Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κόντυναν" τον βηματισμό τους οι αγοραστές

Μειώθηκε ο αρχικός ενθουσιασμός των αγοραστών, κάτι που είχε σαν αντίκτυπο την σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, αλλά και την ύφεση στον ρυθμό των συναλλαγών.

Κατέβασαν ρυθμούς οι αγοραστές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να έχει υποχωρήσει περίπου 20 μονάδες από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό ενώ τουλάχιστον αξιοσημείωτη κρίνεται και η μείωση του ρυθμού στον τζίρο.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης οι τελευταίες 3 έχουν δώσει όσο τζίρο έδωσε η πρώτη ώρα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Χωρίς να αποκλείεται οι αγοραστές να επανέλθουν προς το τέλος προκειμένου να διαμορφώσουν τις τιμές κλεισίματος, είναι εμφανές ότι σε όλο τον 20άρη οι τίτλοι έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τη ΔΕΗ να κινείται πλέον στο αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, ενώ με οριακά κέρδη κινούνται MIG, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Σαφώς υποδεέστερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που δείχνουν να παραμένουν άκρως επιφυλακτικές στο σημερινό ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα μόλις 18 τίτλοι να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 7%, αλλά και την υποαπόδοση του σημειώνουν FTSEM (+0,41%) και FTSES (+1,53%), έναντι του τραπεζικού δείκτη (+4,20%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής κέρδη για την Marfin Popular Bank που ξεπερνούν το 5%, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% κινούνται Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τραπεζα Κυπρου και Βιοχάλκο και του 3% Alpha Bank, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο απογοητευτική η εικόνα για την Jumbo, η οποία όχι μόνο «διάβρωσε» τα αρχικά κέρδη, αλλά κινείται στο χαμηλό ημέρας και στην τιμή των 5 ευρώ, έχοντας επιστρέψει σε αρνητικό πρόσημο και σε απώλειες 1,19%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον 20άρη, κατ’ αρχήν ζητούμενο είναι το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 709 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v