτη της επόμενης κίνησης.

Στο ΧΑ ήδη βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν δώσει ικανή βραχυπρόθεσμη αντίδραση προσεγγίζοντας σημαντικές βραχυπρόθεσμες περιοχές-προσώρας αντιστάσεις- με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στις 1.595 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 760,9 ο FTSE 20, με τις τράπεζες να αντιδρούν εχθές 2,73% προς τις 1.570 μονάδες.

Όμως σε αυτόν τον βραχυπρόθεσμο κύκλο δεν κινήθηκαν τόσο οι συνήθεις δυνάμεις (λ.χ η Εθνική) όσο εναλλακτικές του 20άρη, με τον ΟΤΕ να αποφέρει γερή αντίδραση από τα ιστορικά χαμηλά έως την τοπική κορυφή των 6,64 ευρώ.

Στην ίδια φάση η Εθνική Τράπεζα φαίνεται να «κρατήθηκε» ως εφεδρεία (να υποθέσουμε) για τη συνέχεια, εκτός εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι που να εξηγούν την…αδυναμία της μετοχής.

Πλέον τόσο ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ όσο η Εθνική βρίσκονται σε «πονηρά» σημεία καμπής. Μερίδα αναλυτών-παικτών κατοχύρωσε εχθές μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων της στον ΟΤΕ, καθώς θεωρεί την περιοχή των 6,60-6,80 ανθεκτική αντίσταση. Υπό προϋποθέσεις ενδεχόμενη υπέρβαση της μετοχής πάνω από τα 6,80 ευρώ (σε αυτή ή την αμέσως επόμενη φάση) θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα πέραν των 7,50 ευρώ την τιμή.

Κατά την εκτίμηση μας κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα της…δημόσιας προσφοράς.

Ωστόσο μέρος της ρευστότητας φαίνεται να μετακυλίεται προς την Εθνική, άλλες τραπεζικές μετοχές και τίτλους του FTSE 20 και της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης που μπορεί να «κρύβουν» αποδόσεις.

Συγκρίνοντας την διακύμανση των μετοχών του 20άρη από τα χαμηλά του Απριλίου μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της διαμορφούμενης φοράς συγκεκριμένων μετοχών.

Η MIG με 31,4%, η Τραπεζα Κυπρου και η Eurobank με 27,65% και 26,01% αντίστοιχα είναι οι τρεις πρώτες σε απόδοση-αντίδραση από τις χαμηλές τιμές του Απριλίου. Ακολουθούν Βιοχάλκο, Motor Oil και ΟΤΕ μετά το τελευταίο «πλασάρισμα. Υστερήσασα εμφανίζεται η Τράπεζα Πειραιώς ( με 10,25% από τα 3,61 ευρώ), η Coca Cola (13,1%) που όμως θα πρέπει να λογισθεί σαν τελείως διαφορετική περίπτωση.

Το ενδιαφέρον είναι, πως προσώρας η Wall διορθώνει με την ανακοίνωση της πολυπόθητης είδησης, ο DAX παραμένει μόνος (από τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες) μακράν υψηλότερα πολύ σημαντικής στήριξης με το ΧΑ να συγχρονίζεται επιτέλους με τις διεθνείς αγορές.

Η στόχευση του FTSE 20 παραμένει- μέχρι νεοτέρας- η προσέγγιση των 780 μονάδων, η…εμφάνιση των επόμενων καταλυτών για τη συνέχεια και τα νεότερα από τις πολλές γενικές συνελεύσεις που έχουν συγκληθεί για σήμερα.

Πρακτικά οι 780 παραμένουν αντίσταση- ικανή να οδηγήσει σε μία μικρή διολίσθηση- τα 6,60-6,80 ευρώ για τον ΟΤΕ ικανό σημείο αναφοράς και πιθανής- πρόσκαιρης- στάσης ενώ για την Εθνική τα 10,40 ευρώ αποδεικνύονται ζώνη που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετατραπεί σε στήριξη.

Εάν αυτό συμβεί το ταχύτερο δυνατόν και η τιμή υπερβεί τα 10,4 ευρώ με τη μετοχή να παρασύρει και άλλες τραπεζικές τότε είτε αυτή η φάση είτε η αμέσως επόμενη μπορεί να κρύβει και άλλες διψήφιες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση, πως σε ενδεχόμενη διόρθωση ο FTSE 20 δεν θα υποχωρούσε χαμηλότερα των 740, άντε 725 μονάδων στην χειρότερη περίπτωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v