Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών

Ο ΓΔ από τα χαμηλά της 7/06 μέχρι χθες κέρδισε 13,63% αλλά με την πτώση των ευρωαγορών, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν την κατοχύρωση κερδών. Πτώση για Αlpha, EFG, ETE. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης από τα πρόσφατα χαμηλά της 7ης Ιουνίου μέχρι την χθεσινή συνεδρίαση (δηλαδή μέσα σε δέκα συνεδριάσεις) μάζεψε κέρδη 13,63% (κλείσιμο με κλείσιμο) και με την σημερινή αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν την σιγουριά της καταγραφής γρήγορων κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και με αφορμή την Fitch Ratings που υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της BNP Paribas, από “ΑΑ” σε “ΑΑ-“, οι Ευρωπαϊκές Αγορές γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο και βέβαια η Σοφοκλέους ακολούθησε επιβαρυνόμενη και από τις σημερινές εκθέσεις των Citigroup και UniCredit που έσπευσαν να αποψιλώσουν περαιτέρω συστάσεις και τιμές – στόχους για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Έτσι μπορεί ο Γενικός Δείκτης να άλλαξε πρόσημο, όμως ο τζίρος δεν φαίνεται να αλλάζει “βηματισμό” και συνέχισε να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα (ένδειξη ανυπαρξίας συστηματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος), σημειώνοντας το τρίτο χειρότερο ρεκόρ για το 2010 και δημιουργώντας προβληματισμό τόσο σε όσους έχουν την αντοχή να παρακολουθούν τα δρώμενα στην Σοφοκλέους, όσο και στους επαγγελματίες του χώρου που βλέπουν η “πίτα” να συρρικνώνεται σε άκρως ανησυχητικά μεγέθη.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άλλαξε την τάση που “έχτισαν” οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις (άλλωστε με τόσο χαμηλούς τζίρους αρκούν ελάχιστες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” για να διαμορφώσουν τάση), όμως φανέρωσε για πολλοστή φορά την αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου να ηγηθεί της επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Με αυτά τα δεδομένα, ή η εγχώρια Αγορά θα πρέπει να ξεφύγει από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, ή θα πρέπει να πάψει να τρέφει προσδοκίες για κίνηση σε εντυπωσιακά υψηλότερα νούμερα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εκτός και αν από τον Τραπεζικό χώρο υπάρξει η είδηση – καταλύτης που θα αλλάξει άρδην ψυχολογία και δεδομένα.

Σοβαρότατος προβληματισμός και εκτός Τραπεζικού κλάδου, καθώς παρά την εντυπωσιακή καταβαράθρωση των αποτιμήσεων, ούτε μία εταιρεία από αυτές που θεωρητικά και ουσιαστικά διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα, δεν προχώρησαν σε κάποιου είδους εξαγορά, κάτι που θα έδινε “καύσιμο” κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις σημειώνονται όπου υπάρχουν ακόμα “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”, ή όπου η ανοδική διόρθωση συνδυάζεται με χαμηλό κόστος.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς και η προσπάθεια ανάδυσης από τα χαμηλά που πήρε εντονότερο χαρακτήρα μετά τις 16.40.

Όμως στην προσπάθεια αυτή δεν έδειξαν να συμμετέχουν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους ΟΠΑΠ, Εθνική Tράπεζα (εκ νέου χαμηλότερα από τα 10,00 ευρώ), Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank, αλλά και στο υψηλό ημέρας τους Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Jumbo, MIG.

Σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη.

Στις θετικές εξαιρέσεις οι Βιοχάλκο (+8,29%), Jumbo (+3,64%) και MIG (+1,77%). Απλά θετικό πρόσημο για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-4,61%), Eurobank (-4,13%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς και ΟΠΑΠ και του 2% για Εθνική Τράπεζα και Coca-Cola .

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική Τράπεζα και Motor Oil.

Όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1560,34 μονάδες (13.36) και έκλεισε τελικά στις 1569,99 με απώλειες 1,58%, ενώ ο τζίρος στα 68,7 εκατ. από τα οποία τα 0,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Όχι κακή η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών, 26 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 15,79%, ενώ ίσως πρέπει να προσεχθούν οι τίτλοι που επιμένουν σε πλαγιοανοδική κίνηση, αλλά και αυτοί που εσωκλείουν σημαντική μερισματική απόδοση.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται ο συντονισμός τάσεων του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των δεικτών των μεγάλων ξένων Αγορών, επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η ανοδική πραγματοποιήθηκε παρά την μεγάλη, κατά τέσσερις βαθμίδες, υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας στο Βα1 από Α3 από τον οίκο Moody’s. Δηλαδή τα Ελληνικά ομόλογα πλέον δεν κατατάσσονται στις επενδυτικές κατηγορίες, αλλά στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου (junk bonds).

Σε αυτή την ανοδική προσπάθεια των προηγούμενων ημερών, συγκριτικά, ο κλάδος των Τραπεζών έδειξε να υποαποδίδει έναντι της απόδοσης άλλων κλάδων που κατέγραψαν πιο αξιοπρόσεκτες αποδόσεις. Φαίνεται ότι τα προβλήματα που έχουν οι Τράπεζες όπως η απόκτηση ρευστότητας, η σταθεροποίηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο κίνδυνος από την κατοχή μεγάλου χαρτοφυλακίου Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές.

Η πραγματοποίηση του τέστ αντοχής (stress tests) και η δημοσιοποίηση τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17/6, πιθανόν να ξεκαθαρίσει την ικανότητα των Ελληνικών Τραπεζών να αντιμετωπίσουν την περίπτωση της χειρότερης υποθετικής κατάστασης, με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν. Έως τότε θα πλανάτε η ανησυχία των επενδυτών.

Αντίθετα η υποχώρηση της σχέσης ευρώ – δολαρίου στην περιοχή του 1,20 κατέστησε τα Ευρωπαϊκά Βιομηχανικά προϊόντα και κατά συνέπεια και τα Ελληνικά, πιο ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό να βλέπουν τις παραγγελίες και τους τζίρους τους να αυξάνονται.

Θετικά λειτούργησε και η συνέντευξη τύπου των στελεχών της τρόικας που άφησε να εννοηθεί ότι η λήψη μέτρων σύμφωνα με το μνημόνιο πάει καλά.

Ανάσα στις Αγορές έδωσε και η ελπίδα μείωσης του κινδύνου αδυναμίας δανεισμού των Χωρών της Νότιας Ευρώπης, μετά την αποδοχή της Ισπανικής έκδοσης ομολόγων 10ετους και 30ετους διάρκειας την Πέμπτη 17/6 . Αυτός ο κίνδυνος περί αδυναμίας δανεισμού και άλλων οικονομικά αδυνάμων Χωρών της Ευρώπης και προσφυγής τους στην βοήθεια του ειδικού Ευρωπαϊκού μηχανισμού αποτελεί το ισχυρότερο φρένο για την άνοδο των αγορών παγκοσμίως.

Πάντως, θετική επίδραση στις Αγορές είχε και η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον καθορισμό της ισοτιμίας του Yuan, λαμβάνοντας ως βάση ένα καλάθι νομισμάτων και όχι μόνο το δολάριο, μία απαίτηση όλων των Κρατών εδώ και δύο χρόνια.

Η άνοδος των Χρηματιστηρίων έδωσε ψυχολογική ώθηση και στις Αγορές εμπορευμάτων. Το ευρώ συνέχισε την ανοδική του πορεία όπου κατά δήλωση αναλυτών οφείλεται κατά 70% στην κάλυψη “ανοικτών” θέσεων πώλησης των προηγουμένων εβδομάδων, ενώ ο χρυσός συνεχίζει την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, τεχνικά ζητούμενο παραμένει η επιμονή του Δείκτη να συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1564 μονάδες).

