Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρωινοί αγοραστές πλήρωσαν αυξημένο ΦΠΑ!

Το 7x7 έκαναν οι πωλητές στη  συνεδρίαση οδηγώντας το ΓΔ σε πτώση 7,52% τον Ιούνιο και 34,68% από την αρχή τους έτους. Απώλειες 48,77% για τις τράπεζες στο εξάμηνο. Κέρδη σήμερα για ΕΤΕ, υποχώρησαν ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Η χαμηλότερη του αναμενομένου ζήτηση ρευστότητας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από την ΕΚΤ έδωσε το έναυσμα ανοδικής διόρθωσης, μετά τις σημαντικές απώλειες που είχαν καταγράψει οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ποσό πολύ χαμηλότερο των εκτιμήσεων, το οποίο έφθασε στα 131,933 δισ. ευρώ ζήτησαν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες από την ΕΚΤ, στην δημοπρασία τριμηνιαίων δανείων που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg, περίμεναν ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα ζητήσουν από 200 έως 300 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Η περιορισμένη ζήτηση για τις 3μηνες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, με φόντο την αυριανή λήξη των 12μηνων χορηγήσεων (ύψους 442 δισ ευρώ), έδωσε σχετική ώθηση στους Ευρωπαϊκούς Τραπεζικούς τίτλους καθησυχάζοντας σε κάποιο βαθμό τις Αγορές.

Οι δηλώσεις αρκετών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της δημοπρασίας ήταν θετικές, με τους περισσότερους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες δεν εμφανίστηκαν πανικόβλητες.

Όμως στις 15.30 και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι “πανηγυρισμοί” ήλθαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την Αμερικανική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ADP τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν μόλις 13.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έναντι προβλέψεων για 60.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αντέδρασαν άμεσα, όχι μόνο χάνοντας το σύνολο των κερδών τους, αλλά γυρίζοντας και σε αρνητικό πρόσημο και βέβαια το σύνολο των διεθνών επενδυτών και αναλυτών περιμένει τώρα τα στοιχεία της ανεργίας Ιουνίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται στις 2/7.

Τα μεγάλα Χρηματιστήρια στο εξωτερικό έχουν διαθέσεις να “μαζέψουν” κάπως τις πρόσφατες απώλειες, αλλά δεν βοηθούνται από τα μακροοικονομικά νέα και από την αγωνία για τα διενεργούμενα stress tests, τονίζει σημαντικός αριθμός αναλυτών και βέβαια όλες οι ελπίδες τώρα περιορίζονται στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εταιρειών που αρχίσουν να ανακοινώνονται μέσα στον Ιούλιο.

Στο Χ.Α. και πλην της όποιας προσπάθειας “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων λόγω της τελευταίας συνεδρίασης του χρηματιστηριακού εξαμήνου, ασφαλώς αξιοπρόσεκτη ήταν η αντίδραση της Αγοράς στις “εισαγόμενες” φήμες για πιθανό ενδιαφέρον από την Qatar Investment Authority για απόκτηση ποσοστού 5% - 7% στην Εθνική Τράπεζα.

Αυτό από μόνο έδειξε ότι η εγχώρια Αγορά υποφέρει από “λειψυδρία” θετικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να της αλλάξουν την ψυχολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων, η ανάγκη για την δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων Τραπεζικών ομίλων, ικανών να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στο νέο οικονομικό περιβάλλον, φαίνεται πως σταδιακά γίνεται πεποίθηση στους κόλπους των Ελλήνων Τραπεζιτών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται έντονη κινητικότητα στα Τραπεζικά επιτελεία.

Σύμφωνα με γνωρίζοντες τον κλάδο, ο νέος γύρος συγκέντρωσης του πιστωτικού συστήματος φαντάζει κάτι παραπάνω από σίγουρος, καθώς η βαθιά ύφεση της Αγοράς απειλεί να εκτοξεύσει τα δάνεια σε καθυστέρηση, περιορίζοντας σημαντικά την κερδοφορία των Τραπεζών και αυξάνοντας εντυπωσιακά τις προβλέψεις, ενώ μειωμένη δείχνει η καθαρή τους θέση από την πτώση των τιμών των Ελληνικών και δύσκολη η άντληση κεφαλαίων από την Αγορά.

Καταλύτης των εξελίξεων φαίνεται πως είναι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο επεξεργάζονται υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος.

