Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες «σάρωσε» το... ΔΝΤ

Μόνο αναίμακτα δεν πέρασε το πακέτο στήριξης των ΕΕ-ΔΝΤ για τους δείκτες και τις μετοχές της Σοφοκλέους. Ποιοι τίτλοι πλήρωσαν το μάρμαρο, πού κινήθηκαν οι τράπεζες. Αναλυτικός πίνακας.

Ποιες εισηγμένες «σάρωσε» το... ΔΝΤ
*Ο αναλυτικός πίνακας με τις απώλειες  μετοχών του Χ.Α. μετά το ΔΝΤ επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Tο Χ.Α. κινείται πτωτικά από τα τέλη Μαρτίου, οπότε ανακοινώθηκε η συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα spreads στα προ της κρίσης επίπεδα, ούτε και να «ηρεμήσει» σε κάποιον βαθμό τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών και αναλυτών για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη προβληματίζει έντονα ως προς το εύρος της πτώσης, το οποίο από τις 26 Μαρτίου φτάνει στο -29%, στο -33% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και στο -25% γι’ αυτόν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όπως είναι φανερό, οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ η συνεχιζόμενη μείωση της συμμετοχής των ξένων σε αυτήν την κατηγορία μετοχών εξηγεί εν μέρει και τις αρνητικές αποδόσεις στο ταμπλό της αγοράς.

Στα επιμέρους, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι μόνο μερικοί τίτλοι έχουν κρατήσει στην πτώση και οι υπόλοιποι έχουν χάσει σημαντικά ποσοστά.

Παρά το -29%, λοιπόν, που έχει «γράψει» το ταμπλό, περισσότερες από 70 μετοχές κινούνται με ακόμα μεγαλύτερη πτώση, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα παραδόξως δεν υποαποαποδίδουν.

Εξετάζοντας τους τίτλους με την εντονότερη πτωτική πορεία, την πρώτη θέση καταλαμβάνει αυτός της ΝΕΛ, με μείωση της τάξεως του 81% από τα τέλη Μαρτίου.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή στο Χ.Α. κυμαίνεται γύρω στο 0,09 ευρώ. Στη δεύτερη θέση των απωλειών βρίσκεται η μετοχή της Ίλυδας με απόδοση της τάξεως του -64% από την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο οι «απότομες» μεταβολές στην τιμή της δεν είναι νέο στοιχείο, αφού ο τίτλος της εταιρείας πληροφορικής τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε... ασανσέρ.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Τεγόπουλος η πτώση του 57% από τις 26 Μαρτίου έχει πραγματοποιηθεί με χαμηλούς όγκους κατά τον τελευταίο μήνα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν αυτές των Εθνικής Τράπεζας, EFG Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank. Η ETE σημειώνει απώλειες κοντά στο 40%, ενώ η τιμή έχει διαμορφωθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ ανά μετοχή. Για την Τράπεζα Πειραιώς, οι απώλειες από τις 26 Μαρτίου ανέρχονται στο 46%, ενώ για την Alpha Bank κινούνται σε παρόμοια επίπεδα, με -42%. Για τον τίτλο της EFG Eurobank η πτώση προσεγγίζει το 44%.

Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος συνολικότερα έχει υποστεί καθίζηση, αφού εκ των πραγμάτων επηρεάζεται περισσότερο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υψηλές απώλειες καταγράφει η Τέρνα Ενεργειακή με -39%. Για τη Γενική Τράπεζα η υποχώρηση διαμορφώνεται στο 44%, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι ότι η μετοχή είναι πρώτη στην πτώση και τελευταία στην άνοδο, παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο τίτλος της Σιδενόρ επίσης εμφανίζει σημαντικές απώλειες από τις 26 Μαρτίου με -38%. Για την Proton Bank η πτώση ανέρχεται στο 42%, ενώ για τη Χαλκόρ οι ζημίες διαμορφώνονται στο -38%.

Ωστόσο, εκτός από τις μετοχές οι οποίες καταγράφουν σημαντική πτώση, υπάρχει και ένας μικρός αριθμός τίτλων που κινούνται υψηλότερα. Η μετοχή της ΓΕΚΕ κινείται με +11% (χαμηλή εμπορευσιμότητα, ικανοποιητικό μέρισμα). Αυτή της ΕΥΔΑΠ επίσης έχει διαμορφωθεί υψηλότερα κατά 11%, ενώ και ο τίτλος του Νηρέα βρίσκεται υψηλότερα κατά 8%. Παράλληλα, και οι Frigoglass, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ κινούνται υψηλότερα από τα επίπεδα που κατέγραφαν στις 26 Μαρτίου.

Πρώτη βέβαια σε απόδοση για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η μετοχή της Vell Group με +61% και ακολουθείται από αυτήν της εταιρείας Compucon με +50%. Στις περισσότερες εταιρείες που βρίσκονται ψηλά στις θέσεις των αποδόσεων, οι όγκοι συναλλαγών είναι λίγα μόνο κομμάτια...

*Ο αναλυτικός πίνακας με τις απώλειες μετοχών του Χ.Α. μετά το ΔΝΤ επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

**Αναδημοσίευση από το 640ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 25 – 29 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v