Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει στην αβεβαιότητα το ΧΑ

Σε φάση διόρθωσης δείχνουν να έχουν εισέλθει ΧΑ και διεθνείς Αγορές, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει δυναμική. Πτώση για ΤΤ (5,6%), ΠΕΙΡ (4,1%), ΟΤΕ(3,9%), ΕΤΕ (2,9%).

Σε φάση διόρθωσης δείχνουν να έχουν εισέλθει οι διεθνείς Αγορές, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία τροφοδοτούν την ανησυχία ότι η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει δυναμική.

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, έδειξαν να επιβεβαιώνουν όσους εκτιμούν ότι οι ισορροπίες στο μέτωπο από το οποίο ξεκίνησε η κρίση πριν από δύο χρόνια δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ παραμένουν οι φόβοι για τα Κρατικά χρέη, αλλά και για τον Τραπεζικό κλάδο που φαίνεται να απειλείται και από την επιβολή νέου φόρου.

Τροχοπέδη για τους εν δυνάμει αγοραστές, διεθνώς και η επικείμενη σύνοδος κορυφής του G20 το Σαββατοκύριακο, που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές θα διεξαχθεί στη “σκιά του φόβου” "διπλής ύφεσης" στις οικονομίες ιδιαίτερα εάν αποσυρθούν οι δημοσιονομικές πολιτικές στήριξης που διέσωσαν το σύστημα μετά το πιστωτικό κραχ το καλοκαίρι του 2007.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι τα 442 δισ. ευρώ που αν δεν αλλάξει κάτι καλούνται να αποπληρώσουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες στα τέλη του μήνα, καθώς λήγουν τα δάνεια διάρκειας 12 μηνών που πήραν από την ΕΚΤ πριν από ένα χρόνο.

Όμως και από την Αγορά ομολόγων τα νέα δεν δείχνουν υποστηρικτικά για την “ευπαθή” ψυχολογία των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα το ποσό των 943 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Πορτογαλία από την πώληση 5ετών ομολόγων σε δημοπρασία σήμερα, με το επιτόκιο, όμως, να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Ειδικότερα, η Πορτογαλία προχώρησε σε πώληση 5ετών ομολόγων συνολικής αξίας 816 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορές. Το επιτόκιο ανήλθε στο 4,657% από 3,701% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 26 Μαΐου.

Επίσης τα Ελληνικά CDS 5ετίας ξεπέρασαν τις 942 μονάδες, ενώ το spread του 10ετους Ελληνικού ομολόγου “σκαρφάλωσε” στις 777 μονάδες, ενώ χθες είχε κλείσει στις 710 μονάδες.

Αυτό το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, αν υπολογιστεί ότι μέσα στον Ιούλιο το Ελληνικό δημόσιο πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 4,5 δισ ευρώ (στις 16/7 λήγουν 2,050 δισ και στις 23/7 2,4 δισ).

Όμως και οι δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν να ενδυναμώνουν τον υπάρχοντα προβληματισμό.

Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν βελτιώνεται “τόσο γρήγορα” όσο θα επιθυμούσε η Κυβέρνησή του, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο. “Εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να ψάχνουν για δουλειά ή για επιπλέον ώρες απασχόλησης, ή καθυστερούν τις οφειλές τους διότι βρίσκονται στην ανεργία”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τίμοθι Γκάιτνερ είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι η Αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται “σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη”.

“Οι συνέπειες της ύφεσης που προκάλεσε η κρίση στην Αγορά ακινήτων το καλοκαίρι του 2007 θα είναι μακρόχρονες”, πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος επίσης στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας, η οποία είχε φτάσει στο 9,7% το Μάιο.

