Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρες κοινής ησυχίας στο ΧΑ-Μην ενοχλείτε (!)

To 5x5 πέτυχαν οι πωλητές στη σημερινή συνεδρίαση με το τζίρο να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Πτώση για ΕΤΕ, Motor Oil (4,85%), MPB (3,42%). Ιστορικά χαμηλά για το ΤΤ. Κέρδη για ΟΤΕ (2,8%).

Σε ώρες κοινής ησυχίας εξελίσσονται οι ώρες της συνεδρίασης στο Χ.Α. και βέβαια με αυτούς τους τζίρους οι μόνοι που παραμένουν ανήσυχοι είναι οι επαγγελματίες του χώρου που κάθε μέρα που περνά διαπιστώνουν ότι εγείρονται θέματα “επιβίωσης” για αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες.

Και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ακολούθησε την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον τζίρο να επιμένει σε άθλια επίπεδα και τους πωλητές να κάνουν το 5x5 επαναλαμβάνοντας το ρεκόρ που δημιούργησαν στις συνεδριάσεις από 21 έως 27/4/2010.

Ο ορισμός του υποσιτισμού στις συναλλαγές εκτός 20αρη, με δεκάδες εταιρείες να μην δικαιολογούν, συναλλακτικά, την παρουσία τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Είναι απόλυτα ενδεικτική η εικόνα που παρουσίαζε η Αγορά στις 16.30. Μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, 93 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 83 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια (!)

Αποκαρδιωτική η εικόνα και στο Τραπεζικό ταμπλό, με τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς να υποχωρεί σε νέα χαμηλά 15 μηνών, τα 10 ευρώ να φαίνονται “κορυφή των Ιμαλαϊων” για την Εθνική Τράπεζα και το ΤΤ να κλείνει σε νέα ιστορικά χαμηλά και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον τέταρτο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος, ενώ ούτε διάθεση για “window dressing” δεν σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και απροθυμία των όποιων αγοραστών έχουν απομείνει να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο, εκτιμούν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, έστω και αν ακούγονται “σχέδια επί χάρτου” για επικείμενες αποκρατικοποιήσεις και πιθανές συγχωνεύσεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές θέλουν κάτι πιο “χειροπιαστό” για να επανέλθουν, ενώ δεν υπάρχουν κινήσεις και αποφάσεις που να ενισχύουν τη ρευστότητα στην Αγορά.

Από τους λιγότερους “πράσινους” τίτλους του 20αρη ασφαλώς το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσαν οι ΔΕΗ (+2,48%) και ΟΤΕ (+2,8% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Απλά θετικό πρόσημο για τα Ελ. Πετρέλαια και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, Αγροτικής και Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Βιοχάλκο (-4,93%) και Motor Oil (-4,85%). Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων και επίσης κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Μυτιληναίο και MPB, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Κύπρου, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, MIG, Τιτάν και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου και στην ενδοσυνεδριακή αντίδραση έφτασε μέχρι τις 1470,23 μονάδες (11.54). όμως μετά τις 14.58 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1445,27 μονάδες (16.57) και έκλεισε τελικά στις 1447,15 μονάδες με απώλειες 0,91%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 72 εκατ. από τα οποία τα 3,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 21 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 14,81%.

Καλύτερη εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που δείχνουν να επιμένουν έστω και σε οριακά κέρδη, παρά το αρνητικό άνοιγμα στην Wall Street, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά, έναντι του δολαρίου, κινείται ο χρυσός.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι το πρόβλημα της ύφεσης δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, γεγονός το οποίο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, που δηλώνει απογοητευμένος, τόσο από τον τζίρο, όσο και από την γενικότερη εικόνα της Αγοράς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, το μπαράζ των νέων αρνητικών εκθέσεων για τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, επανέφερε το άσχημο κλίμα και την επιφυλακτικότητα, τους λίγους επενδυτές που έχουν απομείνει στην Σοφοκλέους, παρά τα όποια “ενθαρρυντικά” μακροοικονομικά στοιχεία για την Ελληνική οικονομία.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τη δυσκολία χρηματοδότησης από τις Αγορές λόγω των υψηλών spreads.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι πως οι διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας Αγοράς και στους επόμενους μήνες, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην πορεία χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας στην εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας και βέβαια στην συμπεριφορά των μεγάλων διεθνών Αγορών, εκτιμά ο κ. Χριστόπουλος.

Φρούδες αποδείχτηκαν τελικά οι διαγραμματικές ελπίδες, που μας έδωσε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE μετά την ανοδική διάσπαση του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού LJHF, στις 737 μονάδες, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Ο εν λόγω δείκτης μάλιστα μετά το “Happy Hour” της προηγούμενης Δευτέρας επανήλθε πολύ γρήγορα στη διηθητική καθοδική μιζέρια διασπώντας καθοδικά για ακόμα μια φορά τη ζώνη στήριξης των 709 με 700 μονάδων.

