Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει στα “υπόγεια” η Σοφοκλέους (!)

Οι πωλητές έκαναν το 3Χ3 και μετά από εννέα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης “ξαναείδε” κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων. Νέο χαμηλό για ΟΠΑΠ-Πειραιώς.

Οι πωλητές έκαναν το 3x3 και μετά από εννέα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης “ξαναείδε” κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς Αγορές και οι “ψίθυροι” για διεθνή ύφεση τύπου “W”, η ανακυκλούμενη κινδυνολογία για “haircuts” Ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την νέα άνοδο των spreads στα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα που έφθασε τις 805,5 μονάδες και την άνοδο στα Ελληνικά πενταετή CDS που έφτασαν τις 976 μονάδες και έφεραν την Ελλάδα στην δεύτερη θέση πίσω από την Βενεζουέλα και μπροστά από την Αργεντινή, ήταν μερικοί από τους λόγους που διατήρησαν τον πρώτο λόγο στους πωλητές.

Σε αυτούς ας προστεθούν η απόλυτη ανυπαρξία αγοραστών και η νέα έκθεση “τσεκούρι” από την Goldman Sachs, για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, που έστειλε ακόμα χαμηλότερα, συστάσεις, τιμές – στόχους και ψυχολογία.

Δυστυχώς τα συμπεράσματα που συνεχίζουν να εξάγονται από την εικόνα της Αγοράς, είναι ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει “ανοχύρωτο” στις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων που όπως φαίνεται έχουν και την διάθεση και την ικανότητα να οδηγήσουν τις αποτιμήσεις εκεί που θέλουν και βέβαια η εικόνα επιβαρύνεται έτι περισσότερο καθώς φαίνεται να ενισχύονται οι ενδείξεις ότι οι μεγάλες Αγορές εισέρχονται σε φάση διόρθωσης.

Σε “αναγκαστικό” ξεπούλημα Ελληνικών ομολόγων αξίας 35 – 40 δισ. ευρώ αναμένεται να προβούν διεθνείς επενδυτές μέχρι τα τέλη του μήνα μετά την πρόσφατη υποβάθμιση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου σε “junk” από τη Moody΄s, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό τους επιτρέπεται να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους χρεόγραφα μέχρι μία συγκεκριμένη βαθμίδα αξιολόγησης.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την ζητούμενη ρευστότητα στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο που φαίνεται να “ασφυκτιά” από την υψηλή “εξάρτησή” του από την ΕΚΤ.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται σημαντικότατες συνέπειες από την κρίση του εγχώριου χρέους, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που εκτιμούν ότι δεν πρέπει να είναι μακριά κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς έχει ήδη ωριμάσει ο χρόνος και οι συνθήκες για να επιτευχθούν deals. Όμως και αυτό το “πολυπαιγμένο” σενάριο μένει να επιβεβαιωθεί.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου υποστηρίζουν ότι η Αγορά τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση συνεχίζει να κινείται μα ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους και αυτό ίσως και να είναι θετικό αν αλλάξει το γενικότερο κλίμα, καθώς μία πιο “ενεργητική παρουσία” των αγοραστών θα ωθήσει τις τιμές, εύκολα, σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Αγορά υποχωρεί με ελάχιστη προσφορά τίτλων, μιας και η απουσία των αγοραστών είναι χαρακτηριστική και αυτό μόνο σαν θετικό σημάδι δεν μπορεί να εκληφθεί υποστηρίζει η απαισιόδοξη σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, σε ενδεχόμενο συνέχισης της πτώσης, εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ 1467 -1383 μονάδων, δηλαδή στα χαμηλά της τελευταίας διόρθωσης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο 20αρης πρωτοστάτησε της πτωτικής κίνησης, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -4,16%, έναντι του -2,66% του FTSEM και του -3,96% του FTSES.

Υψηλός προβληματισμός για ΟΠΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς που όχι μόνο έδωσαν νέο χαμηλότερο κλείσιμο για το 2010, αλλά επέστρεψαν ο πρώτος σε τιμές Οκτωβρίου 2003 και ο δεύτερος τίτλος σε τιμές Μαρτίου 2009.

Οι επόμενες στήριξη για τον τίτλο του ΟΠΑΠ στα 10,18 ευρώ και για την μετοχή της Πειραιώς σαν τελευταία στήριξη δείχνει αυτή στα 3,20 ευρώ.

Σημαντικός όμως ο τεχνικός προβληματισμός και για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας που έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την στήριξη των 9,55 ευρώ και οι αμέσως επόμενες οριοθετούνται στα 9,16, 8,97 και 8,12 ευρώ.

Ούτε ένας τίτλος χωρίς αρνητικό πρόσημο από το ταμπλό του 20αρη.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Μυτιληναίο (-8,18%) και MPB (-6,41%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Eurobank.

