Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγνή και εγκλωβισμένη η Σοφοκλέους

Στεγνό από τζίρο το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο χαμηλότερα των 1.500. Με…αστείες συναλλαγές υποχωρούν οι περισσότερες από τις 130 και πλέον μετοχές. Χαμηλές τιμές για Πειραιώς, ΑΝΕΚ.

Χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις και επιφυλακτικούς τους αγοραστές το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο χαμηλότερα των 1.500 μονάδων και ο FΤ 20 οριακά πέριξ της περιοχής των 700 μονάδων.

Με την αξία των συναλλαγών σε μόλις… 35 εκατ. ευρώ (στις 14.25) από τα οποία σχεδόν οι μισές σε μόλις δύο μετοχές (Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ) θα ήταν υπερβολή να επιχειρήσει να προσεγγίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση που παγιώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εικόνα απαξίας ακόμη και για μετοχές του 20άρη, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πόσω δε μάλλον για την πλειονότητα των εισηγμένων που βρίσκονται σε διαδικασία περιθωριοποίησης εδώ και καιρό.

Όμως ακόμη και αυτό το ΧΑ των 8-12 μετοχών, που ΄΄κινούνται΄΄ είτε από ξένα κεφάλαια είτε από το καλούμενο ΄΄έξυπνο χρήμα΄΄ παραμένει σε…ύπνωση καθώς για μόλις δέκα τίτλους ο τζίρος ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Για περισσότερες από 250 μετοχές η αξία των συναλλαγών είναι ζήτημα εάν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ.

Ακόμη και στην Εθνική Τράπεζα ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 10,5 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής στα 9,46 ευρώ, ενώ στα 3,85 υποχωρεί με 4,3% η Eurobank και στα 4,27 ευρώ η Alpha Bank. Σε δυσχερέστερη θέση, από τεχνικής πλευράς, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει την χαμηλή πτήση της στα 3,54 ευρώ και αποτίμηση κάτω και από τα 1,2 δισ. ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 4 αν και περισσότερο τυπικό χαρακτήρα φαίνεται να έχει η συνεδρίαση για την πλειονότητα των μετοχών στο ταμπλό.

Εύλογη εντύπωση προκαλεί η νέα-για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- θεαματική υποχώρηση της ΑΝΕΚ (κατά 10% στα 0,26 ευρώ) μετά και την χθεσινή άτακτη διόρθωση του τίτλου, επίσης με υπερπροσφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v