Ορισμένοι ξαναγοράζουν...

Ορισμένοι επιχειρηματίες επανέρχονται και στηρίζουν μετοχές των εταιριών τους, ενώ μερικοί εγχώριοι διαχειριστές τοποθετούνται σταδιακά και πάλι σε μια ομάδα συγκεκριμένων μετοχών. Την ίδια στιγμή οι ξένοι φαίνεται πως ολοκληρώνουν τις πωλήσεις τους, ενώ στις διεθνείς αγορές επιχειρείται να διαμορφωθεί και πάλι ανοδικό κλίμα.

του Μιχαήλ Γελανταλι

Η κατάσταση ίσως και να μην είναι τόσο ζοφερή όσο φαίνεται. Και αυτό γιατί το κλίμα στις διεθνείς αγορές φαίνεται να επαναφέρει την αισιοδοξία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς τόσο η Ν. Υόρκη όσο και η Ευρώπη αναζητούν αφορμές για να κινηθούν υψηλότερα και από τη στιγμή που οι ξένοι διαχειριστές θέλουν θετικές αφορμές, το πιθανότερο είναι πως θα τις βρουν.

Από την άλλη πλευρά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια περιορισμένη μεν, σταδιακά αυξανόμενη δε, προσπάθεια στήριξης μετοχών από αρκετούς επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους.

Είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται τελευταία μέσω προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, να στηριχθούν μετοχές, να αγοραστούν από χαμηλότερα επίπεδα τιμών τίτλοι και να ξαναμαζευτούν κατά το δυνατόν ορισμένες εταιρίες από τους επιχειρηματίες.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Εθνική πολύ δύσκολα θα καταθέσει τα όπλα, θα αφήσει δηλαδή να πιεστεί η μετοχή χαμηλότερα των 17 ευρώ προσφέρει κάποιες στηρίξεις στο FTSE-20.

Αγορές, άλλωστε, πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες και στις μετοχές των Alpha Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Cosmote, Panafon, OTE, Intracom, Tιτάν.

Ορισμένοι εγχώριοι διαχειριστές παίρνουν σταδιακά θέση και πάλι σε μετοχές του FTSE-20 αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Midcap 40.

Για παράδειγμα η μετοχή της Folli Follie που ενισχύεται από την άνοδο του γιεν προσελκύει τόσο θετικές εκτιμήσεις-αναλύσεις όσο και τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται τελευταία και στη μετοχή της Γερμανός, της Μυτιληναιος της Χατζηιωάννου των ΕΠΠΑΤ, αλλά και της Τεχνοδομικής. Ειδικότερα η μετοχή της τελευταίας είναι η πλέον υποτιμημένη του FTSE-20.

Άλλωστε η κεφαλαιοποίηση ορισμένων επιχειρήσεων θα πρέπει σταδιακά να προσέχεται από τους διαχειριστές εν όψει της αναδιάρθρωσης το Νοέμβριο των δεικτών FTSE.

Eνδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Αλουμίνιο της Ελλάδος ή της Ελληνικής Τεχνοδομικής θα υποβιβάζονταν στην κατηγορία Midcap 40 με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία.

Όλα αυτά τα επιμέρους στοιχεία θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να ξαναβρεθούν στο προσκήνιο, σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες οι οποίοι περιμένουν μέχρι τη Τρίτη την κατάθεση-επιτέλους- προσφοράς από το ΤΣΜΕΔΕ για το ΤΤ, στοιχεία που τους καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους, εκτίμηση που καταγράφεται στις ημερήσιες εκθέσεις-αναλύσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v