Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχίες στις αγορές, κατολισθήσεις στο ΧΑ

Οι πωλητές έκαναν το 6Χ6 που είναι ρεκόρ 15μηνου για τη Σοφοκλέους, υπό το βάρος της αρνητικής εικόνας των διεθνών αγορών. Απώλειες 14,2% σε έξι συνεδριάσεις για τις τράπεζες. Κάτω των 100 εκ. παρέμεινε ο τζίρος.

Οι πωλητές έκαναν το 6Χ6 που δεν είναι απλά ρεκόρ για το 2010, αλλά και ρεκόρ 15μηνου, καθώς έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη είχε να “δει” η Σοφοκλέους από το διάστημα 27/2 – 9/3/2009.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση το καταταλαιπωρημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο υποχώρησε περισσότερο από το βάρος της αρνητικής εικόνας των διεθνών Αγορών και λιγότερο γιατί οι εν δυνάμει πωλητές αύξησαν τις επιθετικές τους διαθέσεις.

Τα αίτια προβληματισμού και νέας υποχώρησης των μεγάλων διεθνών Αγορών πολλά και μάλλον άξια αναφοράς.

Έτσι το Αμερικανικό κέντρο οικονομικών ερευνών Conference Board διόρθωσε τον δείκτη Απριλίου για το “outlook” της οικονομίας της Κίνας, αναφέροντας ότι ο leading index για τη Χώρα σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από το Νοέμβριο και όχι τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε διάστημα 14 μηνών. Όπως ανέφεραν τα ξένα πρακτορεία, ο δείκτης που συνθέτει το κέντρο ερευνών της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3%, λιγότερο από το 1,7% που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου. Το Conference Board ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακοίνωση περιελάμβανε ένα “λάθος υπολογισμό” για το συνολικό εύρος στο οποίο βασίστηκαν οι μετρήσεις.

Επίσης οι εξαγωγές της Ιαπωνίας θα αντιμετωπίσουν “σοβαρά εμπόδια” στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των μέτρων σύσφιξης της πολιτικής και της Ευρωπαϊκής κρίσης Κρατικού χρέους, ανέφερε χθες η Citigroup σε έκθεσή της.

Αιτία τουλάχιστον προβληματισμού και η επιβολή φόρου στις Τράπεζες από 5% έως 15% των ετήσιων κερδών τους, που προωθεί η Γερμανική Κυβέρνηση σύμφωνα με προσχέδιο νομοσχεδίου που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters. Το ποσοστό φόρου που θα επιβληθεί σε κάθε Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τον τζίρο και από τη θέση που κατέχουν στο ευρύτερο Τραπεζικό σύστημα της Χώρας. Η Γερμανική Κυβέρνηση υπολογίζει ότι από την επιβολή φόρου στις Τράπεζες θα εισρεύσουν στα ταμεία της πάνω 1 δισ. ευρώ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους υποχώρησε τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -11 μονάδες από τις -10 μονάδες το Μάιο, ενώ ο δείκτης του ευρύτερου οικονομικού κλίματος επίσης υποχώρησε στις 99,4 από τις 102,4 μονάδες το Μάιο.

Επίσης η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Conference Board, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει στις 52,9 μονάδες από 62,7 μονάδες το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 62,5 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών για την οικονομική δραστηριότητα στο επόμενο εξάμηνο υποχώρησε στις 71,2 μονάδες από 84,6 μονάδες.

Επόμενο ήταν ότι μετά το μπαράζ των ανησυχητικών μάκρο, τον λόγο να πάρουν οι “bearish” αναλυτές και να προβλέψουν ακόμα χειρότερες μέρες.

Έτσι την εκτίμηση ότι οι οικονομικές ανησυχίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στις ΗΠΑ και να οδηγήσουν ενδεχομένως σε περαιτέρω διόρθωση των μετοχών, εξέφρασε ο Nouriel Roubini, μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, που επισήμανε ότι τα μισά από τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 προέρχονται από το εξωτερικό.

Το πρόβλημα για τη Χρηματιστηριακή Αγορά δεν είναι τα πρόσφατα κέρδη, αλλά η ανησυχία για τα μελλοντικά έσοδα, τόνισε ο Gary Wolfer, επικεφαλής οικονομολόγος της Univest Wealth Management, που απαριθμεί τους κυριότερους παράγοντες, που “κρατούν την Αγορά σφιγμένη”: Η αβεβαιότητα για το πώς η μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα θα επηρεάσει τα κέρδη, η επιμονή της ανεργίας στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για την Κινεζική οικονομική ανάπτυξη και οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Agricole, αυτό που βλέπουμε σήμερα έχει έως ένα βαθμό σχέση και την αποστροφή κινδύνου που δείχνουν οι επενδυτές ενόψει των πολύ σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή 2/7.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτό πέφτει με “κεκτημένη ταχύτητα” και με την “δύναμη της συνήθειας”.

Με τα ξένα χαρτοφυλάκια απόντα και με διάθεση μη ενασχόλησης, ή με το μέρος των πωλητών, τους εγχώριους θεσμικούς σε πλήρη σύγχυση και τους ιδιώτες επενδυτές επιδεικτικά μακριά από την “ξενοκρατούμενη” Αγορά, αρκούν ελάχιστες εντολές πώλησης για να διατηρήσουν το αρνητικό κλίμα και να επιφέρουν επιπλέον “τριγμούς” στα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να διατηρούν “margin” ή να κινούνται στον στενό ορίζοντα της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3).

Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, αν στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν εφαρμοζόταν η “τακτική” των “εναλλασσόμενων σωματοφυλάκων” με Δεικτοβαρείς τίτλους εκτός Τραπεζικού ταμπλό, όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, που απλά προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα και δεν αφήνουν την Αγορά να “σκάσει” σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για πολλοστή συνεδρίαση “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς αποδείχθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, με τον κλαδικό του δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά 15 μηνών και στις έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις να καταγράφει απώλειες 14,21%.

Σε επίπεδα Μαρτίου 2009 Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά (0,97 ευρώ) η Αγροτική, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Εντυπωσιακή και η νέα κατολίσθηση των αποτιμήσεων, με την πρώτη επτάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,24 δισ), Εθνική (5,34 δισ), ΟΠΑΠ (3,33 δισ), ΟΤΕ (3,09 δισ), ΔΕΗ (2,83 δισ), Alpha Bank (2,19 δισ), Eurobank (1,98 δισ), Κύπρου (1,91 δισ).

Λίγοι οι χθεσινοί διασωθέντες στον 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+1,19%), Μυτιληναίος (+2,3%), ΟΠΑΠ (+0,29%), ΟΤΕ (+0,80%) και Τιτάν (+2,3%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Coca-Cola, Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-4,67%) και Eurobank (-3,17%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, MIG και με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εν μέσω διακυμάνσεων και εναλλαγών προσήμων σε ένα μάλλον στενό εύρος περίπου 18 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1430,7 (10.35) και υψηλό τις 1448,42 μονάδες (11.38). Από εκεί και πέρα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε στις 1434,41 μονάδες με απώλειες 0,88%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 83 εκατ. από τα οποία τα 4,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (“πακέτο” 1000000 μετοχών της ΕΧΑΕ στα 4,29 ευρώ).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 122 πτωτικών και 34 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 11,11%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου, με το πρώτο να δείχνει ότι υποχωρεί χαμηλότερα από τα 1,22 δολάρια, στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ η αδυναμία ανοδικής διαφυγής πάνω από το επίπεδο του 1,245 επέφερε διαγραμματικό “pullback” οδηγώντας την ισοτιμία σε βραχυχρόνια περιδίνηση γύρω από το σημείο του 1,2326.

Η προχθεσινή όμως καθοδική διάσπαση του mini ανοδικού καναλιού στο 1,2296 την έβγαλε από τη “ελκτική βαρύτητα” του 1,2326 βάζοντας πλέον ως καθοδικό στόχο -στο 144λεπτο chart τιμών- το ύψος του σχηματισμού δηλαδή την περιοχή από όπου διέρχεται και ο 200άρης, στο 1,2217 με 1,22. Πιθανή τώρα επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση και του 200άρη θα ωθήσει την αναλογία με συνοπτικές διαδικασίες προς τη ζώνη 1.2000 με 1.2108.

Από πλευράς τεχνικών δεικτών η καθοδική είσοδος του Relative Strength Index (RSI) στην “oversold” ζώνη -κάτω δηλαδή από τις 25 μονάδες δείκτη- θα δημιουργήσει ευκαιρία για γρήγορα κέρδη με τη δημιουργία ενός ανοδικού “swing”.

Απόλυτα απογοητευμένος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης που επικεντρώνει τις ανησυχίες του στο αδύναμο κλίμα από πλευράς συναλλακτικών όγκων που θεωρεί ότι είναι στοιχείο ενδεικτικό των διαθέσεων που επικρατούν στο εσωτερικό της Ελληνικής αγοράς. Παρά την συναλλακτική αδράνεια οι διαγραμματικές εξελίξεις δεν είναι αδιάφορες αφού τεχνικά το σενάριο διπλού πυθμένα αρχίζει να χάνει την ισχύ του και η υποχώρηση κάτω από τις 1.450 μονάδες χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση δείχνει και την διάθεση της Αγοράς να ξαναδεί τα χαμηλά της.

Η συρρίκνωση του εύρους μεταξύ 1.430 – 1.460 μονάδων εκτιμάται ότι καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα ενδεχόμενα εξέλιξης της κίνησης του Γενικού Δείκτη. Έλλειψη ειδήσεων, διορθωτικές τάσεις στην Ευρώπη και περιορισμένες εισροές από το εξωτερικό διαμορφώνουν συνθήκες αδυναμίας χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος δυνατός καταλύτης πίεσης της εγχώριας Αγοράς η οποία διαπραγματεύεται πλέον επί ένα σχεδόν μήνα στα χαμηλά δεκαετίας.

Οι αποτιμήσεις είναι σημαντικά πιεσμένες και η υποχώρηση της Αγοράς γίνεται με ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους, στοιχεία που μπορούν εύκολα να ανατραπούν με μια μετρίου βεληνεκούς θετική είδηση, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποχώρησης συνέχεια που δεν συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με σαφώς καλύτερη απόδοση από την αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,45%.

Περισσότερες πωλήσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6686, τιμή εκκαθάρισης 657,94) κινήθηκαν μεταξύ 648,5 και 669 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (16700 Alpha Bank, 70800 Eurobank, 96300 MPB, 10500 Πειραιώς, 7500 ΟΠΑΠ, 77000 Κύπρου, 11500 ΟΤΕ, 14600 Τιτάν, 6000 Βιοχάλκο, 7100 Αγροτική, 16100 Coca-Cola, 10200 Jumbo, 23700 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (346), Εθνική (2677), Πειραιώς (684), Eurobank (278), ΟΤΕ (458), Κύπρου (116), Μυτιληναίος (566), Αγροτική (416), MIG (364), ΓΕΚ (132), Ιντρακόμ (115), Μέτκα (133), ΔΕΗ (121), ΟΠΑΠ )107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 29/6 και λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων παρατηρείται σε Eurobank (1462965 τεμ.), Εθνική (3571947 τεμ.), MIG (1799186 τεμ.), MPB (1011100 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v