Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καταλύτες Εθνική, 3Ε και η ανεργία στις ΗΠΑ

Κάποιες πρώτες θετικές παρακαταθήκες άφησε η χθεσινή συνεδρίαση, με πάρα πολλά να κρίνονται στις 15:30 όταν και ανακοινώνονται τα στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ. Σε Εθνική, 3Ε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις μετοχές του 20άρη.

Συνεδρίαση που πιθανότατα όλα θα κριθούν κατά τα τελευταία 90 λεπτά δείχνει η σημερινή, μετά τις πρώτες θετικές παρακαταθήκες, που άφησε η χθεσινή προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Πάρα πολλά θα κριθούν από την τάση των διεθνών αγορών, με τη Wall Street για μία ακόμη μέρα να κλείνει χθες με αρνητικό πρόσημο, αλλά περιορίζοντας σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, ενώ τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια παρουσίασαν μικτή εικόνα, ευνοούμενα από την απόφαση της πρωθυπουργού της Αυστραλία να μειώσει τον προτεινόμενο φόρο στις εταιρίες εξόρυξης μετάλλων.

Για θετικό άνοιγμα προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, διορθώνει ελαφρώς το ευρώ μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή του κίνηση που το έφερε και πάνω από το 1,25 στην ισοτιμία του με το δολάριο, ενώ τα πάντα σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές θα κριθούν μετά τις 15:30 όταν και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας για το μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας το ελληνικό χρηματιστήριο, όλες οι συνθήκες δείχνουν ότι αυτή η παρατεταμένη συσσώρευση, κάποια στιγμή πρέπει να εκτονωθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 30 συνεχόμενα κλεισίματα, στο σχετικά στενό εύρος 1.403 – 1.595.

Κλείσιμο υψηλότερα των 1.595 μονάδων δίνει ανοδική διαφυγή στον δείκτη, ενώ αντίθετα υποχώρηση χαμηλότερα από τις 1.500 μονάδες βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1.350, 1.250 και 1.205 μονάδες.

Όλα αυτά σε μία αγορά που συνεχίζει να αναζητεί μακροχρόνιους αγοραστές και την τάση της διαμορφώνουν οι βραχυχρόνιες κινήσεις των traders και τα ξένα χαρτοφυλάκια που σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών.

Πιθανότατα για πολλοστή συνεδρίαση το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε τίτλους του 20άρη και λίγες μετοχές ακόμη μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν τις αποτιμήσεις τους χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Ασφαλώς από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές ξεχωρίζει η περίπτωση της Εθνικής, καθώς έχει συμπληρώσει 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις κάτω από το ψυχολογικό όριο των 9 ευρώ, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι ο τίτλος έχει συστηματικό πωλητή.

Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής η πρώτη αντίσταση στα 9,50 και η δεύτερη εξαιρετικά ισχυροποιημένη στα 10,34 ευρώ.

Την οποία έχει να υπερκεράσει σε κλείσιμο εδώ και 20 συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της 3/6/2010.

Ένας ακόμη δεικτοβαρής τίτλος που αξίζει σημαντικής αναφοράς είναι αυτός της Coca Cola, όχι μόνο διότι έχει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ, αλλά παρουσιάζει και την καλύτερη διαγραμματική απεικόνιση από όλες τις μετοχές του 20άρη.

Πιο συγκεκριμένα, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της 3E διαμορφώνεται στα 6,6 δισ. ευρώ και είναι κατά περίπου 1,2 δισ. υψηλότερη από την κεφαλαιοποίηση της δεύτερης Εθνικής Τράπεζας (5,43 δισ.) ενώ ξεπερνά το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των Alpha Bank (2,24 δισ.), Εurobank (2,09 δισ.), Κύπρου (2,04 δισ.).

Τεχνικά ο τίτλος βρίσκεται περίπου στο μέσο της εξάμηνης διακύμανσής του με τις πρώτες στηρίξεις να οριοθετούνται στα 16,75 και 15,98 ευρώ, και τις επόμενες αντιστάσεις στα 19,50 και 21 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v