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Coca-Cola , Alpha Bank, MIG, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και των τριών για Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνα, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τράπεζα Κύπρου και Jumbo.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρις τις 1464,38 (16.59) και έκλεισε τελικά στις 1468,86 μονάδες με απώλειες 3,71%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 85,8 εκατ. από τα οποία τα 9,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 155 πτωτικών και 35 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 14,29%.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας η απόφαση για απαγόρευση του “short selling” για ακόμα δύο μήνες και η απόφαση του Χ.Α. για πλήρες ωράριο συναλλαγών τόσο στην μεγάλη όσο σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση (κατάργηση ενδοημερήσιας δημοπρασίας από 12.00 έως 14.00) από Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και οι κεφαλαιοποιήσεις που διαμορφώθηκαν στις πρώτες θέσεις του Χ.Α. και που έχουν ως εξής: Coca-Cola 3Ε (6,63 δισ), Εθνική Τράπεζα (5,62 δισ), ΟΠΑΠ (3,37 δισ), ΟΤΕ (2,99 δισ), ΔΕΗ (2,93 δισ), Alpha Bank (2,23 δισ), Eurobank (2,06 δισ), Τράπεζα Κύπρου (2,04 δισ).

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από άσχημα δημοσιοοικονομικά, υψηλά επιτόκια χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης και σαφή πτωτική τάση στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τονίζει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Wealth Management η Εγχώρια Αγορά επηρεάζεται σε πολλαπλάσιο αντίκτυπο από τα αρνητικά νέα του εξωτερικού και κυρίως της Ε.Ε., πρώτον διότι η Ελλάδα παραμένει το “κακό παράδειγμα” της Ευρωζώνης και όλοι βιάζονται να αποεπενδυθούν από οτιδήποτε έχει σχέση με Ελληνικούς τίτλους και αξίες και δεύτερον γιατί το κυρίαρχο κομμάτι των συναλλαγών σε Χ.Α. και Αγορά ομολόγων προέρχεται από το εξωτερικό και τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνει ότι οι ξένοι συνεχίζουν να διατηρούν “μικρή εμπιστοσύνη” στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει σειρά αρνητικών σεναρίων και μάλιστα αθροιστικά.

Άρα με την παρουσίαση των όποιων θετικών σεναρίων στο δημοσιοοικονομικό μέτωπο, κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, θα έλθει σημαντική ανοδική αναπροσαρμογή των τιμών.

Ανησυχητικά τεχνικά μηνύματα, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών λαμβάνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ξεκινώντας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όσον αφορά τον “σηματωρό” δείκτη S&P 500, το στέλεχος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η περιοχή στήριξης των 1085 μονάδων για τον Αμερικάνικο δείκτη, καθώς εάν δημιουργηθούν δύο τουλάχιστον μαύρα “candlesticks” με κλείσιμο κάτω από το εν λόγω σημείο θα βάλει τις βάσεις για τη μετέπειτα καθοδική επαναπροσέγγιση της ισχυρής περιοχής στήριξης των 1044 μονάδων.

Αρνητικά στοιχεία είχε και η αδύναμη είσοδος του δείκτη μέσα στην “ουδέτερη” ζώνη, που προκαλούν οι δύο απλοί κινητοί μέσοι όροι των 100 και των 200 ημερών στις 1132 και στις 1110 μονάδες αντίστοιχα. Μάλιστα η γρήγορη έξοδος του δείκτη από αυτή κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη βραχυχρόνια προσπάθεια επαφής με την αντίσταση των 1135 μονάδων.

Ο χρόνος πάντως φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στη μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση, καθώς τέτοιοι αρνητικοί σχηματισμοί, όπως αυτός, που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές Μαΐου, “απενεργοποιούνται” μόνο σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Τα ίδια και χειρότερα από την διαγραμματική απεικόνιση του εγχώριου Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Μάνθο ξαναμπήκε σε καθοδικό κανάλι και αν χάσει την στήριξη των 1343 μονάδων οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1277 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό Μαρτίου 2003) και 1167 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό Μαρτίου 2009).

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποχώρησης συνέχεια με τους πωλητές να επιδεικνύουν επιθετικότερες διαθέσεις και τις υποτιμήσεις να διευρύνονται.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις αυξήθηκαν στο 1,18%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7734, τιμή εκκαθάρισης 678,59) κινήθηκαν μεταξύ 676,25 και 711,5 μονάδων.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (6500 Eurobank, 5000 Βιοχάλκο, 13400 Αγροτική, 25000 Κύπρου, 6000 Coca-Cola, 8000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3638), Alpha Bank (588), Πειραιώς (559), Eurobank (419), ΟΤΕ (726), Κύπρου (194), MIG (155), Μυτιληναίος (292), ΟΠΑΠ (950), Ιντρακόμ (308), Ελ. Πετρέλαια (124), Coca-Cola (228), Μέτκα (218), ΔΕΗ (283), Αγροτική (277), ΓΕΚ (404).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13190468 τεμ.), Eurobank (7097434 τεμ.), Alpha Bank (4069830 τεμ.), Πειραιώς (6292042 τεμ.), Κύπρου (4860678 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,80 ευρώ, τα 250 και τα άλλα 250 με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v