Βεβαίως σε αρκετές περιπτώσεις, στο Χ.Α., οι αγοραστές “έχουν με το μέρος τους” τις χαμηλές αποτιμήσεις, όμως έχασαν το διεθνές momentum και τώρα που επιστρέφουν οι ανησυχίες στις διεθνείς Αγορές θα πρέπει να επιδείξουν δυναμική που δεν φαίνεται να διαθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση και στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι πωλητές που έκαναν το 7Χ7 και το οποίο είναι νέο ρεκόρ 15 μηνών (τελευταίες συνεχόμενες επτά πτωτικές συνεδριάσεις στης περίοδο 10/2-18/2/2009).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από οκτώ συνεδριάσεις ο τζίρος πέρασε εκ νέου υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα κυρίως των πυκνών συναλλαγών που σημειώθηκαν κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, όταν ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών ήταν στο ζενίθ και κάποιοι από αυτούς τώρα θα έχουν δημιουργήσει ένα ακόμα κομμάτι εγκλωβισμένων (αν η Αγορά συνεχίσει να κινείται πλαγιολισθητικά).

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του Ιουνίου, αλλά και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο σημείωσε απώλειες 7,52%, οι οποίες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 34,69%.

Επίσης ο Τραπεζικός δείκτης τελείωσε τον Ιούνιο με απώλειες 11,16% και το χρηματιστηριακό εξάμηνο με απώλειες 48,77%.

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μέχρι ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος κινήθηκε με θετικό πρόσημο και στον μεγάλο “ενθουσιασμό” έφτασε μέχρι τις 1481,94 μονάδες (+3,31%), για να “δει” στις 17.09 το χαμηλό ημέρας των 1433,31 μονάδων και να κλείσει τελικά στις 1434,22 μονάδες με οριακές απώλειες 0,01%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 115 εκατ. από τα οποία τα 4 αφορούσαν “πακέτα”.

Σαφώς υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 19,19%.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στον 20αρη (που το πρωί που αγοραστές ήταν στο “forte” τους ήταν “καταπράσινος”).

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική Τράπεζα (+5,1%) και Βιοχάλκο (+4,04%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς και Coca-Cola 3Ε και του 2% για την MPB.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική Τράπεζα και Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Motor Oil και των δύο ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΠΑΠ.

Μικρότερες ημερήσιες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάνα, Jumbo, Alpha Bank.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Στην σημερινή “χρηματοδότηση” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από την ΕΚΤ, επικεντρώνει την προσοχή του ο Βασίλης Σωτηρόπουλος την οποία θεωρεί ιδιαίτερα θετική είδηση για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο που έδειξε να έχει μικρότερα προβλήματα ρευστότητας από αυτά που φοβόντουσαν οι Αγορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η έλλειψη ειδήσεων στο εσωτερικό, η υποβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών από διεθνείς οίκους, αλλά και η πρόβλεψη ότι πιθανόν να καταγράψουν ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οδηγεί τις τιμές των μετοχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις για αναδιάρθρωση του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος, δηλαδή για συγχωνεύσεις, κάτι που φαίνεται να ευνοεί και η Κυβέρνηση, αφού σχετικές δηλώσεις έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην ουσία το “πρόβλημα” αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι Έλληνες Τραπεζίτες –πρόσφατες είναι οι δηλώσεις Κωστόπουλου περί 2,5 Τραπεζών-, αλλά κανείς δεν ξέρει αν, πότε και ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα. Με αυτά τα δεδομένα κάποιοι προβλέπουν “θερμό” καλοκαίρι για τις Ελληνικές Τράπεζες και κάποιοι άλλοι μεταθέτουν τις εξελίξεις για το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ, η διχογνωμία που κατεγράφη στην πρόσφατη σύνοδο των G 20 το Σαββατοκύριακο στον Καναδά -με τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες να ζητούν αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ως “φάρμακο” για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση και την Ευρώπη να επιμένει σε ορθολογικοποίηση των δημοσίων οικονομικών και περιστολή των ελλειμμάτων- συμβάλλει στην αδυναμία χάραξης κατευθύνσεων από τις Αγορές.

Λύση δε δόθηκε ούτε στο θέμα της ειδικής φορολόγησης των Τραπεζών, αφού οι διαφορές οδήγησαν τους G 20 στην απόφαση κάθε Χώρα να ρυθμίσει τα του οίκου της με τον τρόπο που νομίζει.

Πάντως, η τάση διόρθωσης των ξένων Αγορών, οφείλεται και σε αντικειμενικά στοιχεία όπως είναι η μεγάλη πτώση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ της υπερδύναμης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, που διαμορφώθηκε στο 2,7%, ποσοστό που δεν μπορεί να απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που συνδέεται άμεσα με την πορεία της κατανάλωσης και των λιανικών πωλήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, οφείλει κανείς να συνυπολογίσει και το γεγονός ότι έφτασε το τέλος του χρηματιστηριακού εξαμήνου, οπότε τα διάφορα funds συνηθίζουν για ευνόητους λόγους να προχωρούν σε “καλλωπισμό” -το περίφημο “window dressing”- των χαρτοφυλακίων τους μέσω αναδιαρθρώσεων.