Αντίθετα υποχώρηση (σε κλείσιμο) χαμηλότερα από το εν λόγω όριο (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων), θα επαναφέρει τουλάχιστον τον προβληματισμό στην τεχνική εικόνα της Αγοράς.

Εκτός των τειχών και πιο συγκεκριμένα στον Γερμανικό δείκτη DAX, στρέφει την τεχνική του διερεύνηση ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1,22%, στις 6292,97 μονάδες, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γερμανικός δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30 πραγματοποιώντας αξία συναλλαγών 2,693 δισεκ. ευρώ. Πρωταγωνιστές στα χθεσινά κέρδη ήταν οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών με τη Daimler , BMW και Volkswagen να κλείνουν με άνοδο 3,2% (44,5€), 2,69% (41,8€) και 2,61% (77,73€) αντίστοιχα.

“Χάρμα οφθαλμών” είναι το ημερήσιο chart τιμών του Γερμανικού δείκτη, καθώς μετά την ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής, στις 6080 μονάδες, το μόνο, που απομένει από διαγραμματικής απόψεως είναι η ανοδική διάσπαση της προηγούμενης κορυφής, στις 6341,5 μονάδες.

Περιοχή, όπου απειλήθηκε έντονα (παρά 11 μονάδες) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η πιθανή τώρα βραχυχρόνια αδυναμία του δείκτη να διασπάσει ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 6341 με 6384 μονάδων θα δημιουργήσει συνθήκες “pullback” -για ανάκτηση δυνάμεων- προς το επίπεδο των 6050 με 6125 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που ο δείκτης DAX 30 διασπάσει με “ευκολία” την εν λόγω ζώνη 6341 - 6384 τότε θα πρέπει να οδηγηθούμε σε άμεση αναθεώρηση του ανοδικού στόχου, καθώς θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος προς την ισχυρή αντίσταση των 6650 μονάδων.

Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών εντοπίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, που εκτιμά ότι τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων λειτούργησαν ως δέλεαρ κατοχύρωσης ρευστότητας αυξάνοντας μερικώς την προσφορά τίτλων.

Παρόλα αυτά η τεχνική εικόνα εκτιμάται ότι έχει βελτιωθεί δίνοντας μετά τον Μάρτιο το πρώτο αξιόπιστο σήμα εισόδου το οποίο θα λειτουργήσει ως φρένο στην πτωτική διόρθωση.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται πολλά χαρτοφυλάκια να αντιμετωπίσουν την σημερινή συνεδρίαση ως “παράθυρο” τοποθετήσεων.

Σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της τάσης αποτελεί ο συναλλακτικός όγκος καθώς στις ανοδικές συνεδριάσεις δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις και πιθανότατα η εξάντληση της πτώσης σε επίπεδο ημέρας να διαπιστωθεί αρχικώς από το “στέγνωμα” των συναλλαγών της Αγοράς, υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποτονική συνεδρίαση με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και έκλεισαν πολύ κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Λίγες αγορές στα χαμηλά ημέρας από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7113, τιμή εκκαθάρισης 738,02) κινήθηκαν μεταξύ 731,25 και 752 μονάδων.

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (65000 Alpha Bank, 52800 Εθνική, 135000 Coca-Cola, 34900 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2251), Alpha Bank (548), Πειραιώς (908), Eurobank (354), ΟΤΕ (1416), Κύπρου (155), MIG (652), Μυτιληναίος (189), ΟΠΑΠ (127), Ελλάκτωρ (183), Ιντρακόμ (933), Αγροτική (452), Ελ. Πετρέλαια (148), Motor Oil (135), Βιοχάλκο (102).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13357568 τεμ.), Eurobank (7245604 τεμ.), Alpha Bank (4185068 τεμ.), Πειραιώς (6450862 τεμ.), Κύπρου (5209178 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v