Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση με ερωτηματικά

"Bull Trap" ή φυσιολογική αντίδραση μετά από 7 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, από μία Αγορά που προσπαθεί να πείσει ότι διαθέτει έστω και τα στοιχειώδη “ένστικτα επιβίωσης; ”Αδυνατεί να υπερβεί τα 9 ευρώ η ΕΤΕ.

Δεν έκαναν το 8Χ8 οι πωλητές και μάλιστα σε μία συνεδρίαση που δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και βέβαια δεν είχε και την βοήθεια των διεθνών Αγορών.

Τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μπορεί να περιόρισαν σημαντικά τις πρωινές τους απώλειες, όμως μέχρι την ώρα που έληξε η συνεδρίαση στο Χ.Α. συνέχισαν να κινούνται με αρνητικό πρόσημο, ενώ με διακυμάνσεις και εν συνεχεία απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Που βρήκε άραγε η Σοφοκλέους τις ψυχικές δυνάμεις (για ρευστότητα που διοχετεύτηκε στο σύστημα ούτε λόγος) να κινηθεί “contrarian” στις διεθνείς Αγορές;

Φυσιολογική αντίδραση μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, από μία Αγορά που προσπαθεί να πείσει ότι διαθέτει έστω και τα στοιχειώδη “ένστικτα επιβίωσης”, ή “bull trap” που θα δημιουργήσει ακόμα μία ομάδα εγκλωβισμένων που δεν έμαθαν να ενεργοποιούν γρήγορα αντανακλαστικά;

Σε αυτή την ερώτηση ασφαλώς καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Εντυπωσιακή η μάχη στον τίτλο της Εθνικής, με τις τελικές εντυπώσεις να τις κερδίζουν εκ νέου οι πωλητές που κράτησαν τον τίτλο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα των 9,00 ευρώ. Αξίζει μάλιστα επισημάνσεως ότι μετά τις δημοπρασίες και στην τιμή κλεισίματος δόθηκαν περισσότερα από 450000 κομμάτια, ενώ ο τίτλος έκλεισε με ανεκτέλεστο πώλησης 70328 τεμαχίων.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Jumbo και με απώλειες οι Αγροτική (-0,97%) και ΔΕΗ (-7,98% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Απέκοψε μικτό μέρισμα 1,00 ευρώ, απώλεσε 0,94 ευρώ στο ταμπλό).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+5,8%) και Eurobank (+5,43%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Motor Oil, Alpha Bank και του 2% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Πειραιώς, Coca-Cola. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1414,61 μονάδες (10.42), όμως μετά τις 11.47 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1465,85 μονάδες (16.46) και έκλεισε τελικά στις 1452,13 μονάδες με κέρδη 1,25%, ενώ ο τζίρος σαφώς υποδεέστερος της προηγούμενης συνεδρίασης έφθασε τα 93 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών, 15 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 14,29%, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στην Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες έφεραν σχετική κινητικότητα στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών.

Έτσι ξεκινούν οι ανοδικές αντιδράσεις σε Αγορές που τιμές και ψυχολογία βρίσκονται “τρίτο υπόγειο ρετιρέ”, υποστηρίζουν οι τελευταίοι εναπομείναντες συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Την αντίδραση θα την φέρουν οι αποτιμήσεις και οι όποιες θετικές ειδήσεις θα έλθουν αρκετά αργότερα απλά για να την στηρίξουν, υποστηρίζει η αισιόδοξη σχολή σκέψης.

Δεν είναι αποχές για “πειραματισμούς” δηλώνουν όσοι παραμένουν επιδεικτικά απαισιόδοξοι και τονίζουν ότι κάποια σημάδια από την παγκόσμια οικονομία δείχνουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία των Αγορών.

Για παράδειγμα ο δείκτης ξηρού φορτίου (Baltic Dry Index) έχει υποχωρήσει κατά 43% από τις 26 Μαΐου, εξέλιξη η οποία δεν είναι ιδιαίτερα θετική, αφού συνήθως ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει στα Χρηματιστήρια.

Επίσης η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα (για τον μήνα Ιούνιο), επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Σε εξαιρετικά δυσεπίλυτο γρίφο δείχνει να εξελίσσεται το πρόβλημα της ανεργίας στις ΗΠΑ που επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που “είδαν” σήμερα το “φως” της δημοσιότητας.

Έτσι αναπάντεχη αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό συμπληρώθηκαν 472.000 αιτήσεις έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση στις 452.000 αιτήσεις, από 459.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, το ρίσκο των εταιρικών ομολόγων έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, ενώ και η τεχνική εικόνα των περισσότερων μεγάλων διεθνών Αγορών δίνει πωλητικό σήμα.

Επίσης για το Χ.Α., ο Ιούλιος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας καθώς αναμένεται η έκδοση των εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό-εργασιακό της Χώρας, όπως και οι πιθανολογούμενες ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, καθώς στην Αγορά κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Τέλος και σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στην Αγορά, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες σκέφτονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, για να μειώσουν το κόστος.

Σύμφωνα με αυτούς που παραμένουν στην πλευρά των απαισιόδοξων, στην παρούσα φάση υπάρχει η “καλοκαιρινή διάθεση”, αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται και το φθινόπωρο αναμένεται να έρθουν εντονότερα στην επιφάνεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι αισιόδοξοι παραμένουν μειοψηφία στην Αγορά, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας που υπενθυμίζει ότι παραδοσιακά το β΄ εξάμηνο είναι κατά κύριο λόγο αρνητικό για τις Αγορές, κατά την τελευταία εικοσαετία.

