Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες στηρίξεις απειλούνται στο ΧΑ

Τις τελευταίες γραμμές άμυνας κρατούν οι αγοραστές καθώς εκλείπουν οι καταλύτες που θα επέτρεπαν στην αγορά να αντιδράσει ανοδικά. Κλειδί οι τράπεζες και τα deals. Tα στατιστικά της εβδομάδας. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης.

Με τον πέμπτο χειρότερο τζίρο για φέτος το ΧΑ βρέθηκε ακόμη μία φορά οριακά πέριξ των τελευταίων ΄΄γραμμών άμυνας΄΄, που ορίζονται από την ευρύτερη ζώνη των 1.450 μονάδων.

Όπως σημείωνε ο φίλτατος Θανάσης Σταυρόπουλος ( …αψιμαχίες στα τελευταία οχυρά του ΧΑ):

"…Τα σενάρια περί τραπεζικών συγχωνεύσεων, που επανέρχονται στο προσκήνιο (*) μετά τις αλλαγές στο εργασιακό και με παρότρυνση της Κυβέρνησης, θα μπορούσε να είναι ο θετικός καταλύτης που μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά και να ενεργοποιήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των διεθνών διαχειριστών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα απέχουν από την Ελληνική Αγορά."

Ωστόσο ακόμη και εάν δεν μας διευκολύνουν οι διεργασίες στις τράπεζες καθώς θέλουν ακόμη χρόνο, σε κάθε περίπτωση θα σηματοδοτηθούν από την δημιουργία-λειτουργία του Ταμείου Στήριξης και των πιεστικών πρωτοβουλιών της ΕΚΤ (και των τοπικών κυβερνήσεων, τραπεζών) να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα, να βάλουν στοιχειώδεις κανόνες στο παιχνίδι.

Στα τρέχοντα το ότι στη συνεδρίαση της 25/6 δεν δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση υποχώρηση της αγοράς προς τα χαμηλά 12εταίας (1.383 για τον ΓΔ και 655 για τον FΤ 20) οφείλεται περισσότερο σε τεχνικούς λόγους και λιγότερο σε ουσιαστικούς.

Η παράταση της αναστολής λειτουργίας των "ανοιχτών πωλήσεων" μπορεί να συνέβαλε σε κάποιο βαθμό στην εκτόνωση των πιέσεων, την απαξία της αγοράς και την συνεχιζόμενη αποχώρηση ξένων διαχειριστών δεν αρκεί όμως για τη συνέχεια.

Η πλειονότητα των ειδικών συνιστά διατήρηση αυξημένης ρευστότητας και θέσεις "πώλησης" προς ακόμη πιο χαμηλές τιμές, καθώς λείπουν οι καταλύτες και οι προυποθέσεις που θα μπορούσαν να αναστρέψουν άμεσα την πτωτική τάση.

Πλέον αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως οι παίκτες βγάζουν ευκολότερα, με σχετική ασφάλεια και χαμηλό κόστος υπεραξίες ποντάροντας σε short θέσεις. Η απουσία ουσιαστικών ειδήσεων και ουσιωδών επιχειρηματικών ενεργειών αποστερεί την αγορά από ένα ισχυρό κίνητρο να αντιδράσει ανοδικά.

Μάλιστα οι ΄΄πωλητές΄΄ επιμένουν πως οι θέσεις τους στα Παράγωγα έχουν χαμηλό ρίσκο όσο ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να κινηθεί υψηλότερα των 1.520 και στη συνέχεια των 1.550 μονάδων.

Για τον 20άρη η εικόνα, όπως υποστηρίζουν, είναι πιο ξεκάθαρη καθώς η αδυναμία διάσπασης των 720-725 μονάδων καθιστά δυσχερή την όποια προσπάθεια για αντίδραση έστω τεχνικής μορφής.

Συν τοις άλλοις, σημειώνουν, η σταθεροποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου/ CDS των 5ετών ομολόγων και πάλι πάνω από το 10 και 11% καθιστά επισφαλές και ατελέσφορο το εγχείρημα αναστροφής της τάσης. Το γεγονός, πως οι ευρωπαικές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης πλέον και της γερμανικής, εμφανίζουν σαφή κλίση προς διόρθωση ενισχύει τις θέσεις και τα πονταρίσματα των ΄΄πωλητών΄΄ .

