Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται έξοδος από την πτωτική αδράνεια

Χαμηλές προσδοκίες από τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς για την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς momentum και τζίρος δεν συνηγορούν για ιδιαίτερα υψηλή αισιοδοξία.

Χωρίς υψηλές προσδοκίες περιμένουν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τους ίδιους μπορεί οι αγοραστές να συνεχίσουν να έχουν με το μέρος τους τις χαμηλές αποτιμήσεις, σε σημαντικό αριθμό μετοχών, όμως, από την άλλη, η εβδομάδα που έληξε («έσβησε» το momentum της ανοδικής διόρθωσης), ενώ αποκαρδιωτικός παραμένει και ο τζίρος που τείνει να εδραιωθεί χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Το πρόσφατο meeting των G-20 δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, όσον αφορά την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψη και έτσι το μικτό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή (οριακά χαμηλότερα ο Dow Jones με μικρά κέρδη S&P 500 και Nasdaq) ακολούθησε η σχετική υποχώρηση για τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ σε άνοιγμα με μικρά κέρδη παραπέμπουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, είναι βέβαιο ότι η εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να αναζητεί τον καταλύτη που θα αλλάξει τζίρο και ψυχολογία.

Κατά άλλους, αυτός θα είναι οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο και κατά άλλους, πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων εταιριών του δημόσιου τομέα και όχι μετοχοποιήσεις που ουσιαστικά δεν πείθουν κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά παραμένει με πτωτικό σήμα.

Και για να δοθεί ο λόγος στους συγκρατημένα αισιόδοξους, θα πρέπει ο Γ.Δ. να δει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.519 και ακόμη καλύτερα υψηλότερα των 1.550 μονάδων και ο 20άρης υψηλότερα των 723 και ακόμη καλύτερα υψηλότερα των 754 μονάδων.

Ευνόητο είναι ότι αν ο δείκτης χάσει και το τελευταίο οχυρό που είναι η ζώνη στήριξης 1.467-1.450, δεν αποκλείεται να ξαναβάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά στις 1.403 μονάδες.

Πτωτική η εικόνα και στον τραπεζικό δείκτη, που εξελίσσεται στον «μεγάλο ασθενή» του ταμπλό, όμως, παραμένει ο leader σε μία αγορά τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, όπως η Σοφοκλέους.

Συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει ο κ. Απ. Μάνθος (μέλος της επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) όσο αφορά τον τραπεζικό δείκτη και επιμέρους τραπεζικούς τίτλους.

Ο μεν τραπεζικός δείκτης ξαναμπήκε σε καθοδικό κανάλι και σύμφωνα με τον κ., Μάνθο αν χάσει τη στήριξη των 1.343 μονάδων, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1.277 μονάδες (ενδο-συνεδριακό χαμηλό Μαρτίου 2003) και 1.167 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό Μαρτίου 2009).

Με σήμα πώλησης και οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι όπως Alpha Bank (επόμενη στήριξη στα 4 ευρώ), Κύπρου (επόμενη στήριξη στα 2,76 ευρώ), Εθνική (στα 8,12 ευρώ), Eurobank (στα 3,44 ευρώ), Πειραιώς (σε νέα χαμηλά 15 μηνών με τελευταία στήριξη στα 3,20 ευρώ), ΤΤ (επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά με τελευταία στήριξη τα 2,40 ευρώ).

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, οι εν λόγω τίτλοι για να αρχίσουν να «αναπνέουν» πρέπει να επιτύχουν συνεχόμενα κλεισίματα: Alpha Bank υψηλότερα των 4,72 ευρώ, Τρ. Κύπρου υψηλότερα των 3,55 ευρώ, Εθνική ΤΡάπρεζα υψηλότερα των 10,34 ευρώ, Eurobank υψηλότερα των 4,42 ευρώ, Πειραιώς υψηλότερα των 4,02 ευρώ, και ΤΤ υψηλότερα των 2,76 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v