Σύμφωνα με την άποψη του επενδυτικού συμβούλου της Proton Bank, δύσκολα μπορούν να υπάρξουν σημαντικά χειρότερες ειδήσεις για την Σοφοκλέους, οπότε λίγο καλύτερα να πάνε τα πράγματα στο μέτωπο των δημοσιοοικονομικών, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να κινηθεί ακόμα και “αναρχοαυτόνομα” ανοδικά, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Μεσοπρόθεσμα συνεχίζει να φοβίζει το υφεσιακό σκηνικό και η τάση των διεθνών Αγορών που θα αποτελούν πλέον τον “οδηγό” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον κ. Τζάνα δύσκολα η ανοδική αντίδραση θα επεκταθεί εκτός τίτλων 20αρη (αν αυτή κρίνεται υψηλού κόστους και δεν υποστηρίζεται από επιχειρηματικές ειδήσεις), εκτός αν η αναρρίχηση του Δείκτη επιδείξει διάρκεια και συνέπεια.

Απόλυτα επιφυλακτικός δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος. Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, προσπαθώντας να “ανιχνεύσει” τις διαθέσεις του Γενικού Δείκτη επισημαίνει: “Υποχρεωτική επίσκεψη σε “αίθουσες”, που είχαν να ανοίξουν από το 1997 πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα ο Γενικός Δείκτης εγκλωβίζοντάς τον για πρώτη φορά μέσα σε αυτές μετά από 13 χρόνια.

Το μηνιαίο chart του Δείκτη είναι στη κυριολεξία όσες “χίλιες λέξεις”, καθώς είναι εμφανέστατη η δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Εάν ο Δείκτης δε μπορέσει να αποτυπώσει στον Ιούλιο ένα λευκό “candlestick” με κλείσιμο πάνω από τη σημαντικότατη ζώνη των 1457 με 1462 μονάδων τότε θα πρέπει να ετοιμαστούμε για ακόμα πιο δυσάρεστες επισκέψεις, καθώς είναι πολύ πιθανό να φθάσουμε σε επίπεδα, που ο Γενικός Δείκτης είχε να δει από το 1994 (1205 μονάδες).

Το κατά πόσο όμως μετά από τρεις μήνες συνεχόμενης πτώσης θα μπορέσει ο Ιούλιος να “υψώσει το ανάστημά του” σε ένα τέτοιο αρνητικό διαγραμματικό σχηματισμό θα ήταν ασφαλέστερο να το δούμε στη πορεία χωρίς όμως να έχουμε σημαντική έκθεση στην Αγορά. Ο μοναδικός ίσως αρωγός σε μια πιθανή ανοδική ανάταση του Γενικού Δείκτη είναι η έντονη απόκλιση του γνωστού τεχνικού δείκτη Relative Strength Index.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση το εύρος των ανοικτών συμβολαίων στον FTSE μειώθηκε κατά 12% φαινόμενο το οποίο συνήθως αποτελεί ένδειξη εξισορρόπησης της Αγοράς, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η νευρικότητα είναι έκδηλη στην εγχώρια Αγορά με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στον έλεγχο της τάσης αλλά και των ειδήσεων. Η απειλή υποβάθμισης της Ισπανίας, τα μέτρια μακροοικονομικά στοιχεία και η πτωτική τάση των ξένων Αγορών αποδυνάμωσαν κάποια θετικά νέα τα οποία είχαν αρχίσει να τιμολογούνται στην Ελληνική Αγορά, της οποίας η μέχρι τώρα πορεία δεν έχει δικαιώσει μεσοπρόθεσμες διακρατήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική τακτική όσων κινούνται γύρω από τοποθετήσεις Ελληνικών μετοχών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που ξεκίνησε καθοδικά και τελείωσε με αξιοπρόσεκτα κέρδη, ενώ μειωμένος αλλά αξιόλογος ήταν ο όγκος συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις μειώθηκαν στο 0,60%.

Λίγες και μικτές, με περισσότερες πωλήσεις, οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11285, τιμή εκκαθάρισης 678,53) κινήθηκαν μεταξύ 648,25 και 683,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (72600 Eurobank, 19400 Βιοχάλκο, 43500 Αγροτική, 116700 Κύπρου, 23000 Coca-Cola, 14400 ΔΕΗ, 7800 Ταχ. Ταμιευτήριο, 17200 Ελ. Πετρέλαια, 16300 Τιτάν, 41300 Πειραιώς, 44500 ΟΠΑΠ, 26800 ΟΤΕ, 78700 Εθνική, 94100 Alpha Bank, 40600 MIG, 130900 MPB, 90000 Jumbo, 9800 Ελλάκτωρ, 48500 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3765), Alpha Bank (876), Πειραιώς (423), Eurobank (631), ΟΤΕ (575), MIG (261), Μυτιληναίος (262), Coca-Cola (265), Μέτκα (349), ΔΕΗ (130), ΟΠΑΠ (620), Ελ. Πετρέλαια (143), ΓΕΚ (133), Κύπρου (328), Τιτάν (168), Αγροτική (126).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank (146993 τεμ.), Eurobank (140700 τεμ.), Εθνική (64140 τεμ.), Πειραιώς (135185 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v