Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ακολουθεί την Ευρώπη η Σοφοκλέους

Ούτε σήμερα ακολουθεί την διάθεση ήπιας αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ. Με μετοχές-κλειδιά του 20άρη και την Alpha Bank στο -3,2%, ο ΓΔ υποχωρεί στις 1.470 μονάδες και ο 20άρης μετά βασάνων κρατά τις 705 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με το βλέμμα στραμμένο στα συμβόλαια της Wall ποντάρουν οι ευρωπαίοι σε διπλό ταμπλό. Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη ο DAX παρουσίαζε μια «αναλαμπή» της τάξεως του 0,3%, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρείται η απορρόφηση της προσφοράς στα νέα χαμηλά των 1.459,5 μονάδων.

Σε αυτά τα επίπεδα έγινε μια προσπάθεια να «μαζευτεί» η Εθνική που με τιμές κάτω και από τα 9 ευρώ επιστρέφει ενδοσυνεδριακά στις αρχές Ιουνίου του 2003 και να αντιδράσει λίγο στη συνέχεια προς τα 9,10 ευρώ.

Για Eurobank και Alpha Bank που υποχωρούν προς τα 3,5 και 3,7 ευρώ θα πρέπει να μαζευτούν τιμές σε χρόνους πολύ πιο πριν το 2000 και το 1999.

Το ΧΑ με συνολική αποτίμηση κοντά στα 59 δισ. ευρώ, έχει σε αυτή τη φάση την χαμηλότερη σχέση αποτίμησης ως προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 1996-2009.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μπήκαν φραγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, φθάνοντας μέχρι τα 18,18 ευρώ, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν ελάχιστο ημέρας.

Μετοχές του… Συστήματος όπως θεωρούνται η Πειραιώς, η Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΕΧΑΕ αλλά και Intralot, ΓΕΚ-Τέρνα, επιχειρείται να κινηθούν κόντρα στην υποχώρηση.

Ακόμη και ο Βωβός αντιδρά κατά 2,8% πλησιάζοντας τα 3 ευρώ, ενώ η Πειραιώς πιάνει και πάλι τα 3,34 ευρώ.

Στη ΓΕΚ-Τέρνα η όποια προσφορά απορροφάται και σήμερα σε τιμές πάνω από τα 3,1-3,2 ευρώ, ενώ στην Intralot ο επίμονος αγοραστής των τελευταίων εβδομάδων φθάνει μέχρι τα 3,9 ευρώ.

Πριν από λίγο και σταδιακά επιχειρήθηκε να βγουν αγορές μέχρι και 0,6% υψηλότερα στη μετοχή της Eurobank και τα 3,62 ευρώ, ενώ στα 1,61 ευρώ σταθεροποιούνταν η Κύπρου.

Από κοντά και η Marfin Popular Bank στα 1,18 ευρώ, με συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς να δείχνουν διάθεση για βελτίωση της θέσης τους στο ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά των 1.459,5 μονάδων αντιδρά μέχρι 15 μονάδες υψηλότερα, ενώ προς ώρας σώζεται η υποχώρηση του 20άρη χαμηλότερα και των 700 μονάδων.

Ωστόσο, όπως συνέβη προχθές έτσι και σήμερα το ΧΑ αδυνατεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών, ειδικότερα δε της γερμανικής.

Εν πάση περιπτώσει θα φανεί στη συνέχεια και όσο διαμορφώνεται σαφέστερη εικόνα για τα συμβόλαια του Dow Jones και S&P 500 εάν μπορεί να «μαζευτεί» η ελληνική αγορά.

Μέχρι τότε περιοριζόμαστε στην αντίδραση του Βωβού προς τα 2,96 ευρώ, των δυο λιμενικών φορέων ΟΛΠ-ΟΛΘ, της Centric στα 1,28 ευρώ, της Intracom στα 0,54 ευρώ, της Forthnet στα 0,68 ευρώ, της Lavipharm στα 0,78 ευρώ, του Παρνασσού στα 1,55 ευρώ, της Sprider που αντιδρά από τα ιστορικά χαμηλά και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v