Ζητούμενο τώρα για τη συνέχεια, σύμφωνα με το στέλεχος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ είναι η αντοχή σε πιθανή καθοδική προσέγγιση του προηγούμενου χαμηλού, στις 655 μονάδες. Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του εν λόγω σημείου όχι μόνο θα οδηγήσει τον δείκτη προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 625 μονάδων αλλά θα δημιουργήσει και νέα ανησυχητική “στρατιά” εγκλωβισμένων επενδυτών στη ζώνη των 764 με 800 μονάδων.

Αναίρεση του προαναφερόμενου σεναρίου θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με τη γρήγορη επάνοδο του δείκτη πάνω από το μισό του αποτυπωμένου μαύρου “candlestick” της περασμένης Τετάρτης, στις 730 μονάδες περίπου. Άνοδος, όμως που θα πρέπει να συνοδευτεί με αξιόλογο τζίρο συναλλαγών.

“Με αυτό τον τζίρο, τι συμπέρασμα να βγει” αναρωτιέται ανήσυχος ο Μάνος Χατζηδάκης και προσθέτει ότι με αυτή την εικόνα η Αγορά δεν αντέχει κριτικής.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ συνεχίζει να συστήνει τοποθετήσεις σε κάθε αδυναμία της Αγοράς, καθώς αρκετές αποτιμήσεις είναι στα ιστορικά χαμηλά τους, όμως η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων μάλλον απαγορεύει αγορές σε χαρτοφυλάκια που δεν έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να κινούνται τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η συμπεριφορά των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων αναίρεσε τον όποια ανοδικό σχηματισμό πήγε να δημιουργήσει η ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Βασικοί λόγοι της υποχώρησης μπορεί να θεωρηθούν η επιδείνωση των συνθηκών στην Αγορά Κρατικού χρέους στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, τα stress tests που θα διενεργηθούν στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, τα σχόλια της FED για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, οι εκτιμήσεις για περαιτέρω καθυστέρηση αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η αδυναμία της Αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ μετά την λήξη των φορολογικών κινήτρων από την Αμερικανική Κυβέρνηση και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Στα του εσωτερικού προβληματισμού, η ανάκαμψη των ανησυχιών για αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ή/και αναδιάρθρωσή του με την Κυβέρνηση να διαψεύδει και πάλι αυτά τα σενάρια, η επικείμενη δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €4,5 δισ. τον Ιούλιο, οι ανησυχίες για τα stress tests των Ελληνικών Τραπεζών και για την υπαγωγή αυτών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι καθυστερήσεις στην ψήφιση της ιδιαίτερα σημαντικής εργασιακής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο περιορισμός των αγορών κρατικών χρεογράφων από την ΕΚΤ και η επικείμενη έξοδος των Κρατικών χρεογράφων από Ευρωπαϊκούς δείκτες την 1η Ιουλίου.

Οι ξένοι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες που αποτελούν σημείο αναφοράς (S&P 500 και DAX 30), από τεχνικής απόψεως, παρουσιάζουν ουδέτερη εικόνα προς στιγμή αν και έχουν υποχωρήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις, εξαιτίας των προαναφερθέντων λόγων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για το εσωτερικό η ψήφιση της εργασιακής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς ενδέχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών σε πολλούς κλάδους.

Άλλωστε και η Κυβέρνηση την εβδομάδα που διανύσαμε παρότρυνε τις Τράπεζες, εμμέσως πλην σαφώς, να προχωρήσουν σε στρατηγικές επιλογές ανασύνταξης και στήριξης του οικονομικού συστήματος. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου οι όποιες επιλογές των Τραπεζών να παραμείνουν και να γίνουν από τις διοικήσεις τους και όχι να τους επιβληθούν από τις εξελίξεις.

Επίσης σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. την τρέχουσα εβδομάδα η προσοχή των Αγορών θα παραμείνει προσηλωμένη στην ανεργία Ιουνίου, για τις ΗΠΑ, που ανακοινώνεται στις 2/7, ενώ η παραμονή των spreads του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου και των CDS των πενταετών σε δυσθεώρητα ύψη, δημιουργούν τουλάχιστον απεχθείς όρους αν η χώρα επιστρέψει στις Αγορές για να δανειστεί μέσα στον Ιούλιο.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Υποχώρησης συνέχεια με τους όγκους συναλλαγών να διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις αυξήθηκαν στο 2,01%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7524, τιμή εκκαθάρισης 662,42) κινήθηκαν μεταξύ 660,25 και 683,25 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (23500 Eurobank, 8800 Βιοχάλκο, 19100 Αγροτική, 59800 Κύπρου, 136400 Coca-Cola, 5700 Μυτιληναίος, 6600 ΔΕΗ, 7500 Ελλάκτωρ, 8000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 9400 Ελ. Πετρέλαια, 12000 Τιτάν, 12800 Πειραιώς, 13500 ΟΠΑΠ, 20400 ΟΤΕ, 34200 Εθνική, 30100 Alpha Bank, 42800 MIG, 77400 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2021), Alpha Bank (287), Πειραιώς (312), Eurobank (369), ΟΤΕ (1196), MIG (202), Μυτιληναίος (173), Ιντρακόμ (254), Coca-Cola (204), Ελλάκτωρ (170), Μέτκα (106), ΔΕΗ (106), ΟΠΑΠ (122).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (3566747 τεμ.), Eurobank (1439465 τεμ.), MIG (1756386).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v