Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση ανάκαμψης με ΟΠΑΠ και τράπεζες

Αύξησαν ελαφρώς την κινητικότητά τους οι αγοραστές, και δίνοντας ανοδικό τέμπο στον (χαμηλό) τζίρο γύρισαν τον δείκτη σε θετικό πρόσημο. ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Αlpha, Eurobank και Motor Oil οι πρωταγωνιστές.

Από το προηγούμενο σχόλιο είχε αναφερθεί ότι ο χαμηλός τζίρος επέτρεπε τη διατήρηση μεταβλητότητας, καθώς λίγες εντολές σχετικού ειδικού βάρους θα μπορούσαν να αλλάξουν την τάση της αγοράς προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Έτσι, μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, οι αγοραστές άφησαν σχετικά την κινητικότητά τους, με αποτέλεσμα η δεύτερη ώρα να έχει περίπου τον διπλάσιο τζίρο της πρώτης και να εμφανιστεί σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον στους περισσότερους τίτλους του 20άρη.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά τις 13:00 εκτός από τον τίτλο της ΔΕΗ (-5,69%) που συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την αποκοπή του μικτού μερίσματος με οριακά αρνητικό πρόσημο κινείται μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo.

Αντίθετα, εκτός τραπεζικού ταμπλό ξεχωρίζει το +5,43% του Ελλάκτωρα, το +4,17% της Motor Oil, ενώ με κέρδη πάνω από 3% κινούνται Μυτιληναίος και Coca Cola.

Μικρότερα κέρδη, αλλά θετικός βηματισμός για Βιοχάλκο, Τιτάν, MIG, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.

Όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, τα μεγαλύτερα κέρδη που ξεπερνούν τις 4 ποσοστιαίες μονάδες για τη Eurobank, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και των 2 ποσοστιαίων μονάδων Τραπεζα Κυπρου, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Μικρότερα κέρδη για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Νέα υποχώρηση του ευρώ προκάλεσε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί μεγάλης συμμετοχής των τραπεζών στην δημοπρασία 6ήμερων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν 111,237 δις. ευρώ με σταθερό επιτόκιο στο 1%.

Με την ανακοίνωση αυτών των στοιχείων το ευρώ υποχώρησε στο 1,2275 δολ. 108,57 γεν και 1,3157 ελβετικά φράγκα.

Όμως, σε δεύτερη ανάγνωση, οι αγορές επανέφεραν το ευρώ σε σταθεροποιητική πορεία.

Καθαρά από τεχνικής άποψης και σύμφωνα με τη συντηρητική σχολή σκέψης, όσον αφορά τον 20άρη οτιδήποτε κλείσιμο χαμηλότερο των 726 μονάδων μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών μπορεί να θεωρείται.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v