Περιμένετε και τις επόμενες συνεδριάσεις πριν προχωρήσετε σε τοποθετήσεις, συστήνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, δηλώνει απόλυτα διστακτικός, καθώς τα τεχνικά μηνύματα που δίνουν οι Αγορές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, αν και σήμερα ο S&P 500 δώσει δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1044 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 1010 και 950 μονάδες.

Απόλυτα συγκρατημένος δηλώνει ο κ. Μάνθος και από την διαγραμματική “συμπεριφορά” του τίτλου της Εθνικής και επισημαίνει: “Η διαγραμματική αδυναμία της να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση στα 10,37 ευρώ έφερε αντιθετικό αποτέλεσμα οδηγώντας τη με μικρά αλλά σταθερά βήματα σε νέα πτωτική πορεία. Στο στόχαστρο της νέας αυτής καθοδικής κίνησης φαίνεται να έχει μπει το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 8,12 ευρώ (πυθμένας Μάρτιος 2009) ενώ σημαντικούς τριγμούς θα προκαλέσει η πιθανή καταστρατήγησή της, καθώς θα ανοίξει πλέον το δρόμο για τα χαμηλά του 2003 στα 7,26 ευρώ.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο, που πηγάζει από το ημερήσιο chart τιμών είναι η διαφυγή της μετοχής από τον εναγκαλισμό του τριγωνικού σχηματισμού και η μερική διατήρησή της με μικρό όγκο συναλλαγών πάνω από το μέσο του μεγάλου μεσοπρόθεσμο καθοδικού καναλιού.

Η ένδειξη ναι μεν έχει πολύ μικρή βαρύτητα στην όλη άσχημη εικόνα της μετοχής αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εφαλτήριο εξασθένισης της υπάρχουσας μεσομακροπρόθεσμης τάσης κάνοντας έτσι για πρώτη φορά λίγο πιο ευδιάκριτο το διαγραμματικό “πάτο” της Αγοράς.

Προβληματισμός και από την πλευρά του Μάνου Χατζηδάκη, τόσο για την “ιδιαιτερότητα” της ημέρας, όσο και για την τελική κατάληξη της σημερινής συνεδρίασης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου διατηρούν το κλίμα ήπιων διορθωτικών τάσεων στην εγχώρια Αγορά. Η τελευταία ημέρα του εξαμήνου πάντως έχει την ιδιαιτερότητα μιας πιθανής εκδήλωσης αγοραστικού ενδιαφέροντος στην λογική του “window dressing” αλλά και της διαγραφής των Ελληνικών ομολόγων από τους δείκτες αναφοράς των επενδυτικών κεφαλαίων.

Ως εκ τούτου τα συμπεράσματα από την σημερινή συνεδρίαση κρίνονται επισφαλή και θα αναμέναμε την συμπεριφορά της Αγοράς από αύριο προκειμένου να καθορίσουμε την στάση μας. Επισημαίνουμε πάντως ότι προοδευτικά η ταχύτητα διολίσθησης της αγοράς δείχνει να επιβραδύνεται και η πίεση να συγκεντρώνεται σε ολοένα και μικρότερο αριθμό μετοχών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που ξεκίνησε έντονα ανοδικά και ολοκληρώθηκε με ρευστοποιήσεις, με την μεταβλητότητα να ενισχύει σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις μειώθηκαν στο 0,88%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15897, τιμή εκκαθάρισης 664,47) κινήθηκαν μεταξύ 652 και 699,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (25900 Eurobank, 11300 Βιοχάλκο, 35300 Αγροτική, 146800 Κύπρου, 5500 Coca-Cola, 15900 ΔΕΗ, 5400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 15000 Ελ. Πετρέλαια, 8900 Τιτάν, 43400 Πειραιώς, 29200 ΟΠΑΠ, 18800 ΟΤΕ, 22700 Εθνική, 67700 Alpha Bank, 28400 MIG, 31500 MPB, 7000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7399), Alpha Bank (1962), Πειραιώς (572), Eurobank (662), ΟΤΕ (784), MIG (561), Μυτιληναίος (196), Ιντρακόμ (249), Coca-Cola (182), Μέτκα (147), ΔΕΗ (134), ΟΠΑΠ (433), Ελ. Πετρέλαια (228), ΕΧΑΕ (225), ΓΕΚ (120), Κύπρου (104), Motor Oil (127), MPB (299).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Jumbo (34372 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v