Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολη η πρώτη συνεδρίαση του β΄ εξαμήνου

Επιβαρύνεται σημαντικά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, που δεν αποκλείεται να «σπρώξει» το ΧΑ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, παρά την «αποψίλωση» που έχει προηγηθεί σε τιμές και ψυχολογία.

Ξεκινά σήμερα το δεύτερο χρηματιστηριακό εξάμηνο με το πρώτο να έχει συνεχίσει την αποψίλωση ψυχολογίας και τιμών που ξεκίνησε από τα πρόσφατα υψηλά Οκτωβρίου 2009.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ολοκλήρωσε το πρώτο χρηματιστηριακό εξάμηνο με απώλειες 34,69%, ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 48,77%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ τους πρώτους έξι μήνες μειώθηκε κατά περίπου 27,4 δισ. ευρώ.

Σαφώς απογοητευτικότερα είναι τα νούμερα των απωλειών από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά Οκτωβρίου 2009 (14/10/2009) με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 50,49%, τον τραπεζικό απώλειες 65,7%, και την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ μειωμένη κατά περίπου 52 δισ. ευρώ.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η μείωση των αποτιμήσεων σε αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών έχει φτάσει στο «μη περαιτέρω».

Όμως, η σταδιακή επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές θεωρείται βέβαιο ότι αν συνεχιστεί θα σπρώξει και το ΧΑ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τα διεθνή χρηματιστήρια, κοντά στο ενδο-συνεδριακό χαμηλό έκλεισε χθες η Wall Street μετά την «απειλή» της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας έως και 2 βαθμίδες.

Ακολούθησε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα (για τον μήνα Ιούνιο), που επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και αυτό σε συνδυασμό με τις απώλειες της Wall Street έστειλαν ακόμη χαμηλότερα τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ενώ με τουλάχιστον αξιοπρόσεχτες απώλειες, δείχνουν να ανοίγουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ανησυχητικά μηνύματα και από το μέτωπο της ναυτιλίας.

Καθώς ο δείκτης Baldic Dry Index ο οποίος στις 26/5 βρισκόταν στις 4.209 μονάδες, χθες έκλεισε στις 2.406 μονάδες, καταγράφοντας αθροιστικές απώλειες 42,9%.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, η χθεσινή συνεδρίαση απέδειξε για πολλοστή φορά ότι κάθε ανοδική αντίδραση θεωρείται ως εξαιρετική ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, από αυτούς που έχουν αποφασίσει να μειώσουν ή να μηδενίσουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά.

Η οποία εδώ και πολλές συνεδριάσεις παρουσιάζει εμφανέστατα συμπτώματα κόπωσης και απογοήτευσης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τοποθετούν πιθανή ανοδική αντίδραση όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα β’ τριμήνου, οι εταιρίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, σίγουρα και απόλυτα βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας έχει επικεντρωθεί στα στοιχεία ανεργίας για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο.

Τεχνικά η εικόνα στο αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνει να επιβαρύνεται σημαντικά, καθώς ο δείκτης «σηματωρός» S&P 500 όχι μόνο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε χαμηλότερα από τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1.044, αλλά απομακρύνθηκε και αισθητά από αυτήν.

Αυξάνοντας τις προϋποθέσεις να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 1.010 και 950 μονάδες.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, με δεδομένη την εύθραυστη ψυχολογία και την περίπου μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, θα συνεχίσει να αναζητείται ο καταλύτης που θα αλλάξει επί το θετικότερο κλίμα και διαθέσεις και αυτός δεν φαίνεται να είναι άλλος από ένα σημαντικό επιχειρηματικό deal, πιθανότατα στον τραπεζικό κλάδο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v