Σε αυτή τη φάση της αγοράς, των αγορών, απαιτούνται ρηξικέλευθες ενέργειες που βραχυπρόθεσμα δεν φαίνονται. Ωστόσο οι διεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα (από τα…διοικητικά του ΟΤΕ, την ενοποίηση-συγχώνευση των Folli-Follie-ΚΑΕ-Elmec μέχρι τις εξελίξεις σε ενέργεια, κατασκευές, τρόφιμα) δικαιολογούν τις επενδυτικές κινήσεις, που γίνονται μεθοδικά και χωρίς βιασύνη σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

(*) μετά μάλιστα και την τελευταία παρέμβαση (ή μήπως προειδοποίηση) του Γ. Παπακωνσταντίνου στους τραπεζίτες (από το βήμα της ΕΕΤ)

ΣΗΜ. Από την επόμενη Δευτέρα και για μία εβδομάδα ο συν-Παγκρατιώτης Θανάσης Σταυρόπουλος επωμίζεται όλο το φορτίο της καθημερινής ενημέρωσης σας. Καλή συνέχεια…

---------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως το κατώτατο επιτρεπτό επίπεδο πριν ακυρώσει την ανοδική απόπειρα από τις 1383 μονάδες και αφού κατέγραψε υψηλότερη τιμή τις 1598 μονάδες.

Ιδανικό σενάριο για του αγοραστές, σε σημείο που να ακουμπά το απόλυτο, είναι η διαμόρφωση ενός τοπικού πυθμένα ελαφρώς υψηλότερα από τις 1.450 μονάδες δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η αγορά ετοιμάζει κάποια συσσώρευση για να εκτονώσει σε υψηλότερα επίπεδα.

Για να έχει κάποια ισχύ αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει η αγορά να μην δει χαμηλότερο κλείσιμο κάτω από τις 1.450 μονάδες και στην δεύτερη προσέγγισή της (αν και εφόσον προκύψει) με τον κινητό μέσο των 30 ημερών να έχουμε μια καθαρή διάσπαση με δυνατό σήμα εισόδου.

Παρά το γύρισμα των τιμών ο MACD παρέμεινε αγορασμένος, οι ταλαντωτές γύρισαν ελαφρώς προς ουδέτερες περιοχές παραμένοντας ωστόσο και οι δύο σε εβδομαδιαία διαγράμματα σε υποτιμημένες ζώνες.

Το ανοδικό σενάριο παρότι έχει ξεθωριάσει παραμένει ακόμα ζωντανό αφού η άρνηση υποχώρησης κάτω από κάποια συγκεκριμένα επίπεδα τιμών κάποιων δεικτοβαρών τίτλων (ΔΕΗ, ΕΕΕΚ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕ) έχει ισορροπήσει κάπως την κατάσταση. Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE-20 η τεχνική εικόνα παραμένει συμπιεσμένη δίνοντας ένα πρώτο λόγο στους αγοραστές οι οποίοι έχουν μεν τις χαμηλές αποτιμήσεις με το μέρος τους αλλά όχι το momentum της αγοράς.

Εκτιμούμε ότι ο χρόνος είναι υπέρ των αγοραστών καθώς σταδιακά η ισορροπία της αγοράς θα πείσει για την ανθεκτικότητα των επιπέδων διαπραγμάτευσης και θα προσελκύσει ρευστότητα η οποία ακόμα παραμένει μεν σε εγρήγορση αλλά εκτός αγοράς.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.460,46 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 5,35%, διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 33,5%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 6,56%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,92%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,08% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ενισχύθηκαν η Τεχνολογία κατά 3,8%, τα Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα κατά 0,49% και ο κλάδος των Βιομηχανικών Προιόντων με άνοδο 0,07%.

Στον αντίποδα, απώλειες ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής κατά 9,28%, ο τραπεζικός κλάδος 8,26% και των Μέσων Ενημέρωσης κατά 7,11%..

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Medicon (36,89%), Epsilon Net (27,78%), Κορδέλλου (26,92%), Κούμπας (26,67%), Pasal (26%), FG Europe (23.94%), Folli Follie (23,29%), Sato (22,22%), Mevaco (21,54%) και Αττικές Εκδόσεις (21,37%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελφίκο (-24,19%), Ακρίτας (-23,08%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-20,29%), ΣΙΔΜΑ (-19,19%), Paperpack (-19,05%), Καρδασιλάρης (-18,75%), Envitec (-18.58%), Χαιδεμένος (-17,14%), Altec (-14,29%), και ΑΝΕΚ (ΠΟ) (14,29%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v