Νέα “ψυχρολουσία” και σήμερα από τις ΗΠΑ και το μέτωπο κατοικιών καθώς, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών βούλιαξαν 32,7% τον Μάιο στις ΗΠΑ (λόγω της λήξης των φορολογικών κινήτρων) και διαμορφώθηκαν στο αρνητικό ρεκόρ των 300.000 (στο 12μηνο). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1963 που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών θα μειωθούν 18,7% μετά την σημαντική άνοδο 14,8% τον Απρίλιο.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αρχίζουν εκ νέου να δείχνουν επιφυλακτικοί επισημαίνοντας την υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα από την “ασφαλή” ζώνη στήριξης 1570 – 1564 και τονίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση, γρήγορα θα βρεθούν στο επίκεντρο (εκ νέου) τα σενάρια για κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, έστω και αν η προσφορά δείχνει χαμηλή και ο τζίρος να παγιώνεται χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα με την “βοήθεια” των δημοπρασιών ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στην χαμηλότερη ημερήσια διακύμανση έκλεισαν οι εννέα από τις είκοσι μετοχές του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Εθνική Τράπεζα, Τραπεζα Κυπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Jumbo και πολύ κοντά σε αυτή οι Alpha Bank, MPB.

Επίσης από το ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων, με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αγροτική, Ελλάκτωρ και MIG.

Από το ταμπλό του FTSE, μόνος διασωθείς τίτλος αυτός του Ελλάκτωρα που έκλεισε αμετάβλητος.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-8,67%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-5,61%) και Πειραιώς (-4,16%).

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, Τιτάνα, Αγροτική και των δύο για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Εθνική, Κύπρου και Motor Oil.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1525,53 μονάδες με απώλειες 2,83%, ενώ ο τζίρος λίγο πάνω από τα 82 εκατ. από τα οποία τα 15,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Επέστρεψε στις κακές εμφανίσεις η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 16,67%.

Επιβαρυντική για την ψυχολογία των εμπλεκομένων στην εγχώρια Αγορά και η έκθεση της Moody΄s που αναφέρει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν δανειστεί περίπου 89,4 δισ ευρώ, στο πλαίσιο επαναγοράς, (repos), ενώ έχουν πληγεί και από απώλεια καταθέσεων σε ποσοστό περίπου 7%.

Για τον Γενικό Δείκτη έχει κλείσει ο έντονα καθοδικός κύκλος, υποστηρίζουν οι λίγοι αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι τα σενάρια τρόμου θα αρχίσουν να λιγοστεύουν στην εγχώρια Αγορά και ο Δείκτης για να επιστρέψει και να βάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά, θα πρέπει να επιβαρυνθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους επισημαίνεται το ελαφρά αυξημένο ενδιαφέρον για μετοχές που δε βρίσκονται στον Τραπεζικό τομέα και η σχετικά αυξημένη κινητικότητα στην Περιφέρεια, όμως παραμένει άγνωστο αν αυτή η κίνηση είναι απλά “window dressing” εν όψει τέλους χρηματιστηριακού εξαμήνου και τίποτα περισσότερο.

Στους επιμέρους τίτλους, ασφαλώς και ξεχωρίζει η για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημαντική πίεση (με αυξημένους όγκους συναλλαγών) που δέχθηκε ο τίτλος της ΕΧΑΕ, μετά την ανακοίνωση για επιβολή χαμηλότερων χρεώσεων.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σε μία πρώτη προσπάθεια εξαμηνιαίας ανασκόπησης όσον αφορά την πορεία του Γενικού και του Τραπεζικού δείκτη, επιδίδεται ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ και με βάση τα εβδομαδιαία διαγράμματα των εν λόγω δεικτών, από τα δύο αυτά charts οι πρώτοι διαγραμματικοί σχηματισμοί, που αντικατοπτρίζουν στην εντέλεια και τη μεσομακροπρόθεσμη τάση της Αγοράς, είναι τα δύο καθοδικά κανάλια.

Σύμφωνα με τα εν λόγω patterns τo ανοδικό όριο για το Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 1714 μονάδες ενώ για το, Τραπεζικό δείκτη βρίσκεται πολύ πιο πλησιέστερα στις 1651 μονάδες.

