Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με οδηγό το (μη) short selling

Σε μία κρίσιμη καμπή για τις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρατείνεται η απαγόρευση για τις…ανοιχτές πωλήσεις. Στα όρια ή και χαμηλότερα στηρίξεων βασικοί δείκτες και μετοχές.

Στο πτωτικό σερί 3 Χ 3 των πωλητών, έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος και την επιστροφή στα "υπόγεια" της Σοφοκλέους. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.468,8 μονάδες, τον FTSE 20 στις 692, τις τράπεζες και τα δεικτοβαρή χαρτιά του 20άρη σε διόρθωση και την Εθνική στα 9,26 ευρώ.

Σε αυτή την οικονομική συγκυρία, που επανέρχονται οι επιφυλάξεις για την ανθεκτικότητα των αγορών του ευρωπαϊκού νότου η ελληνική πλευρά επιμένει να δοκιμάζει τα νεύρα των… αγορών με τον αρμόδιο υπουργό να "απειλεί" με προσφυγή δανεισμού στις "αγορές" με τις επιφυλάξεις των ξένων επενδυτών να ενισχύονται και πάλι.

Σε αυτή την συγκυρία ο Γ. Παπακωνστνταντίνου (ξανά) προτρέπει τους εμπλεκόμενους για συγχωνεύσεις στις τράπεζες καθώς ο χρόνος πιέζει και σε λίγο η τρόικα θα πρέπει μέσω του Ταμείου Συνοχής να ενεργοποιήσει τα 10 δισ. ευρώ για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ομως σε αυτή την φάση της αγοράς η συσσώρευση δυνάμεων και οι αυτονόητες επιχειρηματικές κινήσεις συνεχίζονται, αυτή τη φορά με την τριπλή συγχώνευση των Folli-Follie, KAE και Elmec (σχετικό θέμα της Π. Κούτρα-Χρ. Κίτσιου) η Alpha Finance "εξαφάνιση" κερδών για το ΙΑΣΩ και ο Guardian…πουλά τμήματα ή ολόκληρα ελληνικά νησιά.

Η αλήθεια είναι, πως έχουν να ακούσουν πολλά τα αυτιά μας και περισσότερα να δουν τα μάτια μας, καθώς ο χρόνος γίνεται όλο και πιο "πονηρός", η κατάσταση όλο και πιο εξόφθαλμη με τους κάθε λογής εμπλεκόμενους να εκτίθενται όσο περνά ο καιρός.

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες στον ΟΤΕ, εν αναμονή και της κοινοτικής απόφασης για την δημόσια προσφορά, ζυμώσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και ζυμώσεις σε αρκετούς κλάδους κρατούν "ζεστό" το ενδιαφέρον.

Ωστόσο χρηματιστηριακά για τρεις συνεδριάσεις προεξοφλούνταν η εκ νέου επιδείνωση του κλίματος στην ευρωζώνη και οι επιφυλάξεις των ξένων για την πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Βασικοί δείκτες, μετοχές υποχώρησαν έντονα αρκετές υποχώρησαν και χαμηλότερα κρίσιμων στηρίξεων με την αγορά να μαθαίνει αργά χθες το μεσημέρι, πως η αναστολή των "ανοιχτών πωλήσεων" παρατείνεται.

Να δούμε εάν αγορά και παίκτες έχουν τα…κότσια και τη διάθεση για να εκμεταλλευτούν την επόμενη αφορμή ή εάν θα αφεθούμε να διορθώσουμε με τη μία προς τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου.

Στα 8,97 ευρώ τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά για την Εθνική Τράπεζα στις 8/6 με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v