Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων και πάλι το ΧΑ. Από τη μια οι βοήθειες από Ευρώπη και short selling, από την άλλη η νέα δραματική επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος και τα πονταρίσματα για πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας...

Προσπάθεια αντίδρασης – διαφυγής επιχειρείται από την αρχή της συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να έχουν προσεγγίσει αρχικά τοπικές κορυφές.

Με μέτριο τζίρο – κάτι σταθερό άλλωστε, εδώ και μέρες – ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αρχικά έως τις 1.485 μονάδες για να διολισθήσει μετά τις 10:50 προς τις 1.467 όπου φαίνεται να δημιουργείται μία πρώτη βάση.

Ανάλογη διακύμανση παρατηρείται στους περισσότερους βασικούς δείκτες, με τον FTSE-20 να αντιδρά έως τις 700 μονάδες, τον τραπεζικό προς τις 1.430 και την Εθνική Τράπεζα έως τα 9,40 ευρώ.

Αντίρροπες οι δυνάμεις μέχρι τώρα στην αγορά, με βοήθειες από τη μερική εκτόνωση των πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και την παράταση της αναστολής των «ανοιχτών πωλήσεων».

Η ραγδαία όμως επιδείνωση και πάλι του οικονομικού περιβάλλοντος για την ελληνική οικονομία, η κατακόρυφη επιβάρυνση των συμβολαίων αντασφάλισης και η αναρρίχηση της Ελλάδας και πάλι στην πρώτη θέση των υποψήφιων προς χρεοκοπία χωρών, είναι λογικό να εντείνει τις πιέσεις σε μετοχές του 20άρη.

Εν μέσω αυτών των αντίρροπων τάσεων, καλείται το ΧΑ, οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες να διαχειριστούν ακόμη μία «κρίση χρέους» και τις πιθανές νέες ρευστοποιήσεις ξένων διαχειριστών.

Με την ελληνική οικονομία και πάλι εξαιρετικά τρωτή και ευπαθή είναι λογικό τα χρηματιστηριακά «πονταρίσματα» να έχουν αυξημένο ρίσκο.

Αυτό αποτυπώνεται και στην αυξημένη και πάλι μεταβλητότητα βασικών δεικτών, μετοχών.

Για παράδειγμα για τον 20άρη, η μεταβλητότητα, μετά από 65 λεπτά συνεδρίασης, έφτανε και πάλι το 1,6% και 1,7% του Γενικού Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v