Στη τελευταία διαπίστωση θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι, ενώ θεωρητικά βάση των άσχημων μακροοικονομικών της Χώρας θα έπρεπε το chart του Τραπεζικού δείκτη να παρουσιάζει την πιο προβληματική εικόνα, παρόλα αυτά ο εν λόγω δείκτης, όπως άλλωστε βλέπουμε και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών του, δεν ήρθε καν σε επαφή με τα χαμηλά ούτε του Μαρτίου του 2003 (1277 μονάδες) αλλά ούτε με τα πιο κοντινά του Μαρτίου του 2009 (1167 μονάδες) ενώ αντίθετα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο διέσπασε καθοδικά στα μέσα Ιουνίου τα χαμηλά του 2003 και του 2009 (1457 μονάδες) αλλά έγραψε και τιμές, που είχε να τις δει από το 1997!!

Το γεγονός αυτό μπορεί να μας προκαλεί ένα τεχνικό γρίφο για τη μέχρι τώρα εξαμηνιαία πορεία των δύο δεικτών αλλά στο βάθος μπορεί να αποδειχθεί ως ένας ιδιαίτερα ισχυρός “σπινθήρας” ανοδικής ανάτασης της Αγοράς, καθώς θα μπορούσε κατά ένα μέρος να ερμηνευτεί ως αδυναμία περαιτέρω σημαντικής βύθισης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης και η εμφάνιση - στην προπερασμένη εβδομάδα - του ανοδικού “Hammer” με το πολύ μικρό κυρίως σώμα στις πολύ ισχυρές περιοχές στήριξης, γεγονός, όπου επίσης μπορεί να εξελιχθεί σύμφωνα με τη θεωρία των candlesticks σε θεμέλιο λίθο μεσοπρόθεσμου “πυθμένα”.

Η Αγορά αντέδρασε από τα πρόσφατα χαμηλά και τώρα με αφορμή την διαφαινόμενη διόρθωση των διεθνών Αγορών, υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα “χωνεύοντας” τις τρέχουσες αποτιμήσεις, τονίζει ο Βασίλης Βλασταράκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος πιστοποιεί το ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον, με βασικότερη αιτία την έλλειψη ορατότητας στο μέτωπο των δημοσιοοικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη, το Χ.Α. βρίσκεται σε αυξημένη συσχέτιση με τις διεθνείς Αγορές, ενώ δεν αποκλείεται οι τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα να “συνοδευτούν” από το “παραδοσιακό” “window dressing”.

Κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών αναμένει ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς τα στοιχεία κατοχύρωσης κερδών σε συνδυασμό με τις πτωτικές τάσεις των διεθνών Αγορών εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν το αρνητικό κλίμα. Η απουσία ουσιώδους εγχώριας ειδησεογραφίας αναμένεται να διατηρήσει αυξημένη τη συσχέτιση της Ελληνικής Αγοράς με την πορεία των υπολοίπων Αγορών και πρωτίστως σε ότι αφορά τους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στον αντίποδα, οι θετικές διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται τόσο στο μεσαίο χώρο όσο και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρηθούν.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Δεύτερη μέρα υποχώρησης, με τις συναλλαγές να παραμένουν στα ίδια, περίπου, επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης σημειώθηκε αύξηση των υποτιμήσεων που έφθασε το 0,85%, ενώ μετά τις 17.00 οι πωλητές εμφάνισαν επιθετικότερες διαθέσεις με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Μικτές και σχετικά λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7341, τιμή εκκαθάρισης 711,59) κινήθηκαν μεταξύ 701 και 730 μονάδων.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (21500 Εθνική, 21300 Eurobank, 40000 Fourlis, 89400 ΟΤΕ, 27500 ΔΕΗ, 23800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2424), Alpha Bank (884), Πειραιώς (642), Eurobank (423), ΟΤΕ (1089), Κύπρου (409), MIG (225), Μυτιληναίος (192), ΟΠΑΠ (323), Ελλάκτωρ (283), Ιντρακόμ (1428), Ελ. Πετρέλαια (142), Motor Oil (224), Coca-Cola (123), Μέτκα (103), ΔΕΗ (135).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13407568 τεμ.), Eurobank (7243920 τεμ.), Alpha Bank (4168768 τεμ.), Πειραιώς (6454950 τεμ.), Κύπρου (5209178 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 950 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v